Kicsit könnyebb lesz a városban mindenkinek

Ha menni kell, hát menni kell

Pécs két nyilvános illemhelye már szépülget egy ideje, az évtizedek óta elhanyagolt, használhatatlan állapotban lévő vécékre ez bőven rá is fért. De vajon mikor vehetjük végre birtokba ezeket a vizesblokkokat?

hirdetés

A pécsi illemhely-felújítás a Mecsek Áruház melletti, egy évtizede elhanyagolt nyilvános toalettel vette kezdetét a nyár végén, amellyel párhuzamosan a Kórház téri vécék megszépítése is megindult. Pécs tehát a renoválási munkálatokkal régi adósságát törleszti a városlakók felé, ugyanis a nyilvános vécékre nem csupán a pécsi időseknek és a fiataloknak van szükségük, hanem a városba látogató turistáknak is.

Őri László, Pécs alpolgármestere szerint a felújított, könnyen megközelíthető, tiszta és higiénikus nyilvános vécékkel az önkormányzat szándéka az, hogy az itt élők komfortérzete javuljon, Pécs még élhetőbb város legyen.

Az uránvárosi közvécé egyelőre nem szép látvány
Az uránvárosi közvécé egyelőre nem szép látvány

Ha minden a tervek szerint halad, akkor az uránvárosi illemhely belső munkálatait 2016 januárjában már be is fejezik. Ezután következik a WC-hez vezető lépcső megtervezése, kivitelezése és engedélyeztetése – ennek a folyamatnak a gördülékenysége határozza meg leginkább az átadás időpontját.

A cél az, hogy a Mecsek Áruház előtti vécét jövő tavasszal üzembe tudják helyezni. A Kórház téri illemhelyet ezt követően adják át.

Felszereltségüket tekintve az új pécsi nyilvános vécék az európai normáknak megfelelőek lesznek. A mennyezetig csempézett vizes blokkokban a meleg vizes mosdók mellett infravörös mozgásérzékelős piszoár is helyet kap. A vécéket nyáron normál kültéri levegővel, télen pedig előfűtött levegővel mesterségesen szellőztetik majd. A vécéket továbbá folyamatosan őrizni fogják.

Arról viszont csak a jövőben születik majd döntés, hogy fizetni is kell-e a használatukért, vagy csak simán besétálhatunk, ha hív a természet.

Jövő tavasszal már használhatjuk a vécéket
Jövő tavasszal már használhatjuk a vécéket

A felújítást teljes egészében a pécsi közfoglalkoztatási programban alkalmazott szakemberek végzik, ők építik a válaszfalakat, végzik a szigetelési munkákat, a festést és a csempézést is. A városvezetés csak az illemhelyek megtervezését bízta külső szakemberre.

Őri hangsúlyozta, hogy a renoválási munkák be fogják bizonyítani, hogy nem csupán külsős alvállalkozók tudnak igényes, jó minőségű, magas színvonalú felújításokat végezni, hanem a városi közfoglalkoztatottak is. Épp ezért számos más hasonló projekt indult már és fog indulni a városban az ő segítségükkel.