Liechtenstein hercegnőjével is teázhattak a pécsi kis srácok

A napokban tért haza az a tizenhat hátrányos helyzetű pécsi kisgyerek, akik közel három hetet tölthettek a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak köszönhetően Liechtensteinben. Legtöbbjük nemhogy külföldön, de még a város határain kívül sem járt, így életre szóló élményt jelentett nekik a látogatás a csodálatos alpesi miniállamba. A gyerekek az út során rengeteget tanultak, kirándultak, de még a hercegnővel is teázhattak.

hirdetés

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Liechtensteini Vöröskereszt közös üdültetési programja adott lehetőséget arra, hogy a Kárpát-medencében élő hátrányos helyzetű gyerekek három hétre elutazhassanak az alpesi miniállamba. Az üdülésen, melyet a liechtensteini uralkodó és a Liechtensteini Vöröskereszt finanszírozott, a szeretetszolgálat által kiválasztott rászoruló gyerekek vehettek részt, többek között pécsiek is. Az immár negyedik éve megszervezett programon idén tizenhat pécsi gyermek utazhatott el a Gyárvárosi Általános Iskolából és a Szent Mór Általános Iskolából.

Ifj. Csonka Pál, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dél-dunántúli régióvezetője lapunknak elmondta, a Liechtensteini Vöröskereszt igen szigorúan „választja” ki a gyerekeket a programba: tíz évnél fiatalabb, hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek utazhatnak csak, költségeiket teljes mértékben finanszírozzák. A gyermekek Liechtensteinben egy erre a célra kialakított gyermekcentrumban kaptak helyet, ahol mindennapos oktatásban és izgalmas szabadidős programokban vehetnek részt.

A húszfős magyar csapatot – négy felnőtt kísérte el a kicsiket – egy helyi csoport segítette, a négyfős tanári gárda jóvoltából pedig még haladni is tudtak a gyerekek a tananyaggal. Csonka Pál elárulta, hogy volt olyan pécsi csoport az elmúlt években, akiknek a háromhetes üdülés alatt sikerült még előrébb is jutnia a tananyagban, mint osztálytársaiknak.

Vannak olyan gyerekek, akik még saját szülővárosuk határain kívül sem jártak. Képzeljük el, milyen fantasztikus élmény lehet ezeknek a piciknek, hogy megtapasztalják a liechtensteini életszínvonalat, egy valóságos tündérmesébe csöppennek.

Teázás a hercegnővel és látogatás a svájci madárparadicsomba

A magyar csapatot még a liechtensteini hercegnő is vendégül látta egy teára a nagyhercegi palotában, Vaduzban, a találkozó keretein belül a pécsi ifjak műsorral kedveskedtek az uralkodónak. Ezen kívül lehetőségük nyílt ellátogatni egy svájci madárparadicsomba, úszhattak tanmedencében, de sok-sok közösségépítő programjuk is volt. Csonka Pál elárulta többek között azt is, hogy nem lehetett mobiltelefont vinni a kirándulásra, így még inkább maguk mögött hagyhatták a megszokott közegüket, de kaptak egy pár márkás cipőt és egy bőröndnyi ruhaadományt is – ilyen sem történik minden nap a pécsi hátrányos helyzetű nebulókkal.