Két év múlva a Balatonig bringázhatunk

A tervek szerint 2019-re elkészül a baranyai megyeszékhelyet a Balatonnal összekötő kerékpárút, amely így a bringa szerelmesei számára kínál biztonságos, ugyanakkor élményekkel teli közlekedést két keréken.

hirdetés

A Magyar Közlönyben nemrég megjelent kormányhatározat szerint több száz kilométernyi kerékpárút épülhet az országban a következő két év során, a fejlesztések érintik Pécset és a dél-dunántúli régiót is. Sokak régi vágya válhat valóra azzal, hogy 2019-re elkészül a Pécs és Siófok közötti, mintegy 136 km hosszú bringaút, rajta kívül épül meg a Szigetvár és Kaposvár közti mintegy negyven kilométeres szakasz is.

Sőt, a megyeszékhely és Siklós között egy 55 km-es szakaszt is kialakítanak majd a bicajosok számára, így gyakorlatilag az országhatártól tekerhetünk el egészen a Balatonig – ha arra támadna kedvünk. Az összességében több száz kilométernyi kerékpárút megépítése több milliárd forintba kerül.

bicaj1
Siklósra is eltekerhetünk Pécsről

A kormány ezeket a projekteket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította, felgyorsítva ezzel a hatósági eljárásokat, így megkezdődhetnek az engedélyes és kiviteli tervek elkészítése. Előreláthatólag 2017 végén bizonyos szakaszokon már meg is kezdődhetnek az építési munkák.

Az egész országban fejlesztik az úthálózatot
A most megjelent kormányhatározat értelmében többek között összeköttetés létesül Debrecen és (Hortobágyon keresztül) Tiszafüred, Tokaj és Sárospatak között, a Duna menti kerékpárút pedig a Szentendrei-szigeten jut el Visegrádig. Emellett új utak épülnek Eger és Győr környékén, valamint a Tokaj–Mád–Sárospatak útvonalon is.

A dél-dunántúli régióban jövőre készülnek el a tervek, a kivitelezésre két év múlva kerülhet sor, így a Siófok és Dombóvár közötti 84 km-es, a Dombóvárt és Pécset összekötő 52 km-es és a Pécs–Siklós szakaszt várhatóan 2019-ben már használhatják a bringázók.

Révész Máriusz, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztosa korábban már úgy nyilatkozott, folynak az egyeztetések arról, hogy a Magyar Közút vegye át az országos és regionális jelentőségű vagy főutakkal párhuzamos külterületi kerékpárutak működtetését és fenntartását.