Lenullázódik Pécs adóssága

Elviszik az adósságot Pécstől...

Néhány hónapon belül 14,4 milliárd forintos adósságtehertől szabadítja meg Pécset az állam azok után, hogy idén már 29,2 milliárd forintnyi kölcsönt átvállalt a várostól a kormányzat. Mindez azt jelenti, hogy a megyeszékhely a tavaly ilyenkor fennálló 43 milliárdos hitel nélkül kezdheti el tervezni a jövő évi költségvetését.

hirdetés

Mindezt Pintér Sándor belügyminiszter jelentette be a pécsi városházán hétfőn. Mint fogalmazott, kormányzati célkitűzés, hogy a korábban nehéz anyagi helyzetben lévő, a szocialista kormányok alatt az ellehetetlenülés szélére sodródó önkormányzatoknak segítséget adjon az állam.

Elviszik az adósságot Pécstől...
Elviszik az adósságot Pécstől…

– Idén az első ütemben 29,2 milliárd forintot, azaz a teljes városi adósságállomány 70 százalékát vállalta át az állam, hamarosan a maradék harminc százaléktól, összesen 14,4 milliárd forintnyi tehertől is megszabadul Pécs – jelentette be a belügyminiszter.

Pintér Sándor emlékeztetett rá: nehéz helyzetből indult a város, ezért egy korábbi döntéssel átvállalt 29,7 milliárdos adósság mellett is kapott segítséget a megyeszékhely: év közben összesen mintegy kétmilliárd forintos támogatást nyújtottak az önkormányzati költségvetésnek. Kiemelte: a megyeszékhely szempontjából fontos megemlíteni, hogy a Pécsi Tudományegyetemet is 1,5 milliárdos támogatásban részesítette 2013-ban a központi költségvetés.

Megemlítette: a Belügyminisztérium Pécs térségében 600-800 fő közfoglalkoztatását is biztosította idén, ami összességében újabb, közel kétmilliárdos támogatásnak felel meg, emellett a helyi fejlesztések területén is kapott 450 millió forintot a város egy bioüzem megépítésére – tette hozzá.

Páva Zsolt polgármester a tájékoztatón elmondta, az intézkedésnek köszönhetően Pécs szabadon tervezheti a jövő évi büdzséjét, s indulhat neki a 2014 és 2020 közötti uniós támogatási időszaknak. Emlékeztetett arra is, hogy Pécs 2009 óta dolgozik a konszolidáción önmaga is.

– Hatalmas energiákat fordítottunk a takarékos működés elérése érdekében; létszámleépítésekre került sor több területen, megszüntettük a politikusok jutalmazását a városházán, az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságoknál költségtakarékossági intézkedéseket indítottunk el. Mindez azonban önmagában kevés lett volna az adósságtömeg jelentős csökkentéséhez, ezért is kiemelkedő a korábbi és a mostani kormányzati lépés – hangoztatta a polgármester.

 • Fóris Béla

  Ma amikor a tv híradót néztem nagyon elszomorodtam, a mi derék és talpig becsületes Pintér elvtársunkat kikezdte a gaz nyugati média. Ezt derék embert megrágalmazták, hogy korrupt, mivel nem tudják, hogy egy magyar rendőr tábornok játszva félretesz a fizetéséből egy pár milliárd forintot. Sötét olajos ügyekre célozgattak, ami aljas rágalom, hisz éppen a Pintér elvtársnak kellett nyomoznia ezekben az ügyekben. Munkáját közmegelégedésre végezte, egy pár olajozó nyomnélkül eltűnt, az ügyet pedig addig titkosították amíg az igazi Bíró a végítélet napján nem hoz ítéletet. (Ez egy 2014-es posztom.)

 • macika

  Örülök,jó hír persze károgók mindig vannak!

 • dodi

  Hurrá! Akkor Pécs megint hitelképessé válik. Újra lehet felvenni, baromságokra költeni, jutalmakat osztogatni………

 • Tibor

  Szívesen kifizetem még egy évig az építményadót, ha Kispostavölgy végre rendes!!!!!!!!!szilárd burkolatot kap.

 • Hurrá!!!!!

  Restart!

 • hoppáá

  Biztosan megmarad az ingatlanadó. Majd amikor az x-et kell tenni jusson eszetekbe!!

 • Pécsman

  Akkor nem lesz ingatlanadó??

 • Pécsi Lakos

  Örülök! Nagyon sokat jelent ez Pécsnek. Innentől egészen más lesz, lehet olyanra költeni, amire eddig nem volt lehetőség…
  Hajrá PÉCS!

 • Ingalanadó -nak

  Igaza van, Pécsett nincs ingatlanadó !- építményadó van. Még akkor is, ha az “óriásplakátokra” azt íratta valamelyik párt (?)- hogy ingatlanadó.

 • Parasztvakítás

  Látszólag lehet, hogy csökken Pécs adóssága, ám közben emelkedik az államadósság, a költségvetési hiány, pang a gazdaság és egyre növekszenek a mindenkit sújtó adóterhek…

 • pécsi

  Az állami adósságátvállalás azt jelenti, hogy az összes magyar állapolgár fizet. Az is, akinek a lakóhelyén felelősen gazdálkodtak és nem volt adósságuk. Igy lehet minden felelősség nélkül várost vezetni? Felvesszük a hitelt nyakra főre, aztán majd az állalm kifizeti. Gond egy szál se.

 • ingatlanadó

  Akkor azon nyomban el lehet törölni az amúgy nem létező ingatlanadót mivel az a duma, hogy sok adóssága van Pécsnek, (természetesen azelmúltnyólcévre lehet hivatkozni) nem valós és abba lehet hagyni a lakosság sanyargatását. Gondolom ez napokon belül határozat formájában meg is születik. Előre is köszönjük.

 • B

  A szerzőnek javaslom, hogy számolja át a leírt számokat, mert ha 70% 29 mrd huf, akkor 30% nem 14,4 mrd huf.
  szép napot, üdv.

 • Szocdem

  Pécsiként, párttól függetlenül örülök ennek a hírnek. Ha a városnak ezzel könnyebb lesz, akkor ez egy jó hír! Köszönjük

 • Fecóka

  Majd lesz helyette , mégtöbb !