Könyvet írnak Pécs arcáról

Angyali történetek – A királynő beszéde lesz a címe Vujity Tvrtko legújabb kötetének. A népszerű újságíró könyvének fókuszába Pécs Arca, Weisz Fanni került. Az ő története ugyanis, Tvrtko szerint, példaként állhat mindenki előtt. Interjú.

hirdetés

 

Miért pont Weisz Fanni lesz az egyik főszereplő? 

Azért választottam az ő történetét a kötet vezető fejezetéül, mert szerintem példaértékű, ahogyan felkűzdötte magát a mélyből. Azokra a kérdésekre keresem a választ a Fanni történetére szánt több, mint száz oldalon, hogy miként lehetséges, hogy egy megalázott, meggyalázott és bántott kislányból sikeres nő lehetett. Arra válaszolok, hogy a lány akivel elhitették, hogy más, értéktelenebb, mint a többi, miként juthatott el, hogy beszédet tarthatott a parlementben. Fanni, aki korábban segítségre szorult, pusztán, mert a társadalom ezt sulykolta belé, ma ő maga áll különböző szerepvállalásaival a segítségnyújtók oldalára.

A Király beszéde című filmre hajaz a könyved címe…

Igen, és nem véletlenül! Tanulságos az a történet, mert bemutatja, hogy milyen keservesen, mennyi munkával jutott el a szónoki szerepkörig az egyébként dadogó VI. György király. Fanni esete hasonló, hiszen míg korábban visszariadt bármilyen szerepléstől, ma már események házigazdájaként jelenik meg és jelnyelven beszédeket tart. Története egyben az ő beszéde is, mely átvezet nehézségeken, kalandokon, utazásokon.

Mit vársz a történettől? 

A Gallup pár éve készített egy közvélemény-kutatást 120 országban arról, milyen az emberek lelkiállapota. Kiderült: hazánkban mérhetetlen pesszimisták az emberek; Haiti, Mozambik és Ruanda lakosai élik csak meg kilátástalanabbul életüket. Weisz Fanni arra tanít minket, hogy ha neki, ekkora hátrányból, társadalmi akadályokból, édesapja által kitaszítva, félárvaként felnőve ekkora ereje volt, nekünk sincs miért panaszkodnunk. Javaslom a történetet optimistáknak, hogy lássák, érdemes pozitívan élni, s pesszimistáknak, hogy belássák: nem érdemes egy hülye főnök, egy piros lámpa, vagy egy lassú internetkapcsolat miatt letargiába süllyedni.

[frame]

A többiek…

Nem csak Weisz Fanni pozitív és követendő példájáról szól majd Tvrtko könyve. Írt egy-egy fejezetet a magyarországi lakásmaffiáról, az afrikai levélcsalásokról, egy csíkszeredai-pécsi történet egy székely asszony családtörténetéről. Járt Srebrenicában, s minél jobban utána akart nézni annak, mi vezetett a mészárláshoz. Mindezek mellett a szerb származású ausztrál, kéz és láb nélkül élő, ám mégis életvidám Nick Vujcic története is helyet kapott a könyvében.

[/frame]

 

 

 • cyrydream

  Szép a kislány, sajnálom, hogy ilyen fogyatékossága van, csodálom a kitartását.
  De nincs a városnak olyan tisztességes, – az asztalra már sokat letévő – erkölcsileg és szakmailag elismert embere, akiről lehetne könyvet írni. Miért a celebek jutnak szóhoz mindenhol?
  Nálunk csak arról érdemes könyvet, cikket írni, aki szép, akinek mű melle van, aki férfiból nővé változik, aki villant valamit egy fogadáson?
  A munka, tisztesség, a szakmaiság az EMBERSÉG SZAVAK kikopnak életünkből. Bocs, de én nem fogom megvenni és ezek után a róla írott cikkeket sem fogom elolvasni. Amit eddig írtak róla, az már elég ahhoz, hogy rágódjon a média rajta még hosszú hónapokig, évekig. 🙁

 • Andrea

  Hajrá kicsi lány!

 • trutyi

  A Gallup pár éve készített egy közvélemény-kutatást 120 országban arról, milyen az emberek lelkiállapota. Kiderült: hazánkban mérhetetlen pesszimisták az emberek; Haiti, Mozambik és Ruanda lakosai élik csak meg kilátástalanabbul életüket.
  Ez mindig is így volt sajnos. Ilyen a magyar! Csak rinyálni bírunk, örülni azt semminek. Hajrá Vujity!