Kevesebb várakozást akarnak

Újabb, 18 millió forintos beruházással, önkormányzati támogatással szereztek be új ultrahangkészüléket a Lánc utcai rendelőintézetben. A következő időszakban új EKG-gép is érkezik, valamint biztosan jut forrás háziorvosi rendelők és a Veress Endre utcai komplexum teljes felújítása is tervben van.

hirdetés

A korábbi hetek helyett 3-4 napra rövidült a várólista a Lánc utcai rendelőintézetben annak köszönhetően, hogy városi támogatással egy új ultrahangkészüléket vásároltak és állítottak szolgálatba, s több gépet modernizáltak. Ez egy éven belül a harmadik komoly beruházás abban a belvárosi intézményben, amelynek épületét két éve több százmillióból újítottak fel.

lánc utca-új eszközök2

Mint azt Mácsainé Németh Erzsébet igazgató lapunk kérdésére elmondta, az utóbbi évek beszerzéseinek köszönhetően minden területen rövidíteni tudták a városlisták hosszát a város két, összesen évi 700 ezres beteglátogatást regisztráló szakrendelőjében. Ezzel együtt további műszercserék várhatóak, például új EKG-gépet vesznek, s további utrahangkészülékeket szereznek be.

Mint azt Őri László alpolgármester elmondta, a 400 ágyas klinika 13 milliárdos teljes átépítése után Pécsen a legfőbb tennivalót az önkormányzati tulajdonú háziorvosi rendelők felújítása jelenti, hogy a betegek és az orvosok kényelmesebb körülmények között, olcsóbban fenntartható épületekben találkozhassanak. A következő években legalább 12 épületet korszerűsítenek több százmillió forint értékben, emellett a Veress Endre utcai szakrendelő teljes korszerűsítéséhez is forrást keresnek.

Kijelentette: tavaly őszi alpolgármesterré választása óta folyamatosan nyomon követi a pécsi járóbeteg-ellátást, s minden fejlesztést annak rendelnek alá, hogy azoknak köszönhetően kevesebbet kelljen várniuk a betegeknek, s kényelmesebb körülmények között dolgozhassanak az orvosok.

– Az orvoselvándorlás még mindig probléma a térségben, ezt egyrészt a bérek emelésével, másrészt a színvonalas infrastruktúra megteremtésével lehet meggátolni. Előbbire kormányzati szándék van, s alapja az erősebb gazdaság, a magunk részéről utóbbi érdekében folyamatos beruházások elindítását segítjük – jelentette ki Őri.

[box title=”Egyre többen a szakrendelőkben” box_color=”#b11616″]Míg 2010-ben évi 600 ezer beteglátogatást regisztráltak Lánc utcai és Veress Endre utcai tömböt magában foglaló pécsi Egyesített Egészségügyi Intézményekben, addig ma ez a szám meghaladja a 700 ezret. Annak ellenére van ez így, hogy a Pécs és a megye lakossága folyamatosan csökkent. Mácsainé szerint azért van ez így, mert egyre többen figyelnek oda az egészségükre, hangsúlyosabbak a megelőző vizsgálatok, a modernebb gépekkel pedig gyorsabban lehet diagnózist felállítani.[/box]