Kertvárosban is lesz kormányablak

Javában zajlanak a munkálatok Kertvárosban egy egykori patika helyén, ahol kormányablak nyílik hamarosan. Az Aidinger u. 43. alatti épületben októbertől intézhetik az ügyeiket a környéken élők. Mindez Csizi Péter országgyűlési képviselő és Horváth Zoltán kormánymegbízott sajtótájékoztatóján derült ki hétfőn délelőtt.

hirdetés

Horváth Zoltán elöljáróban elmondta, hogy külön köszönet illeti Csizi Pétert, aki még pécsi alpolgármesterként ügyködött azon, hogy Pécsen ne csak egy kormányablakban intézhessék ügyeiket a polgárok, hanem több helyszínen is. Így adta át a város a kormányhivatal számára vagyonkezelésbe az egykori patika épületét.

kormányablak kertvárosban4

Több szempontból is fontosnak tartotta a mostani eseményt Csizi Péter.

– Nagy erővel zajlanak a munkálatok, október első felében nyílhat meg itt a kormányablak, hiszen a kormány kiemelt szándéka, hogy a helyi ügyek intézése minél inkább közelebb kerüljön a lakossághoz. Formabontó voltam akkor, amikor összeállították a kormányablakok azon listáját, én azért érveltem, hogy Kertváros is kapjon egyet, hiszen ez a városrész gyakorlatilag város a városban, többen laknak itt, mint néhány magyar nagyvárosban – fogalmazott a politikus.

kormányablak kertvárosban9
Októberben már intézhetjük ügyeinket a kertvárosi kormányablakban.

Az épületet a város ajánlotta fel a kormányhivatal számára, a felújítási költségek jelentős részét – 53 millió forintot – az állam biztosította (az EU mintegy 16 millióval járult hozza a beruházáshoz).

Horváth Zoltán kormánymegbízott elmondta, hogy első körben több mint 5 milliárd forintot biztosított a kabinet új kormányablakok kialakítására az egész ország területén.

– Jelen pillanatban Baranyában 497 millió forint értékben zajlanak ilyen jellegű beruházások. Van már három működő kormányablak: egy Pécsen, a Szántó Kovács J. úton, egy Mohácson és egy Siklóson. Hamarosan Sellyén, Sásdon és Bólyban is átadunk egy-egy új kormányablakot. Szeptember végén pedig Pécsváradon, Szigetváron, Szentlőrincen, Pécsen pedig két – a megújuló Kossuth téri és a kertvárosi – helyszínen is várjuk majd a lakosságot az új hivatalainkban.

A negyedik leendő pécsi helyszín, a vasútállomáson kialakítandó kormányablak várhatóan szeptemberre készül el. Azt a beruházást a MÁV intézi központilag, jelenleg a vagyonkezelési megállapodás előkészítése folyik a vasúttársaság és a kormányhivatal között.

A négy pécsi fejlesztés lezárultával a megyeszékhelyen 47 munkaállomással és 9 fotófülkével várják a pécsieket; így összességében Pécsen fognak rendelkezésre állni az országban a legnagyobb számban ilyen jellegű ügyintézési felületek.

A folyamatban lévő fejlesztések okozhatnak kisebb zavart, hiszen 27 okmányirodai férőhelyet kellett a mostani átmeneti időszakban a Kossuth téren szünetelteni és az ideiglenesen működő kormányablakban kilenc helyen nem tudják fogadni az ügyfeleket. Ezért hosszabbított nyitva tartással várják a polgárokat minden kormányablakban.