Keresik a veszélyt Pécsett

Bejárásokat tart a rendőrség, a közlekedési hatóság és a pécsi közutak kezelői december végéig. Azt nézik meg, melyek a gyalogos, biciklis, járművezető számára a legveszélyesebb csomópontok. Tavasszal indulhat a nagy pécsi útátépítés.

hirdetés

Még nyár végén kérte fel a polgármester a közlekedési hatóságot és a rendőrséget, hogy alaposan nézzék át a pécsi közúthálózatot. Páva Zsolt sejtése ugyanis az volt, hogy a város egyes pontjain a rossz forgalomszervezés miatt történnek időről időre súlyos, akár halálos kimenetelű balesetek. A felülvizsgálat ezekben a napokban indul el.

Biztonságosabb Pécset akar.

– Az elmúlt évek adatait értékelve megállapítható, hogy továbbra is kiemelt feladatként kell kezelnünk a balesetveszélyes helyzetek csökkentését. Szükséges a városi közlekedés infrastrukturális javítása, a közlekedési nyomvonalak biztonságosabbá tétele – mondja Korontos Zoltán.

A városi rendőrkapitány a pécsieket is felkéri arra, hogy segítsenek. Észrevételeket, javaslatokat vár azoktól, akiknek van mondanivalójuk a lakásuk közelében lévő kereszteződések, útszakaszok kapcsán. A bejelentéseket a gradvolts@baranya.police.hu e-mail címre várják; szeretnének minél több építő hozzászólást.

Ha a szakemberek az év végére végeznek a bejárásokkal, felmérésekkel, átnyújtják megállapításaikat a pécsi közutak kezelőinek, így a BIOKOM-nak és a Magyar Közútnak. E két szerv feladata lesz, hogy tavasztól átépítse a rossz, veszélyes részeket.

A biztonságot szolgáló beavatkozások között lehetnek padkaépítési munkák, körforgalmakat hozhatnak létre, korszerűsíthetik a zebrák feletti világítást vagy éppen sebességkorlátozásokat írhatnak elő.

 

[frame]Ezek veszélyesek a taxisok szerint

 

Több taxist és egy autósiskolai oktatót is megkérdeztünk arról, hol kell nagyon észnél lennie autósnak, gyalogosnak. Legtöbbjük főleg a belvárosi és a kertvárosi szakaszokat emelte ki, azoknak is a beláthatatlan, sövényekkel, fákkal akadályozott kereszteződéseit. Szó esett arról, hogy az autósok egy része még ma sincs tisztában a telizöld fogalmával, s hiányzik egyesekből a kölcsönös udvariasság is. A legveszélyesebb csomópontok között említették a Keszüi út Táncsics úti és Nagy Imre úti kereszteződését, valamint a Jókai-Kálvin utca és a Megyeri út-Mártírok útja kereszteződéseit.[/frame]