Magasház: felszámolás alatt

Felszámolási eljárás van folyamatban a La Torre Kft. ellen, ami Pécs számára azt jelenti, hogy az önkormányzat közelebb került a Magasház visszaszerzéséhez. Páva Zsolt polgármester abban reménykedik, hogy az eljárás gyorsan lezajlik.

hirdetés

A minap lapunk munkatársának a spanyol Grupo Milton elnöke, Kovács Bence János elmondta, akár hajlandó lenne a hispán vállalat hazai leánycége, a La Torre Kft. ingyen is átadni a pécsi önkormányzatnak a Magasházat.

Ezzel viszonylag gyorsan megoldódhatna a szellemépület sorsa, ám az ügy nem ilyen egyszerű.

– Sok százmillió forintos jelzáloggal terhelt a Magasház, így a pécsi önkormányzat nem tud mit kezdeni egy ilyen megkereséssel. Köszönettel vettük, de nem fogadjuk el az ajánlatot, hiszen Pécs nem fog elviselni egy ekkora terhet az épület miatt – mondta lapunknak Páva Zsolt polgármester.

A La Torre egyik vagyontárgya a Magasház, a felszámolás során minden bizonnyal elárverezik

Emellett ráadásul a La Torre Kft. több mint negyvenmillió forinttal is tartozik Pécsnek. A cégnek ugyanis komoly elmaradása van az építményadó tekintetében.

– Más úton igyekszünk visszaszerezni az épületet. A tulajdonos cég ellen ugyanis felszámolási eljárás van folyamatban, jelenleg a felszámolóbiztos kiválasztása van történik meg. Az önkormányzat ennek a folyamatnak a végén szeretné beadni igényét az épületre – így Páva.

A városvezetés jó okkal bízhat benne, hogy a felszámolás során nem lesz más jelentkező a nagy valószínűséggel árverésre bocsátandó ingatlanért, így az önkormányzat remélhetőleg nagyon olcsón juthat hozzá az épülethez, amelyet így a terhektől mentesen vehet át. Már csak azért is, mert a ház lakhatatlan, s nemsokára akár bontási határozatot is kiadhat rá a kormányhivatal.

– Az eljárás végeredménye reményeink szerint az lesz, hogy a ház tulajdonjoga visszaszáll a városra, s így már Pécs kormányzati szinten tud majd intézkedni annak eltakarításáról – mondja Páva.

Orbán Viktor miniszterelnök pécsi látogatásakor ugyanis biztosította Páva Zsoltot arról, hogy mihelyst rendeződik a Magasház sorsa, azaz önkormányzati tulajdonba kerül, állami segítséget kap Pécs a bontási munkálatokhoz.

A város azért döntött úgy, hogy vissza akarja szerezni a házat, mert annak tulajdonosa semmilyen jelét nem adta az utóbbi években, hogy fejleszteni szeretné a Magasházat vagy elbontaná azt. Sőt: az épület őrzéséről, lezárásáról is csak több millió forintos hatósági bírság kiszabása után volt hajlandó.