Lakásépítések: bíznak a fellendülésben

Ráfizethet, aki nagyon spórolni akar

Ha a következő években is csak annyi lakás és ház épülne Baranyában és Pécsen, mint ma, 500 év is kellene a teljes otthonállomány lecserélődéséhez. Miközben tudva levő: a mai lakásokat, házakat maximum száz évre tervezik. A helyi építőipar és a lakáspiac szereplői szerint adócsökkentéssel lehetne lendületet adni az építkezéseknek, hogy olcsóbbá váljanak az új otthonok. Az utóbbi két évben indult el a lassú növekedés az ágazatban.

hirdetés
Uránia Mozi

A minap kongatta meg a vészharangot a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület; szerintük ugyan beindulóban van az új lakások, házak építésének piaca, még nem várható áttörés a témában. A budapesti piac valóban kezd magára találni, de Pécsen és Baranyában tavaly még mindig csak 176 lakást adtak át. Ez a 2013-as 128 után szép eredmény, de a 2000-es évek elején bőven ezer felett is volt ez a szám.

Párdi Zsófia, az egyesület projektvezetője szerint a lakások jelentős hányadának állapota már most sem megfelelő, a hazai otthonok hetven százaléka felújításra szorulna. Szerinte évente 40-43 ezer új otthon átadására lenne szükség ahhoz, hogy százévente megújuljon a mintegy 4,4 milliós magyar lakásállomány, azaz a mostani szinten maradjon az otthonok állapota.

Azért vannak építkezések...
Azért vannak építkezések…

Korábban ugyanezt erősítette meg lapunknak Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész is, aki szerint szintén nem várható ilyen mutatók mellett a lakások újratermelődése. Kijelentette: még a világháborúk évei alatt is több otthon épült, mint ezekben az években. Éppen ezért elkerülhetetlennek látszik, hogy kormányzati szinten avatkozzanak be a rendszerbe.

Lapunk több építőipari céget és ingatlanpiaci szakembert is megkeresett. Vélekedésük szerint a hitelezési piac visszaszorulása, az emberek óvatossága mellett az újlakás-építések legnagyobb rákfenéje a magas adó.

Fekete András, az egyik pécsi építőipari cég gazdasági vezetője például megemlítette: több országban pozitív eredménnyel járt, hogy jelentősen csökkentették az építőanyagok és az építőipari szolgáltatásokat terhelő áfát.

Szerinte ahogy az alapvető élelmiszereknél és a könyveknél, úgy az iparágban sem lenne ördögtől való bevezetni az ötszázalékos áfát legalább a szociális lakásépítések terén, de állami hiteleket is nyújthatnának az embereknek.

Pécsen 2010 után körül több futó lakásépítési projekt is bizonytalan időre leállt, közülük csak néhány tudott folytatódni. Bizalomra adhat ugyanakkor okot, hogy a belvárosban és ahhoz közel, az orvosi kar környékén és a Mecsekoldalban történtek lakásépítések az utóbbi hónapokban, s elindult egy hetvenlakásos társasház építése a Megyeri úton is.