Kitiltják a teherautókat a Király utcából

Két szakbizottság már megtárgyalta, hamarosan a közgyűlés elé kerülhet az a javaslat, amely kitiltaná az áruszállító teherautókat a Király utcából, viszont lehetőséget biztosít a boltok feltöltésére. A sétálók, a kerthelyiségben üldögélők biztosan jobban járnak.

hirdetés

A tervek szerint jövő év január elsejétől már egyáltalán nem hajthatnak be az áruszállító kocsik, teherautók a Király utcába.

Jelenleg szinte a nap bármely szakában belebotolhatunk egy-egy pöfögő teherkocsiba a város talán legkedveltebb sétálóutcáján, ennek hamarosan vége szakadhat.

Magay Miklós, a pécsi önkormányzat városüzemeltetési főosztályának vezetője elmondta, nem szűnik meg a boltok áruellátása, azt a Király utcát keresztező utcákból (Lyceum utca, Szent Mór utca, Kazinczy utca, Városház köz, Boltív köz) lehet majd megoldani. Ehhez a városüzemeltetési társaság nyújt segítséget, áruszállítói várakozóhelyeket alakít ki, ahonnan a feltöltést akár nap közben is meg lehet oldani.

(A Ferencesek utcájában ez nem valósítható meg, lévén a másik sétálóutcának nincs keresztutcája, így ott értelemszerűen korlátozás sem lesz.)

Csomagot ezután is kézbesítenek, de az áruszállítást máshogy kell megoldani

Magay Miklós elmondta, egyeztettek az üzlet- és vendéglőtulajdonosokkal, akik nem üdvözölték maradéktalanul az elképzelést. A főosztályvezető szerint ugyanakkor nehezen férnek össze a kerthelyiségek között szlalomozó autók és a kipufogógőzben üldögélő vagy sétáló pécsiek és turisták, így mindenképp lépni kell.

Biciklis, sétáló, üldögélő – övék lesz a Király utca

A pécsi példa nem egyedi, Nyugat-Európa számos történelmi belvárosába egyáltalán nem mehetnek be az áruszállítók, hanem a Király utcai tervhez hasonlóan, külső utcákból, kézikocsival vagy egyéb módon viszik be az árut. A tapasztalatok általában jók, a helyiek és a turisták is jobban érzik magukat, van, ahol a vendégforgalom is növekedett.

Dubrovnik óvárosában így oldották meg

Magay Miklós kiemelte, a Király utcában az ott lakók természetesen január 1-je után is közlekedhetnek, ugyanígy a taxisok is, hiszen utóbbi esetben néhány percet vesz csak igénybe a ki- és beszállás. A postaautók és a csomagküldők a postatörvény alapján mentességet élveznek, azaz továbbra is behajthatnak a sárga villogó használatával.