Diákok tervezhetnek a Zsolnay Gyárnak

Hihetetlen tempó uralkodik a Zsolnay-gyárnál, amióta a szír származású, magyarul is kiválóan beszélő Bachar Najari szerezte meg a manufaktúra tulajdonjogát és vette át az irányítást a gyárban. Szerdán az egyetemmel is kooperál a gyár.

hirdetés

Háromoldalú együttműködési megállapodást ír alá a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. az önkormányzattal és az egyetemmel szerdán. Az önkormányzat és a gyár azért szeretné a jövőben szorosabbra fűzni a viszonyt a PTE-vel, hogy a művészeti kar hallgatói egyrészt bemutassák munkáikat, terveiket a Zsolnaynak, másrészt a manufaktúra fejlesztési koncepciójába illeszkedő alkotások készülhessenek az egyetemen.

Ha például egy pécsi diák olyan ötlettel áll elő, amely a Zsolnay számára hasznosítható, a gyár vállalja a termék próbagyártását, később pedig le is szerződhet a művésszel további munkákra. Emellett a Zsolnay biztosítja majd a kerámia szakos hallgatók gyakorlati képzését is, az ehhez szükséges eszközöket, technológiát is a művészpalánták rendelkezésére biztosítja.

A PTE-sek is tervezhetnek a Zsolnaynak

De nemcsak ez az egyetlen újdonság a gyár életében. A szír származású befektető, Bachar Najari érkezésével ugyanis kezd visszatalálni régi önmagához a Zsolnay. Mindez a fő tulajdonos önkormányzat számára is feltűnt.

– Mi azt látjuk, hogy elképesztő sebességgel dolgozik az új menedzsment, s bevallom, meg is lepődtünk, hogy máris sikerült idecsábítani megrendelőket, új boltok nyitása van küszöbön, s ilyen rövid idő alatt felpezsdült a gyár élete – mondta lapunknak Páva Zsolt polgármester, amikor arról kérdeztük, eddig mennyire elégedett az új vezetés munkájával. – Látszik, hogy erősödött a marketing, a minőséget mindenek elé helyezik, s olyan ügyek kerülnek felszínre, amelyek korábban elhaltak – mindez biztató a jövőre nézvést – tette hozzá a városvezető.

Bachar Najari érkezése után Vajda László személyében új vezérigazgatót neveztek ki, tárgyalások indultak potenciális európai, közel-keleti megrendelőkkel, s hozzákezdtek új boltok nyitásához.

Najari úgy számol, egy éven belül nyereséget termelnek…

– Az elmúlt három hónapban megfeszített munka zajlott. Talán nem kiabálom el, de sikerült betörni a külföldi piacokra: eddig Anglián kívül nem exportáltunk, ma már kipipálhatjuk Ománt és Szaúd-Arábiát is, s kecsegtető tárgyalásokat folytatunk potenciális amerikai, kínai, orosz és török megrendelőkkel – mondja Najari.

A Zsolnay abban bízik, hogy – mivel a fogadó országokban komoly márkaépítés zajlik – az export folyamatos lehetőséget nyújt a gyárnak a termelésre.

– Egy eddig nem látott katalógust készítettünk el, amelybe legkiválóbb használati és dísztárgyainkat gyűjtöttük össze. Olyan darabokat, amelyeket viszonylag gyorsan, s nagyobb mennyiségben képesek vagyunk biztosítani. Ha beindulnak az üzletek – amire én még ebben az évben, legkésőbb 2014 elejéig készülök –, technikai eszközparkunkat is fejlesztjük, s új dolgozókra is szükségünk lehet – vélekedett Najari.

A tulajdonos azt mondja, idén mérsékelt veszteséggel, jó esetben nullszaldóval számol, 2014-ben pedig az a cél, hogy nyereséget termeljen a Zsolnay. Mindezt segíti, hogy több boltot is nyitnának még idén, Budapesten például az első már üzemel a belvárosban, s heteken belül az egyik szállodában nyílik a következő. Ezzel együtt több külföldi városban is terveznek hasonló akciót.

 • Sziszi

  2014 ben okosabb lesz az új tulajdonos, puding próbája az evés.
  Nem a magyar piac, a magyar vevők növelik a forgalmat.
  Új boltok, új országok új vevőkör a luxus szegmensben, ha az új kereskedők bevásárolnak az
  még nem forgalom, csak akkor ha a felhalmozott árut el is adták.
  Kiváncsian várom a változások eredményét és drukkolok, hogy híneve a világban újra a régi legyen mint az 1900 évek elején.

 • re

  Igaza van, természetesen elsődleges szempont, hogy a munkaerőt megtartsa, ne legyen még több munkanélküli. De nem gondolom, hogy ezt csak ekkora áremeléssel lehetne megoldani. Én nem a 200-400 ezres dolgokra gondoltam, hanem arra, ha valaki suvenirként szeretne egy kis pécsi emléket vásárolni vagy vinni, küldeni külföldre, nem biztos, hogy Zsolnay tárgyat fog választani.

 • Az mindegy

  Nyereséget szeretne termelni, és azt akarja, hogy senkit ne kelljen elküldeni a gyárból. Nyilván kielemezte, milyen árakon kell dolgozni. Szerintem eddig is nagyon drága volt a Zsolnay a magyarok legtöbbjének megfizethetetlen. Kb mint egy Armani-öltöny. Eddig sem vettem meg 200 ezerért és akkor sem venném, ha 400 ezer lenne. Aki meg megveszi, 400-ért is meg fogja, csakúgy mint a Zsolnayt dupla áron. Erről ennyit.

 • pécsi

  A magyar vevőkről valószinüleg lemondott a tulajdonos, ugyanis 100 %-al megemelte az árakat. Az lehet, hogy a világ minden táján egyforma áruk lesz a Zsolnay tárgyaknak, de azt elfelejtette, hogy nálunk a fizetés igen alacsony. Ami 4 hónapja még 13 ezer forint volt, az most 25 500 Ft sajnos.