Ingyenes szűrések Pécsen

Egyre nagyobb pénzeket és erőforrásokat mozgósít a kormány, hogy a megelőzés a korábbiaknál komolyabb szerepet kapjon az egészségügyben. Utánajártunk, hogy a következő időszakban mire számíthatunk e téren.

hirdetés

– Prioritásként kezeljük az egészségügyi ellátórendszer megelőzési szemléletű fejlesztését, a feladat összetett és folyamatos, végrehajtása több területet érintően, több lépcsőben zajlik – közölte lapunkkal az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága. Hozzátették: a jövőben jelentős uniós és hazai forrásokat mozgatnak meg, hogy rendszeresek legyenek az ingyenes szűrések és ne kelljen sokat várnunk azok elvégzésére.

Szűrés1

Első körben uniós támogatásból 58 járásban – köztük Baranyában Komlón és Siklóson – Egészségfejlesztési Iroda (EFI) jött létre a szív-érrendszeri és daganatos megbetegedések megelőzésének elősegítésére. Emellett szervezett célzott lakossági szűrővizsgálatokat indítottak el országszerte a daganatos betegségek kiszűrése céljából. Rövid távú cél, hogy az életkor alapján veszélyeztetettnek minősülő lakosságot minél nagyobb számban bevonják a rendszerbe.

Elindították a védőnők által végzett méhnyakszűrő programot. Ez közel viszi a szűrést a kistelepüléseken élő nőkhöz, valamint a védőnők olyan nőket is megnyernek, akik korábban 10, vagy annál több éve nem voltak nőgyógyásznál. Az 50-70 éves nők és férfiak körében vastagbélszűrési program is indult az országban, a jelenleg Győr-Moson-Sopronban, Nógrádban, Heves megyében futó, háziorvosok részvételével zajló programot országos szintre terjesztik hamarosan.

A tárcánál azt közölték, hogy a népegészségügyi szűrések hatásosságának, eredményességének javítása érdekében folyamatban van működésük felülvizsgálata. Konkrétumokra azonban az ősz végéig várni kell, de a cél, hogy kevesebbet kelljen várni, s mindenki könnyebben eljuthasson a megelőző szűrésekre.