Kevesebb a munkanélküli Pécsen

A tavalyi hasonló időszakhoz képest tizedével kevesebben keresnek állást Pécsen, de még mindig valamivel a bűvös tíz százalék felett van a városban a munkanélküliségi ráta. Több ízben 10-50 fő közötti alkalmazott foglalkoztatására adtak be igényt a munkaügyi kirendeltséghez a cégek.

hirdetés

Ha nem is figyelhető meg hatalmas kedvező változás a pécsi munkanélküliségi mutatókban, mégis kevesebben keresnek állást a megyeszékhelyen – tudtuk meg Sasvári Gábortól, a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatóhelyettesétől.

– A szezonális ágazatok, mint a mezőgazdaság, a vendéglátóipar, az építőipar felszívó erejének, illetve a közfoglalkoztatási programoknak köszönhetően lett kevesebb az álláskereső Pécsen – mondja a szakember.

Az idénymunkák is segítettek a ráta csökkenésében

Nagyobb foglalkoztatók ezzel együtt nem vettek fel egyszerre sok dolgozót. – Az idei év első felében összesen 4229 állásbejelentés érkezett a Pécsi Járási Munkaügyi Kirendeltségre. Ezek többsége támogatott álláshely volt. Olyanra nem akadt példa, hogy pécsi munkáltató egyszerre nagyobb létszámú, azaz 50 fő feletti munkaerőigényt jelentett volna be – így Sasvári Gábor.

Ugyanakkor több ízben is elfordult kisebb mértékű, jellemzően 10 és 50 fő közötti létszámbővítés a foglalkoztatóknál.

– Június végén például szekszárdi munkavégzéssel szekszárdi székhelyű céghez kerestek ötven gyártósori összeszerelő pécsi lakost. Őket szeptembertől szeretnék foglalkoztatni munkaerő-kölcsönző cégen keresztül. Továbbá az Audi Hungária számára is keresünk nagyobb létszámú munkaerőt győri munkavégzési helyre. A toborzás, illetve az állások betöltése jelenleg is folyamatban van – mondja a helyettes vezető.

Júliusban váltak ismertté az NGM által meghirdetett munkahelyteremtő beruházási pályázat eredményei is, melyeknek köszönhetően a megyében összesen 603 új munkahely jön létre a különböző kis- és közepes vállalkozásoknál. Így ez is segítheti a munkanélküliségi ráta további csökkenését.

A jelenlegi munkanélküliségi ráta egyébként Pécsett 10,5 százalékos; tavaly ugyanebben az időszakban 11,6% volt.

[frame]

Nagyok: volt és lesz bővülés

Az évek óta tartó fejlesztéseknek és a növekvő vevői rendeléseknek köszönhetően a Hauni Hungária Kft. idén újabb 100 dolgozót szeretne felvenni, ezzel 2013-ban létszámuk elérheti az 1000 főt. A cég egyébként tavaly is bővített: hetven új dolgozót vettek fel. Az IT Services Hungary Kft. is arról adott hírt, hogy szintén száz fővel emeli dolgozói létszámát idén, ami azt jelenti: duplájára emelkedik a foglalkoztatottak létszáma. Ők is keresik már a potenciális munkavállalókat.

A Flextronics és a Jabil, a két pécsi elektronikai nagyfoglalkoztató is jelezte korábban, hogy érdekelt a bővítésben. Ők egyelőre nem adtak lapunknak felvilágosítást a terveikről, de a piaci viszonyok fényében akár hetek alatt is dönthetnek, ahogy a Jabil tette ezt szombathelyi gyártóbázisán. Ott új üzemcsarnok épült, és 450 fő foglalkoztatása valósul meg. A vállalat fejlesztési sorában a következő állomás Pécs lehet.

[/frame]

 • Hotter

  A következő érvényes mindig: azért olyan rossz most mert a jelenlegi hatalom nélkül sokkal rosszabb lenne./Szerintem: az összes nélkül sokkal jobb lenne!!!!

 • laci95055

  higgyetek csak a szociknak akik miatt van sok szegény ember, amióta a fidesz van hatalmon azóta elkerülte az ország a görög sorsot ha nem ők lennének kormányon már rég ott lennék és akkor nyafognátok tovább, szegyük össze mit tettek ezek az állítólagos szemetek: bankadó multiadó hiába mondják hogy áthárították ez nem történt meg, biztonságos állami nyugdíj a magányugdípéntárak csak termelték az államadosságot mert az állam támogatta őket, akik a pénzüket akarták azoknak megvolt a lehetőségük hogy kivegyék mert kilehetett, a többi vagyon ami a pénztáraké volt nem az embereké azzal csökkent az államadosság 85 % – 79 % a forint miatt növekszik ( olyan mint a devizahitel) ami nem az államon múlik csak ezt akarják beállítani ( aki nem hiszi olvasson utána), egy csomó kisadó eltörlése, a komcsi alkotmány helyet egy nemzeti alkotmány, több rendőr csak a hírek miatt tűnik soknak mert csak erről tudnak beszélni, végtörlesztés, most készül az összes lakáshitelesnek szóló segítség, bérek-nyugdíjak emelkedése( ez biztos mert több embertől halottam ha nem is 100 000 ft-tal), több foglakoztatott , az orvosok és tanárok béremelése erre a szocik nem voltak képesek, normális felsőoktatás ne a mi pénzünkel menjenek külföldre dolgozni és nem kell ennyi hülye diplomás az éretséginek lesz értéke, rezsicsökkentés, stadionokra uszodákra már tényleg kellet pénzt költeni lássuk be egy normális sincs pedig sportnagyhatalom vagyunk, munkahelyvédelmi akcióterv, végre a külhoniak is hivatalosan magyarok ezt elöbb kellet volna aki ezt tagadja az hazaáruló és semmi keresnivalója nincs itt, IMF hitel visszafizetése, demokrácia van semmi diktatúrát nem látok itt hiába állítják, a traffikoknál egy csomó ellenzéki nyertes van főleg itt Pécsen csak erről halgatnak nem csak indexet kéne olvasni, egy miniszterelnök sem ment ki a gátakra hogy ő irányítsa a mentést ami sikeres volt, most több nem jut eszembe de azt elkell mondnom hogy én nem szoktam egy oldalról meghalgatni az érveket a baloldaliakat is meghalgatom, és biztos hogy nem mindent csinálnak jól de soha nem is lesz egy országnak se olyan vezetői akik mindenkinek jót csinálnak, ha már az emberek 60 % tudnak segíteni az már jó mert 100 % nem lehetséges. Azt pedig megjegyezném aki nem megy szavazni és sok van ilyen és kritizálni mer üzenem hogy nincs joga megtenni mert lemondott állampolgári kötelességéről.

 • Elég

  Kedves Laci95055!
  Ön hol él? Nem Magyarországon?

 • Vretence

  Sajna a kettővel ezelőtti hozzászólónak totálisan igaza van. Miközben a kormány közpénzből győzelmi litániákat zeng magáról, az ország gazdasági és szociális szakadékban csücsül és szétszakad néhány százezer csókos pártkáderre és a maradék nyomorgók milliós tömegére. Ez merénylet az egyenlőség alapú szociális piacgazdaság ellen, erre nem kapott senki felhatalmazást 2010-ben.

 • laci95055

  Nyaljad Gyurcsány ****ét te balos kutya!! Akkora baromságokat írtál aminek köze sincs a valósághoz

 • 2008-hoz és 2009-hez képest meg több munkanélküli

  ha a közmunkásokat is belevesszük akkor is minusz keményen az elmúlt 5 év
  akkor még nem beszéltünk a cafateriak megszüntetéséről ami sima bércsökkentés

  a fideszes önkormányzat a cafetaria megvonásával csökkentette a béreket gaykorlatilag amit most a központi kormányzat tovább amortizál államosítás keretében

  a nagy GDP növekedés is egy darab 0,1% azaz NULLA!!!!

  a túlzottdeficiteljárásból kijöttünk de közben az nfü-t úgy szétverték lázárék 2010 óta, hogy 500 md le sincs kötve és 600 md jogosulatlan költés miatt 1100 md Ft van veszélyben.

  ha ezt folytatják a 2014-2020 közötti 6 000 millárd (ami 2200 md Ft-tal kevesebb akáérmit is mondanak mint a korábbi 8200 md) nem nagyon fog idejönni

  szóval aki brüsszellel szembe száll a stadionokon kivül az összes (!!!) fejlesztést veszélyezteti
  ovóda, bölcsőde, klinika, cégek, k+F és még minden

  talán egy év késéssel itt is felébrednek

  18 hónapja nyilatkoznak szaértők, hogy gáz lesz
  most megint mondják a 2014-2020 is gáz lesz azaz nem lesz lóvé ha ez a stílustalan pofátlanság és lopás marad

  Magyarország csak Bulgáriánál teljesít jobban a 2. negyedéves adatok alapján a teljes régióban!!!!

  ez nem átmeneti állapot , ez az eredmény

  köszi stadionépítők