Bűnmegelőzés a bérházaknál is

Gombamód szaporodnak Pécsen a térfigyelő kamerák a magánházaknál is, s a rendőrök szerint is ez a védekezés egyik jó módszere. Hamarosan a Pécs Holding is léphet, ugyanis immár nemcsak köztereken, de a tervek szerint köztulajdonnak számító önkormányzati bérlakásokat magában foglaló épületeknél szerelnének fel kamerákat. A lakásokba nem lesnének be, de rögzítenék, mi történik a folyosókon és a bejáratoknál, ha esetleg később bármi miatt bizonyítékra lenne szükség.

hirdetés

A technika fejlődésével és a berendezések egyre olcsóbbá válásával mind több pécsi otthon környékén szerelnek fel a lakók ipari kamerákat, amelyeket adattárolóval kötnek össze. A felvételek általában háromnaponta, hetente felülíródnak. Ennyi idő viszont éppen elég, hogy egy esetleges rongálás vagy betörés után használható felvétel maradjon meg. Emellett elrettentő szándékkal is egyre többen szerelnek fel kamerákat vagy azokra hasonlító eszközöket.

A rendőrség is azt javasolja, hogy telken belül vagy éppen társasházak tárolóinál érdemes beruházni ilyen eszközökre – hívták fel például lapunknak nyilatkozva a figyelmet a baranyai zsaruk, amikor a pécsi tárolók folyamatos feltöréséiről írtunk.

A város is hasonlóan gondolkodik, ezért tavaly és idén is több helyre tettek ki térfigyelőket, legutóbb a belvárosban, a Dóm tér környékén volt ilyen fejlesztés, s ma már mintegy 54 berendezés van kint az utcákon; ezek képeit rögzítik is, de a nap 24 órájában figyelik is a közteresek. Még idén újabb 9 kamera kerül majd ki.

A rongálások és a lopások felderítése érdekében pedig a legújabb hír, hogy a Pécs Holding is kamerákat helyezne ki az önkormányzati tulajdonú bérlakások egy részénél. A felvételeket adattárolón rögzítenék, s kérdéses eset során kiolvasnák a képeket, s bizonyítékul használhatnák fel a felvételeket például a rendőrök a nyomozások során. A kamerák folyosókat és bejárati részeket pásztáznának bűnmegelőzési és -üldözési okokból.

Figyelnének
Figyelnének…

A tervekről egyébként egy önkormányzati előterjesztésben lehet olvasni, amely a pécsi városi tulajdonú bérlakások idei felújítási munkálatait összegzi.

A felújítási feladatokra összesen mintegy 290 millió forintot költene el a holding, a kamerás tervek megvalósítására pedig a pénz kicsit több mint a tizedét fordítanák. A város ugyanakkor 200 millióban maximalizálta a felújításokra vonatkozó idei önkormányzati támogatást a büdzsében, azaz még nem biztos, hogy a kamerás fejlesztést még ebben az évben elindítják.

A részletekről a pécsi önkormányzatnak kell döntenie a későbbiekben, így arról is, egyáltalán áment mondanak-e a holdingos kamerás tervekre.