Kemenesi Gábor: „tessék viselni a maszkokat!”

Kemenesi Gábor

A PTE Szentágothai János Kutatóközpont virológusa ismét a maszkviselés fontosságára hívja fel a figyelmet. A kutató szerint továbbá az is aggasztó, hogy folyamatosan növekszik az esetszám.

Mint írja Facebook-bejegyzésében Kemenesi Gábor, értetlenül áll „a maszkviselés ellen felszólalók esztelen és a társadalom egészére nézve káros érveit nézve”. A pécsi virológus hangsúlyozza, a maszk viselése kötelező az előírt helyeken, ezzel pedig megvédjük a többi embert, ha betegek vagy például tünetmentes hordozók vagyunk.

hirdetés

Bejegyzésében kifejti, a szövetmaszk valóban nem szűri ki a vírust, viszont felfogja az azt terjesztő folyadékcseppecskék nagy részét, „ezért kell minél szélesebb körben hordani, ezt jelenti a tömegességi elv”.

Figyeljünk oda egymásra és viselkedjünk felelősségteljesen.

– írja.

Egyébként Kemenesi Gábor a Népszavának nyilatkozva elmondta, aggasztónak találja, hogy egyre emelkedik a fertőzöttek száma, az új esetekre ráadásul az ország különféle helyein találnak rá. Ez szerinte azt jelenti, hogy új fertőzési láncolatok indultak el.

Ennek pedig az a következménye, hogy még több új fertőzés lesz.

Ezért még több tesztre és a maszkviselésre lenne szükség a szakember szerint.

Íme a teljes poszt:

Nemrég egyébként mi is megkérdeztük a virológust a maszkviselésről, elmondta, az a lényeg, hogy törekedjünk a minimális kockázatra: maszkkal, távolságtartással, kézfertőtlenítéssel, az általános higiéniás szabályok betartásával. Hozzátette, a szövetmaszkok nem feltétlenül a hordót védik, hanem tömegességi hatásuk van.

hirdetés

Hirdetés