Béreljünk vagy vásároljunk?

Az ingatlanárak meglehetősen alacsonyan vannak mostanság, sokan mégis félnek attól, hogy 10-20 évre elköteleződjenek a bank felé. A magyarokra ugyanakkor jellemző, hogy egy saját tulajdonú lakásban vagy házban érzik magukat igazán otthon. Utánanéztünk, vajon mi érheti meg jobban: vásárolni vagy bérelni?

hirdetés

A fiatalok az egyetem elvégzése vagy néhány év munkaviszony után  – jellemzően a családalapítással összefüggésben – előbb-utóbb elgondolkoznak a lakáskérdésen. Amennyiben nincs saját ingatlanjuk, úgy az albérlet és a lakásvásárlás közül kell választaniuk és rengeteg szempontot mérlegelni.

Az egyik legismertebb ingatlanközvetítő cég, a Duna House tapasztalata szerint az emberek nagy része még mindig a vásárlás mellett teszi le a voksát, tavalyhoz képest országosan 6-7 százalékkal nőtt az adásvételek száma. Ez leginkább az alacsony áraknak köszönhető és annak a berögződésnek, miszerint a magyar emberek a saját tulajdonban érzik magukat biztonságban – mondja Szilas Pál, a Duna House pécsi értékesítési vezetője.

lakásvásárlás

A C&I Hitelnet csoport pécsi irodavezetője, Nemény Lóránt szintén a lakásvásárlások megszaporodását érzékeli. Az utóbbi egy évben ugyanis alacsony, hat százalékos kamattámogatott lakáshitelek érhetők el a piacon, ez azt jelenti, hogy öt évig a kamat fixen hat százalék,  majd a hatodik év után átvált piaci kamatozásúra. A hitel használt vagy új ingatlanok vásárlása esetén is igénybe vehető.

A kérdés eldöntésében próbálunk segíteni, ezért összehasonlítottuk  három különböző típusú pécsi ingatlan havi költségét, bérlés és vásárlás tekintetében egyaránt. Tíz éves futamidővel és 30%-os önrésszel számoltunk.

[box title=”Másfél-két szobás panel”]
  • bérleti díj: 40-60.000 Ft/hó
  • vásárlás: 4-9 millió Ft
  • törlesztőrészlet: 30-70.000 Ft/hó

Megjegyzés: 8-9 millió forint körül már nagyobb, 80-90 négyzetméteres lakásokat kínálnak, ezek abszolút lakható állapotban vannak. Ám ha valaki a saját ízléséhez szeretné igazítani a megvásárolt ingatlant, van még mit rájuk költeni. [/box] [box title=”Két-három szobás új építésű téglalakás”]

  • bérleti díj: 90-200.000 Ft/hó
  • vásárlás: 10-19 millió Ft
  • törlesztőrészlet: 80-147.0000 Ft/hó

Megjegyzés: Pécsett nagyon nehéz két-három szobás, jó állapotú, ízléses, kiadásra kínált lakást találni, ami pedig bérelhető, annak irreálisan magas a havidíja. [/box] [box title=”Családi ház”]

  • bérleti díj: 90-500.000 Ft/hó
  • vásárlás: (átlagosan) 19-30 millió Ft
  • törlesztőrészlet: 147.000-240.000/hó

Megjegyzés: Családi házakat meglepően alacsony áron is vásárolhatunk, sokszor több száz négyzetméteres telekkel, ám ilyen esetben az ingatlanra még egy lakás árát rá kell költeni. Kis szerencsével azonban Pécsett is találni olyan 140 négyzetméteres családi házat, ami nagyon ízléses és néhány éve lett felújítva. Amennyiben pedig valaki hajlandó kiköltözni a városhoz közeli települések egyikére, úgy még olcsóbban, akár már 4-5 millióért is találhat lakható állapotú családi házakat.[/box]

Lakás-albérlet

[note note_color=”#eb6b51″]Mérlegeljünk!

Mielőtt lakásvásárlásra adnánk a fejünket, érdemes átgondolni, képesek leszünk-e 10-20 évig havi 70-80 ezer forintot fizetni törlesztőrészletként. Az esetleges eladósodás mindenképpen a bérlés mellett szól, ha  ugyanis a családból valaki állás nélkül marad, vagy nagyobb baj történik, akkor nem veszítjük el mindenünket, hanem csak átköltözünk egy kisebb lakásba.

Nemény Lóránt mindenképpen azt tanácsolja, hogy ha lehet, válasszuk a rövidebb futamidejű kölcsönöket és törlesszünk elő, hiszen így nem kétszer annyit fizetünk majd vissza a banknak. Ha pedig vásárolunk, akkor csakis olyan ingatlant vegyünk, amit utána el is tudunk adni. Nem érdemes megvásárolni egy olyan olcsó ingatlant, amit később nem lehet értékesíteni.  [/note]