Kertvárosban félnek a migránsoktól

Beindult Kertvárosban is a kényszerbetelepítés elleni kampány, a Diana téren és a Csontváry sétányon is sokan megjelentek, és aláírásukkal jelezték, hogy miként fognak dönteni október 2-án.

hirdetés

Megkezdődött az októberi népszavazásra buzdító kampány Pécsett is. A kényszerbetelepítés elleni referendummal kapcsolatosan tartottak aláírásgyűjtést szerte a városban, így Kertvárosban is, a Csontváry sétányon és a Diana téren.

Kövesi Mária fogadta a Csontváry úton az érdeklődőket
Kövesi Mária fogadta a Csontváry úton az érdeklődőket

A Csontváry sétányon felállított aláírásgyűjtő standnál a Kövesi Mária, a körzet önkormányzati képviselője lapunknak elmondta, hogy véleménye szerint azért lenne fontos, ha minél több pécsi elmenne, és nemet mondana betelepítésre a népszavazáson, mert ez a kérdés, ez a probléma minden pécsit, és az ország jövőjét is érinti. A képviselő félti gyermekeit és leendő unokáit a migránsáradattól, és úgy gondolja, hogy az ország jelenleg egy jó úton halad, melyet a betelepítés megakasztana.

Sorban jöttek az aláírók
Sorban jöttek az aláírók

-Éppen elég olyan magyar ember van, aki rászorul a segélyekre, nem hiszem, hogy a betelepített migránsok segélyezésével ez fenntartható lenne. Ráadásul úgy veszem észre, hogy ők valójában csak ezeket a segélyeket szeretnék kihasználni. A megoldás a problémára az, ha ott segítünk, ahonnan a migránsok jönnek, ott kell megakadályozni a háborúkat, és nekik is ott kellene újra felépíteni a hazájukat – mondta Kövesi Mária.

A Csontváry sétányon írt alá Eckert Mihályné, 66 éves kertvárosi lakos is, aki lapunknak elmondta, hogy bizonyos szinten megérti a migránsokat, hiszen ha háború sújtaná hazáját, ő is menekülne. Ugyanakkor nagyon fél tőlük.

-Mi lesz, ha ellepik Magyarországot? Nekünk annyi lesz! Így sincs mindenkinek lehetősége dolgozni, nincs elég munkahely, mi lesz ha bejönnek és elveszik a munkánkat? Nagyon félek ettől! – mondta a hölgy.

A Diana téren is megvolt a véleménye mindenkinek a migránsokról
A Diana téren is megvolt a véleménye mindenkinek a migránsokról – főleg Paksi Józsefnek

Egy név nélkül nyilatkozó kertvárosi nő azt mondta, hogy azért fog a népszavazáson nemmel szavazni a betelepítésre, mert a keresztény és európai kultúrát meg kell védeni a muzulmánoktól.

-Nem hiányzik senkinek Eurábia, nem kell nekünk muszlim Európa, és főleg nem kellenek a terroristák – mondta.

A kertvárosiak többsége igennel fog szavazni
A kertvárosiak többsége nemet mond a betelepítésre

Miklai Armand aktivista a Diana tér aláírásgyűjtő standjánál elmondta, hogy tapasztalata szerint a kertvárosi nyugdíjasok rendkívül féltik a migránsoktól saját és szeretteik életét, valamint értékeiket, nyugdíjukat, segélyeiket. Ezért fognak nemmel szavazni, hiszen közös érdekünk, hogy ilyesmi ne történhessen meg – mondta. A középkorúak és a fiatalok pedig általában azért, mert féltik a jövőjüket, meglévő vagy leendő munkahelyüket. Párthovatartozástól függetlenül – folytatta – az emberek többségének az a véleménye, hogy van még elég gondja a magyaroknak, nem kell a migránsproblémát is a hátukra venni – mondta Miklai Armand.

A Diana téren aláírta a gyűjtőívet Paksi József György kertvárosi nyugdíjas is, aki lapunknak elmondta, hogy azért szavaz nemmel, mert nem akarja, hogy segélyre rászorulók helyett migránsok vegyék fel a támogatásokat.

-Van itt bőven elég olyan magyar ember, akiknek kellene lakás és munka, miért szavaznék hát arra, hogy a migránsok akár előbb megkaphassák mindezt, mint ők? – mondta.

Gyűlnek az aláírások a legnépesebb városrészben
Gyűlnek az aláírások a legnépesebb városrészben

Németh János kertvárosi lakos lapunknak elmondta, hogy az első és legfőbb teendő az, hogy „a saját házunk táján tegyünk rendet”.

-Van itt gond épp elég, magunkat kellene először összeszedni. Ha viszont valaki igennel szavaz a betelepítésre népszavazáson, megnőhet az esélye a Magyarországon elkövetett terrorcselekményeknek is, ami már önmagában épp elég félelmetes ahhoz, hogy ne szavazzak így – emelte ki a férfi.

A Századvég legfrissebb felméréséből egyébként kiderül, hogy a választópolgárok több mint fele el fog menni a kötelező betelepítési kvótával kapcsolatos népszavazásra, és többségében nemmel fognak szavazni. A baloldali pártok által hangoztatott népszavazási bojkottot pedig a megkérdezettek döntő többsége – 81 százaléka – elutasítja.