Lenyúlják a nagyszüleik gyógyszereit

Enyhítik a fájdalmat, de megkeseríthetik az életünket is

Sokan nem is gondolnák, hogy vannak olyan számító és tudatmódosítás iránt sóvárgó emberek, akik nem az utcán, sikátorokban, vagy épp tömött diszkókban és házibulikban próbálnak meg bódító szerekhez jutni, hanem egyenesen azok forrását keresik fel, a gyógyszertárakat. Nehéz azonban azoknak a dolga, akik a gyógyszertárosokat próbálják meg átverni némi izomlazító, nyugtató, vagy altató reményében.

hirdetés

– Ma már olyan szigorúak a gyógyszerkiadási szabályok, hogy szinte lehetetlen átverni a patikusokat – mondja lapunknak Csizek Miklós, az Ezüsthárs Gyógyszertár vezetője. Egy új szankciónak köszönhetően ugyanis az erősebb és komolyabb nyugtatókat és izomlazítókat, sőt még némelyik altatót is csak személyigazolvány bemutatása után lehet kiváltani, arról nem is beszélve – teszi hozzá a gyógyszertár vezetője – hogy az új vényeken már több olyan vonalkód és egyéb biztonsági számsorok vannak, melyek tulajdonképpen ellehetetlenítik a pár éve még nagyon aktív vényhamisítók életét.

gyogyszer

Csizek azonban gyorsan hozzáteszi, hogy a helyzet nem ilyen egyszerű, mivel az, aki olyan erős nyugtatókat akar zsákmányolni, mint a jelenleg trendi Rivotril, a Frontin, vagy a Xanax, az valahogy így is úgy is meg fogja tudni szerezni azokat, noha az új szabályokat megkerülni nehezebb lesz számukra.

Ma leginkább csak komolytalan próbálkozásokra futja a hajléktalanoktól és a különböző drogosoktól – mondja. Az olyan kamuszövegeket, mint az „otthon hagytam a receptet, de majd behozom holnap” már senki nem veszi be, ennél több kell egy tapasztalt patikus átvágásához. A hamisított vényeket pedig már könnyen ki lehet szúrni, hiszen az OEP rendszerével összekötött vonalkód-leolvasók egyből jelzik, ha valaki trükközni próbál.

xanax

Vannak viszont olyan rendszeres turpisságok, melyeket nehéz kezelni. Csizek véleménye szerint a komoly problémát azok a középiskolások jelentik, akik a nagyszüleik és szüleik nyugtató-receptjeit nyúlják le annak reményében, hogy azokat ki tudják váltani – ami gyakran sikerül is nekik. Ha ugyanis a recept rendben van, a gyógyszertáros nem tehet semmit.

Kérésünkre Csizek elmondta, hogy a fiatalok a nyugtatókat vagy porrá őrlik és felszippantják, vagy pedig alkohollal veszik be, ami eleinte kellemes érzést nyújt, majd a rövid szédelgés után hányingerhez vezet.

Rivotril2__12203

A Vasasi Gyógyszertár vezetője mindehhez hozzátette, hogy nem csupán a bódulatot hozó szereket keresik a csalók, hanem például a méregdrága hormonkészítményeket is, amiket aztán még drágábban adnak el külföldön. Azok, akik ezekre a gyógyszerekre utaznak, általában átírják a lopott recepten feltüntetett darabszámot az eredeti többszörösére.

A Hősök terei Szent Borbála Patika vezetője kiegészítésként elmondta, hogy szerinte a gyógyszertárakon kívül egyszerűbben jutnak hozzá a nyugtatókhoz a drogosok. Tapasztalatai szerint a leginkább bevett módszer a szerek beszerzésére az, ha azoktól a közgyógyellátott betegektől veszik meg, akik vagy súlyos betegségük jogán, vagy alacsony keresetük miatt önkormányzati segélyként kapják meg ingyen a nyugtatókat és izomlazítókat. Ezek a betegek pedig eladják a készletük egy tetemes részét, sokszor már – arcátlan módon – a gyógyszertár előtt.

A patika vezetője hozzátette, hogy sokszor találkozik olyan visszatérő betegekkel, akik rendszeresen elpanaszolják neki, hogy milyen különböző szereket vettek ismeretlenektől, olyan készítményeket, amiket a gyógyszertárakban bontatlanul, és olykor olcsóbban is megkaphatnának.