Kitiltják az autókat a Rákóczi útról?

Még kényelmesebbé és gyorsabbá tennék a pécsi buszközlekedést, miután eldőlt, villamos egy darabig biztosan nem lesz. Felmerült az is, hogy a Rákóczi út egy szakaszát autómentesítenék. Mit szólna ehhez?

hirdetés

Mint arról már beszámoltunk, a 2014 és 2020 közötti EU-s költségvetési ciklusban az előzetes vároakozásokkal ellentétben “csak” 100 milliárd forint hívható le közlekedésfejlesztési célokra Magyarországon. Így ugrott a pécsi villamos lehetősége, viszont van esély a tömegközlekedés további fejlesztésére. Pécsre az összeg tizede juthat, hiszen – ahogy az lenni szokott – minden bizonnyal Budapestre kerül több forrás most is.

– A kötött pályás közlekedéssel kapcsolatos tervezésekor is uniós forrásokat használtunk fel, s szerencsére nem merítettük ki az erre kapott keretösszeget. A megmaradt pénzből indult meg ősszel, s folyt télen a jelenlegi buszközlekedés javítását célzó tervezőmunka – mondta lapunknak Nagy Csaba alpolgármester. Szerinte anélkül is komoly versenyelőnyt érhet el a város, hogy villamosvonalakat építene.

busz

Mint mondta, az utolsó fázisban van a tervezés, ami azt jelenti, hogy Pécs az elsők között tudja majd beadni igényét az uniós fejlesztési forrásokra, ha kiírják a pályázatokat.

– A cél, hogy gyorsabb, kényelmesebb, az autózásnál vonzóbb legyen a közösségi közlekedés. Ezt a városi közlekedés átszervezésével, buszsávok kiépítésével lehet elérni – jelentette ki Pécs alpolgármestere.

A remények szerint mindezek mellett a mai dízelüzemű géppark egy részét is lecserélnék a közösségi forrásból. A vizsgálatok szerint földgáz-biogáz hajtású és dízel-villanymotoros meghajtású járművek megszerzése kerülhet majd szóba.

Pék Patrik, a Tüke Buszt is segítő Pécs és Térsége Közlekedéséért Egyesület (PTKE) vonalhálózati referense azt mondja, buszsávot lehetne kialakítani a Hungária úton a mai parkoló helyén, s át kellene hangolni a teljes belvárosi rendőrlámparendszert.

– A nyugat-európai nagyvárosokban 60-90 másodperc az átlagos várakozási idő a piros lámpáknál, míg nálunk 105 másodperc. Ha ezen csökkentenének, a buszokat hoznák előnyösebb helyzetbe, hiszen azok nem tudnak átjutni a zöldhullámokon, mint az autók – magyarázza.

Pék szerint azon is komolyan el kellene gondolkozni, hogy a Rákóczi útról kitiltsák az autókat – legalább a hatos út és a Zsolnay-szobor közötti területről – és másképp oldják meg a belváros elérhetőségét a kocsik számára.

Ön szerint jó ötlet lenne autómentessé tenni a Rákóczi út egy részét?

Eredmények

Loading ... Loading ...

 • Csakén

  Azon is el kellene gondolkodni,hogy ezt a “péket” hogy lehetne eltüntetni a buszosoktól!

 • lüketüke

  a Rákóczi út tehermentesítését legalább annyi ideje olvasom, mint ahány éves Pék Patrik lehet. A megoldást egy újabb pincebeszakadás hozza meg, amint az már többször megtörtént.

 • na ja

  A mélygarázsból meg csináljuk ciszternát. A Perczel, Jókai, stb. Utcákba meg konflist!

 • trolibuszért és villamosért síróknak

  A kecskeméti 25db hybrid Mercibusz 4.2 milliárd forintba került EU-s támogatással és nyomott áron kapták reklámnak mert ott a Mercigyár.

 • trolibuszért és villamosért síróknak

  A Szegedre gyártott Ikarus trolik ára darabonként 240 000 000ft Ez 3db dízel csuklós ára amit olcsóbb üzemeltetni mint a trolit.
  A debreceni CAF villamos ára darabonként nettó 37.928.258 euró.
  Lehet rá támogatást kérni. A MEGVÉTELÉHEZ de nem az ÜZEMELTETÉSÉHEZ ami sokkal drágább mint a dízel buszé. A gázbusz üzemeltetése is költségesebb a hybrid busz meg parasztvakítás és azt is drágább üzemeltetni. Lehet vakítani a népet hülyeségekkel ha fingjuk sin arról mi mibe kerül. Lásd rezsicsökkentés………………

 • BrumBrum

  100 milliárdból hogy nem jön ki a villamos? Ezt ugye senki sem gondolja komolyan. Akkor meg ott van a trolibusz, de persze eddig nem fog eljutni az “ész”, biztos kevesebbet lehetne lopni a kivitelézésnél. Az autók kitiltásának lenne előnye, mivel rengeteg ember van ott gyalogosan, így jobb levegőt szívna. De persze ez nem szempont, mivel a buszmegállókban is elvileg tilos dohányozni, mégis senki sem tartatja be.

 • Egy vidéki lány

  Szerintem űrhajó is lehetne , de mind a Rákóczi úton menjen . A Nagy Lajos Király úton ,meg ne menjen semmi. mert még előbb el érném a távolsági buszomat ,és nem várnák 1 órát a következőre.

 • jarunk tovabbra is az arkadba

  tok mindegy mit csinalnak
  ez csak latszatcselekves
  A boltok kozul a konzum se fog menni meg a kossuth ter se majd…
  Munkahelyeket kell reremteni nem buszsavokat

  Vegyenek elektromos buszokat ne budos dizeleket
  Senkit se izgat ez a tema komolyan szerintem

 • szakács

  Az autók ideje lejárt, az új menetrenddel mindenki be tud jutni a városba átszállás nélkül. Csakis a rengeteg autó miatt ilyen elviselhetetlen a közlekedés és a levegő a Rákóczi úton, ki velük onnan vagy fizessenek dugódíjat!!!

 • Csegevara

  A Kossuth tér alatti mélygarázsba gondolom teleportálással jutnánk le!

 • Ahova a láb

  Abszolút nem gond, hogy felvitték a buszokat oda. Aki erősebb az nyer. Többen vannak a tömegközlekedők, így ők nyertek.

 • stoner

  miért nem a buszokat tiltják ki?
  21-est vissza!

 • Krisz

  Használják a 6-ost az autósok, bár az is bedugul, vagy a Mártírok útját, de a Zsolnay-szobor környéke csúcsidőben kibírhatatlan…

 • Patrik

  A belvárosi boltok -gondolok itt a Király utcára-, már réges régen tönkrementek, többek között az Árkádnak köszönhetően, szóval ez már a legkevésbé sem árthat. Árkád továbbra is megközelíthető lenne, egyedül a Kossuth-téri mélygarázs jövője maradna kérdéses.
  Nekem tetszik az ötlet, hajrá!

 • Pécsi

  A pék és haverjai a Rákóczi útra felvitték a buszok nagy részét, most meg akkora dugók vannak,hogy ki kéne tiltani az autókat onnan.Ez van, amikor egy hozzá nem értő embernek szabad kezet adnak a kedves politikusaink.A Pék úr először végezze el az iskolát,aztán sok-sok év gyakorlat után próbálkozhat egy kisvárosban, nem pedig Pécsett, az agyament fonódó buszhálózatával.Már egy jó párszor módosítani kellett az átalakításukat,ebből is látszik ,hogy egy nagy fos az egész!!!

 • Zotya

  Elővárosi villamosban (tram) kellene gondolkodni, önmagában egy városi villamos olyan hatással lenne mint a 4-es metró. Amennyivel gyorsabb a villamos, legalább annyit lehet bukni az átszállás miatt. Nagyon meggondolandó, hogy egy jó fonódó hálózatot érdemes-e feladni egy villamos miatt.

 • Pécsi Lakos

  Csak ne a Pék gyerek tervezze, mert akkor itt káosz lesz…

 • 5let

  Hú milyen remek ötletek, a villamos vonalat nem véletlenül szüntették meg annak idején, Pécs fekvése és beépítettsége nem igazán kedvez neki, hogy mást ne mondjak .
  Jó, hogy nem mindjárt metrót terveznek…

 • Saját vélemény

  Lehetne troli, de attól a jelen állapotban akkor a buszok helyett azok állnának a dugóban, akkor azzal lényegében semmit nem haladnánk előrébb.

 • nemes

  Szerintem is, k-ny-i irányba a csuklós trolikkal kellene megoldani az utaztatást, nem is kellene új sávokat kialakítani. Csendes tiszta közlekedés, ez a megoldás.

 • Szőcs

  Én az üzemanyag adóját emelném hogy tanuljanak meg az emberek gyerekek járni. Reggel a sétatéri iskolába behajtási engedéllyel a kapuig viszik a tornából felmentetteket…

 • Európa

  Számos külföldi középvárosban kitiltották a belvárosból az autókat és mégsem zártak be a belvárosi boltok. A Rákóczi úton valóban csak áthaladó forgalom van, tömegközlekedéssel pedig cseszett jól megközelíthető a Belváros, így ettől nem is kell tartani. Az az 5 parkoló ami ott van nem oszt már. A mélygarázsba nyilván be kell menni.

 • PR

  1, A belváros elérhetősége autóval most IS kiváló…..
  2, mélygarázs vs Árkád parkoló véget nem érő harca.
  3, Rákóczi úton szüntessük meg a gyalogosforgalmat, hogy buszsáv létesüljön?
  4, VAGY szűkítsük tovább a 2,75-3 méteres sávokat? (lovaskocsira alkalmas)?
  5, VAGY tiltsuk ki az autósokat ezzel tovább terhelve a 6-os utat?

 • Saját vélemény

  Egyrészt a villamost ahogy a cikk is írja elvetették. Másrészt szerintem pont ez a rossz felfogás, hogy az emberek kényelmesek és oda mennek ahová autóval menni lehet. Nehogy képesek legyenek megtenni egy lépést is gyalog. Kicsit ébredjünk fel, és próbáljunk vissza venni az elkényelmesedéstől. Másrészt azon a szakaszon leginkább átmenő forgalom van, mivel a belvárosba most is csak külön engedéllyel lehet leginkább bekanyarodni, szóval nem feltételezem, hogy ez nagyban befolyásolná a belvárosi boltokat. Ez összetett kérdés, szerintem ha a belvárosi boltok tudnak érdekkeltő szolgáltatást nyújtani, akkor persze nem a nagyon elkényelmesedtek, de a sétára hajlamos emberek ígyis úgyis felkeresik azokat a boltokat.

 • MZ/X

  Ja és még a Trolibuszhoz, az utat sem kellene felbontani, és külön sávot sem kellene csinálni…

 • Hoppá

  Abszolút egyetértek, ha a mélygarázs megközelíthető marad, akkor nincsen helye autóknak a Rákóczi úton. Szélesebb járdák, kerékpársáv, zöldfelület. Régi álom ez, csak már lenne belőle valami.
  Nem kell minden részen forgalomcsillapítani, de egyes helyeken ahol torlódik a busz, ott kell a csillapítás.

 • Csipp

  A kép nem lehet két éves, a 73-as busz 2013 nyara óta jár csak Rózsadombra.

 • MZ/X

  Persze, tiltsuk ki az autósokat, akkor a kossuth téri mélygarázst zárjuk be mert akkor oda sem lehet bejutni autóval.. Egyéb pompás ötlet?
  Minek villamos? Pécsen ez nem épp kivitelezhető.. MIÉRT NEM TROLI??? annyira csak nem lehet nehéz húzni 4 kábelt. És végig lehetne vezetni Uránvárostól egészen Hősök teréig, illetve Kertvárost is rá lehetne csatlakoztatni. És láss csodát a város levegőjét sem szennyezné…

 • én

  Szép is lenne, ha a 7O-s években az autós forgalom növekedése miatt elvett járda területeket vissza állítanák, és fa ültetéssel tennék élvezhetőbbé a gyalogos közlekedést, nem lenne annyira kiábrándító a nyári hőségben az aszfalt forrósága. Arról nem beszélve, hogy igen sok ház megrogyott és lebontásra került, mert már elviselhetetlen volt a terhelése az alápincézett belvárosnak, ami ha jól tudom a mélységben homokba ágyazódik. Csak a jó Isten tudja, merre, hová bújtak a föld alatt a patakok, hiszen vannak, mert a hegyről érkező víz biztos talált utat magának.

 • Lol

  Hatalmas ötlet, aztán majd megy a sírás, hogy egyre kevesebb az üzlet a belvárosban.

  (ps.: A képen lévő csajokat sunáznám, pólkolnám, stb.)

 • Jaj

  Vannak meg ilyen fantasztikus otletek??? Nem oltek mar meg igy is a belvarost???
  OKOSTOJASOK!!! Az emberek kenyelmesek! Oda mennek, ott vasarolnak, ahova kenyelmesen tudnak menni! NEM GYALOG!!!

 • Gábor

  Ráadásul a kép sem mostani! Min. 2 éves 🙂 Ez az egèsz nem más, mint parasztvakítás….

 • re-robi

  Ennyit szűrtél le az egészből?Te szegény……..

 • robi

  A kép: rendszám nélküli busz forgalomban???