Kamera kerülhet az összes pécsi buszba

A jövőben rohamosan csökkenhetnek a rongálások a pécsi buszokon annak köszönhetően, hogy az új járművek egy részében már kamerák működnek. Az új Volvókban hamarosan tesztüzem működik, a képeket akár élőben is követhetik a diszpécserek a központban.

hirdetés

Több olvasónk jelezte, s személyesen is megtapasztalták kollégáink, hogy egyik-másik új buszban az utastérben kamerákat helyeztek el. A berendezések egy része a tapasztalatok szerint magát az utasteret, más részük az ajtók környékét pásztázza.

busz, kamera1

– Először a legújabb Volvókban vettem észre, de idővel már kerestem őket, s arra lettem figyelmes, hogy a kék Credók közül is lehet párban hasonló. Nem tudom, hogy mi célt szolgálnak, mindenesetre, ha a biztonságunkért vannak ott, az örömteli. Jó lenne, ha idővel minden buszban lenne kamera – mondja a negyvenes éveiben járó Ferenc, egyike azoknak az utasoknak, aki megkereste lapunkat a jelenséggel.

busz, kamera3

A Tüke Busznál elmondták, hogy valóban vannak működő kamerák a buszokon, méghozzá három különböző fajta is.

– Az új autóbuszaink egy részében 2-2 utastérfigyelő, vandálbiztos kamera található, több más járműben pedig az ajtók előterét figyelő berendezéseket alkalmazunk. Emellett 42 buszban tolatókamera segíti a sofőrök munkáját – mondja Bognár Szilvia, a Tüke Busz sajtóreferense.

A sofőr azt is látja, mi történik hátul
A sofőr azt is látja, mi történik hátul

Mint mondta, az autóbusz-vezetők tapasztalatai alapján az ajtóknál lévők hatalmas segítséget jelentenek nekik, hiszen a kamerával a tükörhöz képest könnyebb figyelemmel kísérni az utasok mozgását.

– Ezek és az utastérben elhelyezett kamerák visszatartják a rongálókat, illetve – ha megtörténik az eset – a bizonyításban komoly súlyuk van a berendezéseknek – tette hozzá. Talán ennek is köszönhető, hogy az új buszokban eddig nem is történt ilyen jellegű károkozás információink szerint.

Bognár Szilvia kiemelte, az öt új Volvo kamerarendszerének tesztelése jelenleg is zajlik.

– Ezekben a buszokban a kamerák felszerelése befejeződött, beüzemelésük folyamatos. A rendszer beállítástól függően 3-4 napig tárolja a magas minőségben rögzített kameraképeket a fedélzeten, probléma esetén a kiválasztott jármű kameraképeit élőben nézheti a diszpécser is – magyarázza a szóvivő.

Bognár Szilvia megerősítette lapunk információit, miszerint a tapasztalatok alapján cél lehet a Tüke Busz összes járművének kamerákkal való felszerelése.