Pécs: kaja, pia, bulihegyek

A már jól megszokott, bejáratott fesztiválok mellett hagyományteremtőek is lesznek Pécsen. Idén is mindenkinek kínálnak programot. A rendezvénynaptár egész évre szól.

hirdetés

Több mint 80 különböző rendezvényt tartanak idén Pécsett, így majd minden minden héten két programra is elmehetnek a pécsiek. A rendezvénynaptárban helyet kaptak vallási, egyházi rendezvények, városi, egyetemi programok. A paletta igen széles, hiszen van olyan esemény – mint a Szamárfül fesztivál – ami például kifejezetten a legkisebbeknek szól, s inkább az idősebb, érettebb korosztályt szólítják meg Pécsi Egyházmegye programjai.

A Pécsi Fesztiválszervező Nkft. ügyvezetője, Fodor József szerint idén összefésülték a programokat, naptárba bekerültek az egyetemi, egyházmegyei rendezvények is. Figyeltek arra, hogy a különböző programok ne üssék egymást, így nem csúsznak egybe a nagyobb, kiemelt vonzerővel bíró események, rendezvények, tavaly például az Örökség Fesztivál összecsúszott a Pezsgő- és Borfesztivállal. Kiemelte, több, a minőségi gasztronómiai program is lesz Pécsen, valamint a Pécsi Napok visszatér a régi hagyományhoz, s különböző pécsi civil szervezetek mutatkoznak majd be.

Fotó: Sándor Judit

Az első program február 8-án a Házasság Világnapja és Hete lesz, amelyet a nagycsaládosok szerveznek, ezt követően a turisztikai holtszezonban kínál programot a Jégvirág fesztivál szintén még februárban. A következő eseményekre márciusig várni kell: a hó közepén Tüke Piac lesz, majd pedig a 1848-as forradalom megemlékezései köré szervezett programokat tartják meg.

Teljesen új kezdeményezésként tartják meg a Janus-napokat, amelyet a Janus Pannonius Múzeum létrehozásának 110., valamint névadója születésének 580. évfordulóját ünneplik meg március végétől egészen június második feléig.

Tavasszal pedig borfronton is beindulnak: lesz kistermelői, regionális borverseny, ősszel pedig bordalversenyt tartanak. Szintén új elem lesz az áprilisi Tavaszi Futófesztivál, amit a PSN Zrt. és a pécsi egyetem szervez, a cél az, hogy amatőrök, profik is el tudjanak rajta indulni. Az év folyamán lesz még több futóverseny mellett streetball-gála, triatlonverseny, és persze a Mecsek ralit is felvették az idei naptárba.

Az utóbbi években a Pécs Expót szervező csapat idén is fontolgatja a vásár megrendezését. A tárgyalások már elindultak e téren.

A zenei fesztiválok természetesen nem maradnak el, hiszen lesz egyházzenei, újdonságként kortárs klasszikus zenei rendezvény, régizenei fesztivál is lesz. Szintén új elem a Déli Kapu, ami helyi és a várossal kapcsolatban álló néptáncegyütteseket és zenekarokat vonultatja majd fel.

Természetesen idén is lesz Sétatér Fesztivál, Poszt, családi színházi fesztivál, Pécsi Nyári Színház és egy régi hagyományt is felelevenítenek, 2014-ben a Balokányligetben tartják meg a városi majálist. Az Örökség napok pedig új, Pécsi Napok és Karnevál Weekend néven fut majd idén. A szervezők szándékai szerint megújulva, de a régi hangulathoz igazodva tartanak meg.

[box title=”Inkább a helyieknek szólnak”]Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke szerint jók a programok, bizonyára sok helyi embert meg fognak mozgatni,a tervezet alapján azonban nem dönthető el, hogy a városon kívülieket is meg tudják-e mozgatni. Ez függ attól, milyen országos és nemzetközi marketinget kapnak az események. Az igazi nagy sikerhez megítélése szerint régiós marketing kell, hiszen ki Pécsre jön, el fog menni Harkányba, Siklósra és Villányba is. Ilyen, és ehhez hasonló programok más városokban is vannak, Pécs akkor tudna igazán kiemelkedni ezek közül, ha nagy nevek és nagyobb attrakciók lennének. Ehhez viszont több helyi szponzorra lenne szükség, sajnos hiányoznak a városból a nagy ipari termelő vállalkozások. Ezek hiányában pedig örülni kell a sok lelkes ember kezdeményezéseinek.[/box]

A 2014-es rendezvénynaptárt itt böngészheti: KLIKK!