Lázas meló legyűrni a tavaszi megfázást

Leveri az embert a lábáról

Itt a tavasz, közeleg a 25 fok, de senki ne ringassa kényelembe magát, a jó idővel együtt ugyanis megjött a tavaszi megfázás szezonja is.

hirdetés

Miért van az, hogy ahogy beköszönt a tavasz, ahogy előkerülnek a napszemüvegek és a rövidnadrágok, úgy köszönt be egyből a megfázás is, aminél a kirándulóidő küszöbén nincs is frusztrálóbb? Dr. Princz János háziorvos, a Magyar Praktizáló Orvosok Szövetségének Baranya megyei elnöke lapunknak elmondta, hogy a Pécsett jelenleg is tapasztalható ez a jelenség, sok ugyanis a tavaszi megfázással orvosához forduló beteg.

Nem járvány ez, mondta a háziorvos, csupán arról van szó, hogy az évnek ebben a szakában kifogyunk a tél során nagy nehezen elraktározott vitaminokból, a szervezetünk védekezőképessége így pedig lecsökken. Ennek eredményeképp válunk fogékonyabbá ilyenkor a vírusokra, melyek a hirtelen támadt melegben sokkal jobban terjednek.

Hiába van meleg, a megfázás nem ismer határokat
Hiába van meleg, a megfázás nem ismer határokat

Erre pedig rájátszik még az öltözködésünk rendszertelensége is, hisz ilyen átmeneti időben az emberek vagy még mindig túl meleg, vagy már túl lenge ruhákban mozognak, mellyel összezavarják a klímaváltozáshoz még hozzá nem szokott szervezetüket. A lényeg Princz szerint az, hogy rétegesen, se nem túl melegen, se nem túl hidegen kell felöltözni a tavaszi időhöz.

A tavaszi megfázás pedig annak ellenére, hogy alapvetően pár nap alatt túl lehetünk rajta, kifejezetten megviseli a legyengülteket. Heveny köhögés, orrfolyás, tüsszögés, és sok esetben láz kíséri, amit ha nem kezelünk gyorsan megfelelő gyógyszerekkel, vagy a bevált népi praktikákkal (kamillatea, gőzölés, ilyesmi), akár komolyabb felső légúti betegségekhez is elvezethet.

De mi is a megfázás? Létezik egyáltalán ilyen fogalom? Princz elmondta, hogy a megfázás valódi probléma, de nem csak a hidegtől fázhatunk meg, mivel a megfázás az immunrendszer legyengüléséből ered. A védekezőképességünk hanyatlásával pedig a szervezetben lévő „alvó” kórokozók akár a mindennapi stressz, vagy bármilyen nem feltétlenül felső légúti megbetegedés (pl. egy egyszeri gyomorrontás) hatására felélénkülhetnek, és ekkor következik be az, amit mi megfázásként ismerünk.