Kártalanítják a DRB ügyfeleit

A kártalanításhoz már nem kell sorban állni

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) szerdán indítja el és legkésőbb március 31-ig be is fejezi a DRB bankcsoport betéteseinek kártalanítását, miután a Magyar Nemzeti Bank elrendelte a csoporthoz tartozó bankok felszámolását. 

hirdetés

A Buda Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Takarék Bank, valamint az Észak-magyarországi Regionális Bank ügyfelei egyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő összeget, azaz legfeljebb 30 millió 461 ezer forint kártalanítást kaphatnak, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó. Az érintett bankok betéteseinek nincs teendőjük, a kártalanítást automatikusan megkapják az OBA-tól, amely a betéteseket a következő napokban levélben fogja értesíteni.

A tanácstalan ügyfelek végre hozzájuthatnak a pénzükhöz
A tanácstalan ügyfelek végre hozzájuthatnak a pénzükhöz

Tóth István, az OBA kommunikációs vezetője elmondta, hogy ezen a héten csütörtök-péntekre összesítik, hogy hány érintett ügyfél van, és mekkora a követelésük.

Ki mennyit vihet haza?

A 100 ezer forintig terjedő kártalanítási összeget házhoz viszi majd a Posta, az efölötti összegekről pedig egy olyan értesítést kapnak majd a betétesek, amelyből tájékozódhatnak az átvétel módjáról.

A magánszemélyek a 100 ezer és 2,5 millió forint közötti kártalanítási összeget postahivatalokban, a 2,5 és 5 millió forint közötti összeget OBA Betétbiztosítási Kártyával OTP bankfiókokban vagy bankautomatákból, illetve szintén postán vehetik majd át.

A kártalanításhoz már nem kell sorban állni
A kártalanításhoz már nem kell sorban állni

Az 5 millió forint feletti összegekről az OBA által megnevezett takarékszövetkezeti fiókban rendelkezhetnek az ügyfelek, ez pedig lehet betétlekötés, átutalás vagy készpénzfelvétel.

Jogi személyek, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók összeghatártól függetlenül a kifizetési elszámolásban megjelölt takarékszövetkezeti fiókban vehetik majd fel a kártalanítás összegét.

Az előzmények

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn közölte, hogy visszavonta a DRB bankcsoporthoz tartozó kisbankok tevékenységi engedélyét.
Windisch László, a jegybank felügyeleti alelnökének tájékoztatása szerint az OBA-nak meglesz a kellő fedezete a betétesek kártalanítására, mivel az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa hétfőn arról is döntött, hogy elegendő forrást biztosít e célra. Az alelnök közölte azt is, hogy a kártérítés 30 millió forintos maximuma bőséges fedezetet nyújthat a károsultaknak, hiszen a négy érintett kisbanknál az átlagos betétösszeg nagysága ennek csak a töredékét teszi ki. A DRB bankcsoportnál egyébként – a vállalati és intézményi ügyfelekkel együtt – bő 123 ezer betétet kezeltek mostanáig.

Az ügyfelek pénzeit már nem a DRB kezeli
Az ügyfelek pénzeit már nem a DRB kezeli

A kártalanítással kapcsolatos információk megtalálhatóak lesznek az országos, valamint a fiókhálózat által érintett megyei napilapokban, emellett az ügyfelek éjjel-nappal hívhatják az OBA telefonos ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kedvezményes tarifájú kék számon.