Kevés az anyatej Pécsett

Öt liter – körülbelül ennyi anyatejet adnak le a pécsi Anyatejgyűjtő Állomáson egy nap. Ebből a gyermekklinika intenzív koraszülött osztályára is muszáj juttatni, emellett további öt-tíz újszülött étkezését kellene biztosítani. Ez a mennyiség jelen pillanatban pont elég, de egy hónapja például alig érkezett be napi szinten két liter.  

hirdetés

Mindez egyébként nemcsak Pécsre kellene, hogy elegendő legyen, hanem szinte az egész régióra, “legközelebb” ugyanis csak Szombathelyen van gyűjtőállomás. A helyzet pedig egy hónapja még annyira súlyos volt, hogy akadt szülő, akit vissza kellett utasítani.

– A több mint húsz év alatt, amióta én itt dolgozom, nem volt olyan időszak, amikor ne tudtunk volna anyatejet biztosítani azoknak, akiknek felírta az orvos. Nemrég azonban egy ikerpár szüleinek annyira keveset tudtunk volna adni, amiért nem is érte meg bejönni a Lánc utcába – mondja Eperjesiné Édelmann Ágnes, az Anyatejgyűjtő Állomás vezetője.

anyatej

Szemléltetésül: a jelenlegi napi öt literhez képest 20 éve ez a mennyiség 13 liter volt. És hogy miért adnak le ennyire kevés anyatejet? Egyrészt a szülések száma csökkent mondjuk a tíz, húsz évvel ezelőtti adatokhoz képest, de fontos változás még az is, hogy manapság a legtöbb anya igény szerint szoptat – vagyis nem feltétlenül tartják be a két-három órát, hanem akkor etetik meg a csecsemőt, amikor éhes. Ebből kifolyólag kevesebb tejet fejnek le, vagy amit mégis, azt elteszik maguknak.

[note note_color=”#fcc0d8″]

Kinek jár az ingyen anyatej?

A Népjóléti Minisztérium 47/1997-és rendelete alapján anyatejet kaphat az a koraszülött, kis súlyú újszülött és csecsemő, aki súlyos táplálkozási allergiában, felszívódási zavarban, hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved, és az édesanyja saját tejével táplálni nem tudja. Anyatejes ellátásra jogosult az a csecsemő is, akinek édesanyja fizikailag alkalmatlan az anyatejjel történő táplálásra, ha fertőző betegségben, mérgezésben szenved, illetve olyan gyógyszert szed, amely a csecsemő egészségét veszélyezteti. Anyatejet kaphat az a csecsemő is, akit édesanyja pszichés állapota miatt szoptatni nem tud, illetve akit édesanyja elhagyott.[/note]

Szintén nem túl motiváló – teszi hozzá Eperjesiné -, hogy körülbelül tíz éve 1800 forint az anyatej literenkénti ára, ami nem túlzottan sok, főleg akkor, ha valaki csak pár száz millilitert tud leadni. Úgyanilyen régi szabályozás, hogy egy édesanya naponta maximum 800 ml tejet adhat le. Így hiába tudott volna múlt alkalommal egy édesanya napi 1200 ml-et is felajánlani, nem vehették át tőle – így a gyűjtőállomás vezetője.

Az anyáknak ugyanakkor nem jár túl sok macerával az anyatej leadása, a gyűjtőállomás munkatársai ugyanis házhoz mennek a napi mennyiségért. Csupán két dolog van, amit mindenképpen meg kell tenni. Az egyik egy teljes körű laborvizsgálat (HIV-teszt és székletvizsgálat), valamint tüdőszűrő (soron kívül fogadják a donornak jelentkező anyákat). A másik, hogy minden fejés előtt fertőtleníteni kell a kezet és a mellet, bár normál esetben ezt akkor is megteszi az anya, ha saját részre teszi el az anyatejet.

[note note_color=”#d2514c”]

Nyári vérszomj

Nemcsak anyatejre, vérutánpótlásra is szükség van. A szabadságolások és az ilyenkor megnövekedő balesetszám miatt a nyári hónapokban még nagyobb igény van a lakosság önzetlen segítségnyújtására. Pénteken például a Civil Közösségek Házában tartottak véradó napot, jövő héten pedig minden nap az Ifjúsági Házban 11.00-17.00 óráig várják az önkénteseket.  [/note]