Komcsik vs. Ovisok

Három teremben kénytelenek szorongani a legrégibb pécsi óvodában, mert a Munkáspárt és két család foglalja el az ovisok helyét. Az ingatlan tulajdonosa 100 éve adta a városnak a Majorossy u. 10-et, a feltétel az volt: kizárólag óvoda lehet benne, ellenkező esetben a leszármazottaknak vissza kell adni az ingatlant.

hirdetés

Csaknem nyolcvan ovisnak kell nap mint nap attól szenvednie, hogy a Munkáspárt 2006 tagjai és két család foglalja el a Majorossy utcai óvoda földszinti részét. Az ovisok heringként szoronganak az épületben, de ha a Munkáspártot és a lakókat kiköltöztetnék, akkor kényelmesen elférnének. A Munkáspárt kommunistáinak már annyi pénzük sem maradt, hogy a számláikat kifizessék, már a gázórát is leszerelte a szolgáltató.

mix (1)

A 17. századi ház pici ablakain beszűrődő fény mellett nagykabátban didergő és jegyzeteket körmölő kommunisták mindennapi látványossága az óvoda épületének. Három szobát használnak, pedig Pécsen egyetlen jelöltjük sincs az önkormányzati választásokon. A megyében összesen nyolcan indulnak, közülük heten Szigetváron – nevük azonban a szavazólapon csak úgy szerepel, hogy Európai Baloldal. A párt hivatalosan Meszesre, egy magánházhoz van bejelentve.

A belvárosi ovi földszintjén két önkormányzati lakás van, az egyik bérlő már sok-sok éve egy gyűrött papírral zaklatja az ovit, miszerint járuljanak hozzá, hogy az önkormányzattól fillérekért megszerezhesse háromszobás bérleményét, holott információink szerint a Ferencesek utcájában van egy háromszobás lakása, amit egyetemistáknak ad ki.

A másik lakónak ez egész ingatlanra fáj a foga, az ovi udvarát és kertjét sajátjaként használja, legutóbb az ovisok szüleinek adományaiból vásárolt térköveket lovasította meg, és saját udvarrészét köveztette le vele, ráadásul ehhez az óvodaszolgálat munkásait használta fel.

vegr3

Az intézmény megelégelte a helyzetet, ezért kutakodni kezdett a levéltárban. Így derült ki, hogy az ingatlan eredeti tulajdonosa végrendeletében kötötte ki, hogy a város mit tehet halála után az épülettel.

Szauter Anna tulajdonos 1908. évi végrendeletében általános örökösének Pécs városát jelölte meg, azzal a feltétellel, hogy az ingatlanban kizárólag óvoda működhet. Az óvoda – 34 év után – 1942-ben kezdett működni.

vegr1

A másik feltétel a temetőben lévő családi sírbolt gondozása és rendbetartása volt. A sír és környéke katasztrofális állapotban van, az egész omladozik, felverte a gaz, a rézből készült korlátokat és kapukat levágták és ellopták.

sirbolt2

Mivel a jelenlegi állapotok szerint az adományozó egyik kérése sem valósult meg, ezért nem kizárt, hogy a leszármazottak visszaperelik az épület tulajdonjogát Pécs városától.

Úgy tudjuk, az adományozó unokája egyre többször tűnik fel az épület környékén, feltehetően elégedetlen a jelenlegi tulajdonos hozzáállásával, amely az elmúlt 30-40 évben változatlan. Az óvoda megtartásához a lakókat és a kommunistákat kellene kiköltöztetni, valamit a temetőben lévő sírboltot helyrehozni.

A kommunisták sajtóközleményben azt írták, hogy “a Munkáspárt 2006 óvodásokat eszik”. Mint közölték: az irodát az önkormányzattól béreljük, ők „utalták ki” számunkra. Tehát ha az Európai Baloldal – Munkáspárt 2006 teret venne el az óvodásoktól, arról sem mi tehetnénk. Arról nem is beszélve, hogy a mi helyiségünk – eredeti állapota miatt – koránt sem lenne alkalmas óvodások számára. Valójában Pécs fideszes önkormányzata alkalmatlan arra, hogy megfelelő óvodákat biztosítson. Hozzátették: “a cikk abban nem téved, hogy a gázórát leszerelték, ugyanis a rezsicsökkentést mi nem érezzük, és szüleink nem ajándékoztak meg minket több fürdőszobás villákkal, mint más politikai egyletek képviselői esetében. Egyértelmű, hogy a radikálisan antikommunista hatalom addig kutakodott Pécsett, amíg végre egy régi végrendelettel ürügyet talált pártunk kipaterolására. Emlékeztetjük a hatalmat, hogy amitől ők rettegnek, az nem a helyiségeink falaiban, hanem azok védőinek lelkében van. A kizsákmányoltak felszabadításának eszméjét pedig még erőszakkal sem lehet kiirtani”.