Maga építette az álomautóját

Saját kezével építette meg álomautóját a pécsi szociológus, Tistyán László. A kétüléses járgányt csavaronként pakolta össze.

hirdetés

A hatvanas évek sportkocsijaira vagy éppen az akkori James Bond-filmekben száguldó vasakra hasonlító Fury nevű álomautó igazi ritkaság hazánkban. Mivel forgalomba helyezésért több cikluson át Tistyán hiába küldött, mostanság kiállításokon tűnik fel leginkább.

Tistyán László kit car

– Szociológusként világ életemben az agyamat tornáztattam, ülőmunkát végeztem, ötvenéves fejjel valami különleges hobbira vágytam – mondta lapunknak a Fact Intézet alapítója. Négy éven keresztül szinte minden nap az autóján dolgozott a garázsában. Mire kész lett, kiderült, hogy ez volt a könnyebb része. Hivatalosan vezetni ugyanis soha nem engedték a hatóságok.

– Bár Romániától Ukrajnán át Horvátországig és Ausztriáig sok európai országban forgalomba lehet helyezni a házilag gyártott kocsikat, a kit carokat, Magyarországon hiába lobbiztam ezért – mondja.

Kit car

Így legfeljebb büntetést kockáztatva tud egy-egy kört megtenni kocsijával vagy magánterületen használhatja azt. Az ilyen masinák iránt érdeklődőknek ugyanakkor jó hír, hogy Tistyán, amikor csak teheti találkozókra, kiállításokra viszi az egyedi autóját. Sőt, olykor a veteránautós pécsi bemutatókon is felbőgeti az ajtó nélküli, áramvonalas alkotás motorját.