Klik: nem kényszeríthetők sztrájkra a pedagógusok

Szerdán egész napos országos sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Szakszervezete, amelynek során minden oktatási intézményben megtagadják a munkát a részt vevő pedagógusok. Pécsen vannak olyan érintettek, akik nem akarnak sztrájkolni,  viszont nekik sem könnyű. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) arra hívja fel a figyelmet, hogy a pedagógusok nem kényszeríthetők sem arra, hogy részt vegyenek a szerdai oktatási sztrájkban, sem pedig arra, hogy távol maradjanak tőle.

hirdetés

Bár a szerdai országos pedagógussztrájkot minden eddiginél nagyobb megmozdulásnak kívánja beállítani a PSZ, még nem tudni, hogy összességében hányan csatlakoznak majd a munkabeszüntetéshez.

Pécsen sem minden tanár kíván részt venni a sztrájkban, de van olyan iskola, amelynek vezetősége arra kényszeríti a tiltakozni nem akaró pedagógusokat, hogy mégis vegyenek részt benne. Lapunk birtokába jutott információk szerint ugyanis van olyan tanár, aki ugyan szabadságon lenne április 20-án, a sztrájk napján, ám mégis be kell mennie az intézménybe.

Egy neve elhallgatását kérő pedagógus elmondta, hogy ő nem ért egyet a munkabeszüntetéssel, így az egész sztrájkkal sem, ráadásul szerdán nem kellene bent lennie az iskolában, ám mégis behívták ügyeletesnek.

Mint mondta, azóta néznek rá ferde szemmel a kollégái, amióta megtudták, hogy jobboldali beállítottságú. Szerinte nem pusztán baloldali érzelmű tanárokból áll a pedagógustársadalom, hanem vannak konzervatív értékrendet valló kollégák is, akik bizonyos ügyekben nem értenek egyet velük.

A Klik az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, hogy azok az intézmények, illetve helyi sztrájkbizottságok, amelyek bármilyen “nyomás alá helyezik” a tanárokat, megszegik a kötelezően megvalósítandó még elégséges szolgáltatásról és gyakorlatáról szóló, a kormány és a pedagógusok sztrájkbizottsága közötti megállapodást.

tanár

A Klik elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy sok intézményben közvetve vagy közvetlenül igyekeznek befolyásolni a szülőket, hogy ne vigyék gyermeküket iskolába, mert nem lesz tanítás. Ezzel azt a látszatot keltik, hogy minden pedagógus sztrájkolni kíván, holott erről a beérkező panaszok alapján szó sincs – tették hozzá.

Azon tanulók miatt, akik nem mennek a sztrájk idején iskolába, és az érintett intézmény erről nem kér igazolást a szülőtől vagy a gondviselőtől, minden jogi felelősség az iskolát terhel.

A Klik elvárja, hogy mind a sztrájkban részt vevők, mind pedig a tanítani kívánó pedagógusok és alkalmazottak a hatályos jogszabályoknak megfelelően járjanak el, és a gyermekek “mindenek felett álló érdekét” tartsák szem előtt – olvasható a közleményben.