LMP: A kormány számolja fel az illegális gumiabroncs-lerakókat

Az LMP konzultációt fog kezdeményezni az illetékes miniszterrel, annak érdekében, hogy szigorítsanak az illegális hulladéklerakásra vonatkozó törvényeket. Ezt a cserkúti illegális gumilerakónál jelentette be Keresztes László Lóránt, a párt frakcióvezetője.

hirdetés

Nem árult zsákbamacskát Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatójának címével, ami a következő volt: „A kormány haladéktalanul számolja fel az illegális gumiabroncs lerakókat!”. A frakcióvezető a cserkúti gumilerakónál részletezte, hogy miért is lenne erre nagy szükség.

Keresztes László Lóránt a cserkút gumilerakó előtt

A sajtótájékoztató apropója az volt, hogy a kormány fél éve fogadta el azt a klímavédelmi akciótervet, amelyben többek között az illegális hulladéklerakók felszámolását is célként tűzték ki. A Bátavölgyi úton található illegális használtgumi-lerakóról Keresztes a sajtótájékoztatón elmondta, hogy annak mérete fél év alatt nem csökkent, épp ellenkezőleg. Ennek alapján a frakcióvezető azt mondta, hogy láthatóan csak egy kampányígéret volt, amit a kormány korábban bejelentett.

Kiemelte, hogy fél évvel ezelőtt az LMP felhívta a hatóságok figyelmét a minden szempontból szabálytalan és nem mellesleg veszélyes lerakóra. Ezt követően – folytatta – a hatóságok (a katasztrófavédelem) megállapították, hogy a Pécs határában található területnek nincs hulladékgazdálkodási engedélye. Az intézkedéseket ugyan megkezdték, de ez sikertelen volt, semmit nem tudtak tenni a gumilerakó felszámolása érdekében, ahogy a területért felelős jegyző sem – mondta a frakcióvezető.

Csúnya, illegális és veszélyes a cserkúti gumihalom

-Fél évvel ezelőtt az ügyben feljelentést tettem a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és környezetkárosítás miatt, de sajnos a feljelentést visszautasították bűncselekmény hiányában. Tehát elmondhatjuk, hogy a kormány semmit nem tett még a megfelelő jogszabályi környezet kialakítása érdekében sem, annak érdekében, hogy a hatóságok el tudják végezni az alapvető feladatukat. Ma Magyarországon a jogszabályok nem alkalmasak arra, hogy egy ilyen illegális használtgumi-lerakót felszámoljanak. Sőt, még azt sem tudják megakadályozni, hogy méretük növekedjen. Az országban pedig rengeteg helyen találhatunk ilyen lerakókat – mondta.

Hangsúlyozta, hogy fontosnak tartják, hogy ha a kormány már bejelentett egy akciótervet, akkor érdemben cselekedjen is az ügyben. Ezért pedig az LMP konzultációt fog kezdeményezni az illetékes miniszterrel, annak érdekében, hogy szigorítsanak az illegális hulladéklerakásra vonatkozó törvényeket, és adják meg a lehetőséget a hatóságoknak arra, hogy el tudják végezni munkájukat, valamint hogy így az érintettek érdekeltek legyenek abban, hogy a használt gumikat összegyűjtve el tudják juttatni azokra a helyszínekre, ahol azokat környezetbarát módon újra tudják hasznosítani.

És még pár fotó a helyszínről:

Júliusban több cikket is közöltünk a témában:

Eltűnt az Ércbányász úti gumikupac

Ágoston Andrea: “Ez egy rozsdaövezet, alig történt itt valami az elmúlt években”

Illegális szemétlerakóvá változott egy terület Komló és Mánfa között

 

hirdetés

Hirdetés