Mi a megoldás a renitens bérlőkre?

Az elmúlt időszakban több belvárosi üzlethelyiségből is felmondással akarta kipaterolni a bérlőket az önkormányzat, illetve a városi vagyonkezelő. Csak egyetlen esetben jártak sikerrel, mert az Alexandra szó nélkül lelépett. Az Enoteca Corso és a Murphy’s Pub üzemeltetői viszont nem engedték elfoglalni a bérleményeket. De mi a jó megoldás?

hirdetés

Immár városi szinten is lezajlott két esetben is az, ami a lakásukat kiadó pécsiek körében rendszeresen előfordul: a főbérlő felmondása ellenére nem lehet kipaterolni az albérlőt, az a helyén marad, s csak jogerős bírósági végzés után távozik.

Martin Zoltán pécsi ügyvéd szerint minden ilyen ügylet alfája és ómegája egy jól megírt szerződés, amely – akár annak közjegyzői okiratba foglalásával – előre kivédi a hasonló időhúzó akciókat. Lehet, hogy mindkét esetben túlzottan is jóhiszeműen kötötték meg a szerződéseket, feltehetőleg nem számítottak arra, hogy egy felmondás után nem fognak távozni a bérlők.

Mivel a konkrétumok – tekintve, hogy nem látunk bele a szerződésekben – nem álltak rendelkezésére, általánosságban tudott lapunknak beszélni a tulajdonos-bérlő viszonyról, a felmondásokról, amelyekről általánosságban a lakástörvény rendelkezik.

– Az első és legfontosabb, hogy a bérleti szerződésben szerepeljen a felmondás folyamatának leírása, legyen megszabva a felmondási határidő, a felszólítás, a bérlemény visszaadásának körülménye. Nem árt, ha a megállapodást ügyvéd készíti – figyelmeztet a szakember. Lényeges, hogy a felmondás írásos legyen, s azt igazolhatóan vegye át a bérlő.

Kulcs, albérlő2

Az is fontos Martin szerint, hogy a szerződésben szerepeljen a rendes felmondás lehetősége, ezzel ugyanis elkerülhető, hogy a felmondás jogalapjába kössön bele a bérlő. Például meg kell határozni, hogy a felek egy hónapos határidővel rendes felmondással megszüntethetik a jogviszonyt.

Ilyen esetben erőszak és fenyegetés alkalmazása nélkül visszaveheti a bérleményt a tulajdonos úgynevezett jogos önhatalommal, de ha erre nem adnak lehetőséget a körülmények, akkor marad a bírósági út.

– Nagyobb értékű bérleményeknél megoldás lehet a megkötött bérleti szerződést közjegyzői okiratba foglalni. Ebben az esetben felmondása esetén peres út igénybevétele nélkül, végrehajtás útján az ingatlant vissza lehet foglalni – mondja Martin.