Jön a tavasz, de ne segítsünk a biciklitolvajoknak

Nyakunkon a tavasz, így egyre többen pattannak biciklire Pécsen, ami tolvajoknak is igazi kánaánt jelent. Nagyon úgy tűnik, bárhogyan is védekezünk ellenük, mindig egy lépéssel előttünk járnak a bűnözők, és nem is nagyon van olyan technológia – maximum méregdrágán -, amellyel biztonságosan az utcán lehetne hagyni bicajunkat. 

hirdetés

Pofátlanul, fényes nappal tulajdonítanak el kerékpárokat, ráadásul a város legforgalmasabb helyeiről. Pécsen buszmegállóból erővágóval, a bevásárlóközpontok mellől, kertes házak udvaráról, de még rezgőcsiszolóval is lopnak bicikliket a tolvajok. Az esetek túlnyomó többségében örökre búcsút lehet inteni a járgányoknak, sokszor a rendőrök sem tudnak mit tenni, hiszen a tolvajok szó szerint pillanatok alatt kereket oldanak.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság érdeklődésünkre úgy tájékoztatott, hogy a biztonságosabb zár ma már csupán annyit jelent, hogy hosszabb ideig kell a tolvajoknak bíbelődniük a feltöréssel. Tapasztalataik szerint a leggyakoribb hiba, amit az óvatlan tulajdonosok elkövetnek, ha közterületen vagy lépcsőházban hagyják őrizetlenül a bringájukat. Gyakorta csak a vázhoz lakatolják a kereket, ez szinte semmire sem jó.

bringa2
Nem kegyelmeznek az enyveskezű tolvajok

Sokan hiszik azt, hogy közös pincehelyiségben hagyni a bringát már védelmet jelent, holott javallott még a pincében is lelakatolni a már lelakatolt pinceajtó mögött.

Fontos, hogy a vásárláskor kapott papírokat megőrizzük, és ha netán később ellopnák a kerékpárt, a gyári számát, a típusát azonnal regisztrálni lehessen a rendőrségen, felgyorsítva a nyomozást – tanácsolják a rendőrök.

Hasznos dolog a kerékpár-gravírozás is, egyre többen veszik igénybe. 2015-ben Baranya megyében összesen 362, Pécsen 190 biciklibe gravíroztattak a tulajok. A rendőrség külön előre meghirdetett napokon végzi ezt a munkát, évente többször. Nyilván ezzel a lopásokat megakadályozni nem lehet, de a számukat csökkenteni igen. És szerencsére bőven akadtak alkalmak, mikor a keresett bicikli a gravírozás segítségével került vissza tulajdonosához.

Bicikli
Minél drágább, annál jobb

A zsaruk elmondták, ha egy lopott bicikli megkerül, tulajdonosát azonnal értesítik, ő pedig át is veheti a járművét – persze csak miután igazolta, hogy valóban az övé. Ha pedig az eltűnéstől távol bukkannak rá a kerékpárra, az ottani hatóságok értesítik az illetékeseket, és így kerülhet vissza a tulajdonosához.

Lopás esetén a legfontosabb a gyors intézkedés – hangsúlyozza a rendőrség. Nagyban megkönnyíti az ő munkájukat, ha a bicikli tulajdonosa jó sok infóval tud szolgálni a járművéről. És a lehető legrövidebb időn belül eljárást tudnak indítani a bejelentés után.

Pécsen egyébként volt olyan biciklibolt, ahova a bolt tulajdonosa szerint egy-egy szezonban százan is megfordultak azzal, hogy az ellopott kerékpárjukat keresik, és hátha tud segíteni megtalálni kerékpárjukat. Ugyanakkor sokat segíthet az is, bár ez meglehetősen kényelmetlen sokszor, ha lehetőség szerint még rövid időre is zárt térbe visszük be a biciklinket, sőt, az egyik kereket kiszerelve láncoljuk le.

Mindenesetre azért körbenéztünk, hogy milyen komolyabb zárakkal próbálhatjuk megvédeni a biciklinket. Az Abus Bordo 6000 már nálunk is kapható, de itthon 22 ezer forinttól lehet hozzájutni ehhez a hajtogatható, colstokra emlékeztető zárhoz.

ABUS BORDO lakat

A hagyományos, lánc alakú lakatok királya az OnGuard 8020 Mastiff. Titániumból készült, könnyen felszerelhető. Webáruházakban körülbelül 17 ezer forintért árulják.

ONGUARD lakat

A klasszikus lakat alakú Kryptonite Fahgettaboudit Mini Lock legolcsóbban is 27-28 ezer forintot kóstál. Merev szerkezete miatt talán kissé kényelmetlenebb a hordozása, de a tolvajoknak biztosan kemény dió a feltörése.

KRYPTONIT lakat

 A legdrágább zárhoz 175 dollárért (kb. 47 ezer forint) lehet hozzájutni. A TiGr-zár könnyű titániumból készült, utazás közben a vázhoz rögzíthető, így nem foglal sok helyet. Sok értékelés és tesztelés alapján ez a zár bizonyult a leghatékonyabbnak.

TIGR lakat