Katona lett Pécs polgármestere

Csatlakozik az önkéntes haderőhöz Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Csizi Péter, a város alpolgármestere. Ezt kedden jelentették be Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében, aki közölte: 2014-re megduplázzák az önkéntes tartalékosok számát.

hirdetés

 

A miniszter a PécsMa.hu-nak adott interjújában úgy fogalmazott: 2004-ben azzal, hogy a sorkatonai szolgálattal együtt a tartalék erőt is megszüntették, súlyos hibát követtek el. Hende Csaba szerint ugyanis a hadtörténet nem ismer eredményes haderőt tartalékosok nélkül, de 2010-ig nem történt érdemi lépés az állomány fejlesztése érdekében.

A tárcavezető felidézte: a 2010-es árvizek során szükség lett volna a gyors segítségre a gátakon, ám összesen 18 tartalékosuk volt. Jelenleg több mint 4.000 esküt tett, ilyen önkéntese van a magyar hadseregnek. A tárcavezető kiemelte: ezt a létszámot szeretnék 2014-re megduplázni, ami a szakemberek szerint már elégséges a jelenleg prognosztizálható feladatok ellátására – mondta.

Míg a hivatásos és szerződéses katonák az év minden napján szolgálatban vannak, addig az önkéntes tartalékosok a civil életben dolgoznak, vagy szolgálati nyugdíjukat élvezik. Ők időről időre, a megfelelő kiképzés után, a honvédelmi igényeknek megfelelően állnak rendelkezésre, de természeti, ipari katasztrófák idején is bevethetőek.

Aki volt katona, az mindig is az marad…

A miniszter pécsi látogatásán találkozott Páva Zsolt polgármesterrel és Csizi Péter alpolgármesterrel. A városvezetők pedig bejelentették: maguk is csatlakoznak az önkéntes állományhoz. Csizi Péter közölte: részt vesznek majd a kiképzésen, és azokat is várják, akik koruknál fogva nem teljesíthettek sorkatonai szolgálatot, mint például ő.

Önkéntes tartalékosnak bárki jelentkezhet egyébként, aki elmúlt 18 éves, egészséges, és fizikailag is bírja a terhelést. Három év alatt – ha szükséges – maximum hat hónapot kell bent töltenie, és évente 15 napos kiképzésen kell részt vennie. A kiesett munkaidőre keresetet adnak.

Pécsett már többen érdeklődnek az önkéntes katonaság iránt, és kihasználják a munkalehetőségnek sem rossz tartalékos katonaságot – mondta Koltai Arnold, aki 27 évig volt maga is mundérban.

– Amíg katona voltam, több hadszínteret is sikerült megjárnom, többek között voltam Grúziában, Boszniában és Afganisztánban is – tette hozzá.

Koltai szerint az önkéntességgel mindenki jól jár. Plusz jövedelemforrásnak, és ezáltal munkalehetőségnek is tekinthető. Emellett a Magyar Honvédséget segíteni lelkileg is magabiztosságot ad – véli.

Bodrogi György (képünkön) 26 évig volt hivatásos katona Pécsett. Hét éve nyugdíjas. Most mégis úgy döntött, hogy újból felölti magára az egyenruhát. Október óta önkéntes tartalékos. Azt mondja, még tele van energiával, ezért is jelentkezett.

– Így legalább folyamatosan frissíteni tudjuk ismereteinket, nem szakadunk el a honvédségtől. Mert ugye, aki egyszer volt katona, az mindig is az marad – mondta a boldog önkéntes tartalékos ezredes.

  • nyugger

    Páva Zsolt olyan katonásan néz ki….