Imádják a szemetet?

Volt már bennük döglött állat, és festék is

Gördülékenyen működik Pécsett a nemrég útjára indított házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. A 17 milliárd forintos Mecsek-Dráva Program keretein belül idén kezdődő új rendszerben kétszer annyi hasznosítható hulladék került a Biokomhoz, mint korábban. 

hirdetés

A szemétszállításban beállt változásokhoz fontos tudni, hogy a lakossági szelektív hulladékgyűjtés korábban sem volt ismeretlen fogalom a városban. A ’90-es évek vége óta Pécs több családi házas övezetében (Kovácstelep, Budai városrész, régi Kertváros, később a Mecsek-oldal, Pécs-Újhegy) működik házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. A lakók a Biokom által biztosított zsákokba halmozhatták az újrahasznosítható anyagokat.

[note note_color=”#7dcbf2″]

A rendszer annyira hatékonyan működött, hogy amíg az országban 4-5, addig Pécsett 12%-os volt az hasznosítható hulladékok kinyerése a kommunális szemétből. [/note]

Ezen háztartások számára tehát nem volt idegen a lakossági szelektív hulladékgyűjtés, így a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Projekt keretein belül ezekben a városrészekben vezetik/vezették be először az újítást. Eddig összesen három városrészben indultak el a járatok, július 12-én, szombaton pedig a Budai Külvárosban is megkapják az új edényeket a családok.

kukak6

[note note_color=”#fba079″]

Az ott élők szombaton (2014.07.12-én) 8.00-14.00 óra között a Bokor utca 52. előtti parkolóban vehetik át az edényeket. [/note]

A tapasztalatok eddig nagyon pozitívak – mondja Girán János, a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás munkaszervezeti vezetője.

– Az elmúlt hetek gyakorlata alapján elmondhatjuk, hogy a lakosok sokkal nagyobb aktivitást mutatnak ennek az új rendszernek a bevezetésével a szelektív gyűjtésre, mivel az adataink alapján közel kétszer annyi hasznosítható hulladékot gyűjtenek be hulladékkezeléssel megbízott Biokom NKft. járatai az új edényekből, mint a zsákos rendszerben.

A hulladék szétválogatásával és megtisztításával egyelőre nincs probléma, de ez vélhetően annak is köszönhető, hogy az edényes gyűjtést eddig még csak azokon a területeken vezették be, ahol korábban is volt házhoz menő zsákos szelektív járat. Azt azonban a Biokom még nem tudja megjósolni, hogy a többi városrészben mennyire megy majd gördülékenyen a gyűjtés, mindenesetre remélik a legjobbakat – teszi hozzá Girán János.

hulladékgazdálkodás
A gyűjtőszigetek sem tűnnek el
[note note_color=”#b4db8a”]

A közeljövőben az alábbi városrészekben vezetik be a házhoz menő járatot: Gyárváros, Meszes, Erzsébet-telep és környéke, Diósi városrész.[/note]

A város megváltozott szemétszállítási rendszerében továbbra is fontos szerep jut a gyűjtőszigeteknek, de a közterületeken további üveg gyűjtőedényeket is kihelyeznek majd, ez utóbbihoz ugyanis nem tartozik külön kuka a háztartásokban. Lesznek emellett hulladékudvarok is, ahová a megszokott módon a már nem használt akkumulátorokat, étolajat, műszaki termékeket, a lomot, elemeket vihetjük el.