Ki látta az urán-tanulmányt?

Teljes a homály és a sötétség...

Nem készült el határidőre az a tanulmány, amelyet a kormány asztalára kellene letennie a Wildhorse Energy Kft.-nek a tervezett pécsi uránbányáról. A civilek és a város sem hallott felőle. A cégnél azt állítják, kész van ugyan, de még egyeztetik maguk között.  

hirdetés

Egyelőre senki nem látta és senki nem kapta meg a Wildhorse október 15-re beígért hatástanulmányát. Mint ismert, ez a dokumentum környezetvédelmi, gazdasági, bányászati szempontból is elemzi a pécsi uránbánya megnyitásának lehetőségeit. Ez alapján hozhatja meg támogató vagy elutasító döntését a kormány.

A beruházást elutasító neMecsek Mozgalom vezetője, Peták Péter (képünkön) szerint egy ideje már ők is nyomoznak a tanulmány után, egyelőre nem sok sikerrel.

Ők is nyomoznak…

– Még a Városházát is megkerestük, de nem tudtak segíteni, mert ők sem kapták meg – mondja Peták.

Az esetleges uránbányát ellenző civilek vezetője szerint rossz előérzetük volt, mert számos pletykát hallottak arról, hogy ez a tanulmány nem készült el.

A Wildhorse Hungary Kft. kommunikációs vezetője, Frajna Zsuzsa azt mondta, hogy kész a dokumentum, de jelenleg a társaságon belüli egyeztetés alatt van.

– Nem mi döntünk egyébként a tanulmány nyilvánosságra hozataláról, hiszen az a kormány számára készült munkaanyag – mondta a kommunikációs vezető.

Frajna Zsuzsa arra nem tudott válaszolni, hogy az említett belső egyeztetés mikor zárul le, és miért nem tartották a megadott határidőt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérum még júniusban közölte: a kormány döntése szerint 2012 második felében állami és piaci szereplők (vagyis a Wildhorse) bevonásával, vegyesvállalati együttműködés keretében vizsgálják meg a mecseki uránérc-bányászat esetleges újraindításának gazdaságossági feltételeit és társadalmi lehetőségeit. Ennek keretében kiemelt hangsúlyt kapnak a környezetvédelmi, egészségügyi és biztonsági kockázatok is.

A tárca szerint a megvalósíthatóság és gazdaságosság mellett alapjában meghatározó döntési tényező lesz a tervezett bányászati tevékenység társadalmi elfogadottsága, a térség lakóinak, és különösen a baranyai megyeszékhely, Pécs lakosainak véleménye.

Ezt erősítették meg a városvezetők is korábbi nyilatkozataikban, hangsúlyozva, hogy csak a pécsiek akaratával összhangban cselekednek majd. Vagyis, ha a pécsiek nemet mondanak az uránbányára – amelyről egyébként 2018 előtt felesleges is beszélni –, akkor minden eszközzel ez ellen fognak harcolni ők is.

Frissítve (hétfő, 11:57):

A minisztérium hétfőn írásban reagált megkeresésünkre: “A mecseki uránbányászat újraindításához kapcsolódó megvalósíthatósági tanulmány elkészítése érdekében munkacsoport alakult az érintett szakterületek részvételével. A testület elfogadta a megvalósíthatósági tanulmány tartalmi irányát és a kidolgozás ütemtervét. A résztanulmányok elkészítése érdekében további egyeztetések várhatók a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Wildhorse képviselői között” – írta a sajtóosztály.