Van megoldás a bringás problémára

Bicikli, kerékpár, downhill (3)

hirdetés

Megoldódhatna a terepkerékpárosok és a mecseki parkerdő kezelőjének problémája, ha megvalósulna a Tv-torony és a Lámpás-völgy közötti területre tervezett többféle tudásszintet kielégítő terepkerékpáros pálya – mondják a bringások.

– A Tv-torony lábánál rendelkezésre állnak azok – a jelenleg kihasználatlan – építmények, amelyek felújítást követően hosszabb távon akár el tudnák látni egy országos vonzáskörzetű sport- és szabadidőközpont, erdei iskola, esetleg a környék jellegzetes élővilágát bemutató látogatóközpont feladatát is – mondta lapunknak Nagy Sándor, a Pécsi Sport NZrt. (PSN) kerékpárszakosztály koordinátora.

Ez a hely egyben a downhill – amely a hegyi kerékpározás második legnépszerűbb szakága hazánkban – hódolóinak kedvelt kiinduló helye is. A sportot űzők lehetőségei hazánkban igencsak korlátozottak, ugyanis a sport gyakorlása jelenleg illegális tevékenységnek számít.

A Pécsi Városfejlesztési Zrt. a PSN kerékpáros szakosztályával szorosan együttműködve elkészített egy komplex kiviteli tervet, amely szerint egyebek mellet két – minden igényt kielégítő – terepbiciklis pályát alakítanánk ki a Tv-torony és a Lámpás-völgy között, kikerülve a védett és turisták által gyakran látogatott területeket.

Külföldön nagy hagyománya van, de van infrastruktúra is hozzá
Külföldön nagy hagyománya van, de van infrastruktúra is hozzá

A pálya megvalósítását az illetékes hatóságok egy része is támogatja, engedélyeztetésének folyamata a bebetonozódott környezetvédelmi álláspont miatt akadt el. A szakosztály képviselője szerint, ha ez a terv valósulna meg, akkor a tilosban biciklizők egész biztosan átszoknának a profi pályákra, amelyeknek a költségvetése az előzetes számítások szerint 8-10 millió forint lenne. Megvalósulás esetén a fenntartását a helyi kerékpáros szervezet nyilatkozatban vállalta.

A védett területen valóban tapasztalható a talajerózió, aminek megszüntetésére nem a – nehezen ellenőrizhető és megoldható – tiltás lenne a megoldás szerintük, hanem a jelenleg minden fél számára kellemetlen helyzet konstruktív megoldása. Szabályozott és ellenőrzött körülmények között ők is biztonságosan, legális keretek között hódolhatnának szenvedélyüknek, amelyre jelenleg csak külföldön van lehetőség.

A városi önkormányzat már korábban pályázatot nyújtott be a Misina tető komplex rendezésére, mely tartalmazza a kérdéses downhill pálya kialakítását is. Az európai uniós pályázat nyert, de egyelőre forráshiány miatt tartaléklistán szerepel.