Kutyasors: kötelező a chip

Egy új kormányrendelet értelmében júliustól csak mikrochippel ellátott ebet szabad eladni, illetve elajándékozni. A felsőbb jogszabály mellett egyúttal a városi rendelet is változik, így a hobbiállatok tartásának szabályai egyes esetekben jelentősen módosulnak.

hirdetés

A mikrochip beültetésére vonatkozó szabály a jelenleg tartott kutyákra nem vonatkozik, azonban a kedvenceket továbbadni csak úgy lehet, ha beültetik az állatok bőre alá az azonosítót. Az új rendszertől azt várják, hogy egyszerűbbé válik az ebek azonosítása, s például eltűnés esetén a kutyát könnyedén visszaadhatják jogos tulajdonosának.

A fájdalommentes, várhatóan 3-5 ezer forintos beavatkozást júliustól bármelyik állatorvostól kérhetik a gazdik, ezzel pedig a kutya adatai egy központi regisztrációs adatbázisba kerül. Az új jogszabály azt is rögzíti, hogy a kutyákat – az állatmenhelyeken kívül – tilos tartósan tíz négyzetméternél kisebb területen tartani.

A gazdiknak nem szabad öt méternél rövidebb láncon tartaniuk a kutyákat, de előírják azt is, hogy nem lehetnek huzamosabb ideig sötétben, illetve világosban. Azt is kiköti a kormányrendelet, hogy madarakat tilos kör alapú kalitkában, halakat pedig gömb alakú akváriumban tartani.

A felsőbb jogszabállyal egy időben az általános iránymutatásokat tartalmazó helyi rendeletet is módosítják. Ez kitér rá: társasházban nagytestű eb, illetve lakásonként két kistestű kutya tartásához a lakók többségének, ezen belül a közvetlen falszomszédok, és az egy szinttel feljebb, illetve lejjebb lakó szomszédok kétharmadának hozzájárulása szükséges. Fontos azonban megjegyezni, hogy a polgármesternek e tekintetben mérlegelési jogköre van, azaz vitás kérdésben a városvezető dönthet.

A szabály rendelkezik a kedvtelésből és sportcélból tartott állatok tömegközlekedési eszközön történő szállításáról is. E szerint kutyát buszon csak pórázon és szájkosárral lehet szállítani.

A kisebb testű ebeket, illetve más kistestű kedvenceket, kifejezetten azok biztonságos szállítására készített, kézipoggyász méretű ketrecben vagy dobozban lehet utaztatni. Ha az állat beszennyezné a járművet, akkor a piszkot a tulajdonosnak kell eltakarítania.

Az állatokat továbbra is úgy kell tartani, hogy „az mások nyugalmát ne zavarja (…), a szomszédok és a környezetük birtoklási jogait ne csorbítsa (…), a birtokháborításra vonatkozó szabályok ne sérülhessenek.”

hirdetés