Lipics Zsolt is nyilvánosságra hozta színházigazgatói pályázatát

Lipics Zsolt

Lipics Zsolt és Vidákovics Szláven eddig nem hozták nyilvánosságra pályázatukat, most megtették.

hirdetés
Uránia Mozi

Pénteken írtuk meg, hogy több pécsi önkormányzati képviselő is úgy érzi, nincs elég információja az eddig nyilvánossá nem tett színházigazgatói pályázatokról. P. Horváth Tamás, a pécsi önkormányzat Kulturális Bizottságának elnöke arról beszélt lapunknak, a bizottságnak és a pécsi közgyűlésnek úgy kellene döntést hoznia egy gyakorlatilag a kormány szája íze szerint összeállított döntőbizottság által kiválasztott jelöltről, hogy a négyből csak két pályázó hozta nyilvánosságra a dokumentumot. A visszajelzések alapján a színházszerető pécsi közönség is ismerni akarja a jelöltek pályamunkáit, hiszen ők fogják nézni öt éven át az előadásokat, nem a döntőbizottság kormány által delegált tagjai – mondta a képviselő.

Komáromi György és Bodor Johanna már korábban nyilvánossá tette pályázatát, most Lipics Zsolt (és a társpályázó Vidákovics Szláven) is megtette ugyanezt. Erről közleményt is küldött a pécsi színművész, amit alább teljes egészében közlünk.

“Kedves Pécsi Színházbarátok!

Őszinte örömmel hallom és látom, milyen sokakat érdekel a Pécsi Nemzeti Színház társulatának jövője, sorsa. Utoljára talán az EKF felvezető éveiben tapasztaltunk hasonló, jóleső izgatottságot, ilyen széles körű érdeklődést, a közös ügyért folytatott konstruktív vitát a pécsi kulturális életben.

Mint tudják, a Pécsi Nemzeti Színház ügyvezetői pozíciójára kiírt pályáztatási folyamat titkos. A pályázatokat teljességében megismerni természetesen joga van a pályázat elbírálásában részt vevőknek, vagyis a szakmai bizottságnak, a kulturális bizottságnak és a Pécs M. J. Város polgárai által megválasztott önkormányzati képviselőkből álló közgyűlés minden tagjának.

Két pályázó már korábban úgy döntött, hogy pályázatát, ill. művészeti koncepcióját saját hatáskörben mégis nyilvánosságra hozza. Tökéletesen érthető, hogy a színházszerető pécsi közönség kíváncsi, most már meg akarja ismerni a többi pályázatot is.

Azért nem hoztam eddig nyilvánosságra pályázatomat, mert azon túl, hogy számos érzékeny adatot tartalmaz, pályamunkámban egyedi, innovatív ötletek, a színház jelenlegi gazdasági helyzetét, működését, csaknem 200 dolgozójának mindennapjait szem előtt tartó konkrét és megvalósítható tervek találhatók, melyek az én és alkotótársaim szellemi tulajdonát képezik.

Mivel azonban számos megkeresés, közvetlen és közvetett visszajelzés, kérdés érkezett hozzám az elmúlt időszakban, felülbíráltam döntésemet.

Pécsett születtem, itt végeztem a Leőwey Klára Gimnáziumban és nagyon bízom abban, hogy örök pécsiként a továbbiakban is annyi örömet szerezhetek Önöknek, amennyi örömet Önök szereztek nekem.

Pályázatom az alábbi címen érhető el:
https://issuu.com/lipics/docs/lipics_zsolt_palyazata_pnsz_2020_nyilvanos

Lipics Zsolt”