Krisztogramhoz kér engedélyt az egyház

A pécsi önkormányzathoz fordult a Pécsi Egyházmegye annak érdekében, hogy járuljon hozzá a város Krisztus monogramjának használatához. Az igazi egyházi jelképet emlékbe adnák.

hirdetés

A pécsi önkormányzat tavaly alkotta meg az a rendeletet, amivel gátat szabhatnak annak, hogy bárki, akár negatív színben feltüntetve is, használhassa a város történelmi szimbólumait, zászlaját, címerét. A szabályozás célja éppen az volt, hogy ne hozzanak szégyent a városra olyan termékekkel, amelyek hagyományainkat nem tisztelik.

A részletes szabályozásban az EKF-logó, a Zsolnay-bikafejek mellett a krisztogram is szerepel mint védendő jelkép, ezért akik használni szeretnék, azoknak az önkormányzathoz kell fordulniuk hozzájárulásért.

A Pécsi Egyházmegye is így tett. A püspökség ugyanis szeretné használni a krisztogramot, amelyet a Péter-Pál sírkamrában találtak meg a 2000-ben lezajlott ásatáson.

– A jelkép használatát a Pécsi Egyházmegye nagyobb rendezvényeire szánjuk, ajándékként. A krisztogram használatához szükséges jogi formulának tettünk eleget a város felé ezzel a kérésünkkel – tudtuk meg a Dömötör Enikőtől, a püspökségi titkárságvezetőtől. – A város igen készségesen, teljes körűen segítségünkre volt az ügyintézéssel kapcsolatban.

Udvardy György megyés püspök a HungaRio rendezvényen több ezer résztvevő számára a krisztogrammal, egy egyetemes, mégis a városhoz szorosan kötődő keresztény jelképpel kívánja emlékezetessé tenni a jelenlétet.

A Lovász István által jegyzett előterjesztés szerint vizsgálni kell a kérelmező tevékenységének jelentőségét, a termék minőségét, hogy jellege indokolttá teszi-e a hivatalos, a választott jelkép vagy a városnév használatát. Szintén lényeges elem az is, hogy az elnevezés, a tevékenység, áru vagy sajtótermék méltó-e a közfigyelem felkeltésére, és alkalmas-e a Pécs városa iránti megbecsülés fokozására.

Az előterjesztő szerint mindezek alapján nincs jogi akadálya a püspökségi kérésnek, de a döntést a kulturális bizottság hozza meg.

[frame]X, P, A, ω
Pozsárkó Csaba pécsi régész tanulmánya szerint a szimbólum görög betűi, a X (khi) és a P (rho) Krisztus görög nevének első két betűje. Az A (alpha) és kis ω (ómega) betűket is megfigyelhetjük, melyek a görög ábécé első és utolsó betűi. Ezek egyértelműen János Jelenések könyvére utalnak. Ebben az áll: „Én vagyok az alfa és az ómega” – mondja az úr.[/frame]

  • Régész

    Talán érdemes lenne a krisztogramról egy hosszabb cikket írni. hiszen hasonló régi kersztény emlék nem is található a kárpátmedencében.
    A krisztogamot Kárpáti Gábor találta a székesegyház délkelti lábánál feltárt keresztelő kápolnában. a krisztogram a keresztelő kápolna bejáratának homlokzatán volt. Érdekessége hogy a korai keresztény időkben görög nyelvü misékre utal a megléte. .
    A keresztelő kápolna az ókori Sopianae központi temetőjének fő temploma mellett volt és összeköttetésben állta vele. Megtekinthető ma is . Bővebben Kárpáti Gábor, vagy Gábor Olivér , az ókor tudományok doktora tud nyilatkozni. megérne egy cikket 🙂