Magasház: nem kell félni a bontástól

Gyorsan akarnak bontani!

magashaz_pic
A szakma szerint ugyan nem hagyományos módon, de lebontható a pécsi Magasház épülete úgy, hogy a környező házakban, infrastruktúrában nem esik kár.

hirdetés

A 80 méter magas pécsi toronyház építéséhez közel húszezer tonnányi anyagot használtak fel, aminek közel másfél-kétszerese lesz köbméterben a bontáskor keletkező hulladék. Elszállítása pedig rengeteg teherautót igényel. Korábban felmerült, hogy senki nem vállalná el a feladatot, mert hasonló munka még nem történt.

– Nem hagyományos módon, de megoldható a bontás, méghozzá robbantás nélkül – mondta Maros József, annak a cégnek, a Marosterv Kft.-nek az ügyvezetője, amelyik korábban dolgozott az épület statikai megerősítésén.

– Baranyában ugyanakkor robbantásra már volt példa, mecseki bányaépületeket ezzel a módszerrel tüntettek el. Ám, ezek környezetében nem voltak lakóépületek, ezt ott meg lehetett oldani. Az épületet már csak azért sem lehet lerobbantani, mert akkor olyan magas törmelékhalmaz keletkezne, amihez nem férnének hozzá a gépek.

– Nagyjából 30 méter magas lenne az így keletkező kúp, amivel nem tudnának mit kezdeni – mondta Áspán László, a Térhatás Kft. vezetője.

– Eldönteni pedig azért nem lehet dél felé, a Megyeri térre, mert ott fontos városi közművek, víz-, gáz-, áramvezetékek futnak.

Áspán annak idején maga is részt vett az építésben, éppen ezért azt mondja, ugyanúgy kell elbontani, ahogyan felhúzták a házat.

– Vannak a bontásra műszaki megoldások: szétnyírják a házat, remegtetéssel, vibrációval bontják el – mondta, hozzátette: – Mindenképpen darut is fel kell majd állítani a munkához. A legnagyobb feladatot az épület falelemeinek leszedése jelentheti. Az épület szerkezete ugyanis olyan, hogy a belső pillérekre konzolokkal támaszkodnak a falak.

Egyébiránt a házat felújítani azért sem érné meg a mérnök szerint, mert négy liftet kellene üzemeltetni a 248 lakáshoz, teljesen új fűtési megoldásokra és új hulladékgyűjtő rendszerre lenne lenne szükség. Ráadásul rengeteg új parkolóhely is kellene, sőt, az egykoron ott működő, 1200 négyzetméteren elterülő statisztikai hivatal otthonának is új bérlőt kellene keresni. Az üzemeltetés hatalmas összeget emésztene fel.

[frame]Eddigi történet • 1974-ben kezdik el építeni • 1976-ban már beköltözhetnek az első lakók • 1983-ban észlelik először a korróziót egy vizsgálat során • 1988-ban átfogó és célzott ellenőrzés történik, kiderül, hogy veszélyes a ház • 1989-ben kiköltöztetik a lakókat • 2003-ban 360 millió forintért erősítik meg a vázszerkezetet • 2007-ben a tulajdonos, az osztrák hátterű Porr Hungária Kft. visszaadja a városnak a házat • 2008-ban a spanyol Milton-csoport projektcége, a La Torre 2008 Kft. veszi meg • 2013-ban kiadja a bontási határozatot a megyei kormányhivatal • 2013-ban új tulajdonosa lesz a La Torre 2008 Kft.-nek egy magyar néni személyében • 2014-ben jön a bontás?[/frame]

 • nitucee.x

  csúfítja a várost!?? Szebbé teszi és ez a ház egy legenda, nem lenne szabad bántani. 🙁 A kedvenc helyem Pécsen.

 • punk rocker

  Sziasztok! Sajnálom, hogy csak ezt a “megoldást” tudták kitalálni. Oké, nem valami szép, de jelkép és haszna is lehetne. Pénz van, csak mindig rossz helyen van. Szerintem amúgy azért sem jó ötlet a bontás, mert ismerve az itteni morált és politikai hozzáállást, félbemaradna a munka, ami fényévekkel rosszabb lenne (csak mert kitalicskázzák a pénzt), nem beszélve az így keletkező látványról. Valami más megoldás kéne. A közelben lakók élete a bontással tízszer ennyire lenne veszélyben, és még keveset mondtam. A távolság kicsi, szállítási útvonal pedig nincs alkalmas, építeni kéne. A teherautókat fizetni kéne, a tárolást is. Nem pesszimistaként mondom: szerintem itt mutyiznának és félbemaradna a bontás, a környék pedig használhatatlan lenne. Nem kell messzire menni, a szomszédban rohad egy daru!!!! Gratulálok, Magyarország! Maradjon a magasház!

 • pécsi

  Érdekes cikket találtam az Indexena mai hírek között, ahol körbejárják, hogy ki is az új tulajdonos, milyen kapcsolatban áll az önkormányzattal (Municipio Kft). Érdemes elolvasni.

 • Egy Pécsi Srác

  Dögöljenek+ hogy csak a bontás a +oldás -.-”
  Simán fellehetne újítani de nem teszik mert több cash-be kerül mint a bontás
  Undórító bezzeg amikor +épült egész Pécs hogy örült most közel a város 98%-a azt mondja hogy képromboló
  Ha kell én még a hatósággal is szembe szállok hogy +mentsem ezt a szegény halálra ítélt épületet

 • Hajner Gyula

  Egy átfogó videó a történetéről, kilakoltatásáról, utóéletéről:
  http://www.youtube.com/watch?v=_1RwkW0jTNY

 • Hasonlló

  a néni a Soroshoz, biztos jótékonysági bontás lesz!

 • Névtelen

  MINI-TRANS véleménye !

  Nagyon sajnálom hogy lebont ják, pedig meg lehetet volna menteni ezt is mint tették azt Nagykanizsán az ottani nevezetes toronyházzal , az is sűlyedni kezdett. Veszélyesnek itélték, de megerősitették és vissza költözhettek a lakók, ma is laknak benne. A város bűszkesége aki nem ismerné ez az elhiresült 12 emeletes toronyház !
  Minden csak pénz és hozzáállás kérdése lehet !

  De ha kell egy kis fuvar ,csak szóljon az illetékes RÁM SZTÁMITHAT !

  wwww.minitrans.hu

 • Richie

  Tudom, hogy morbid a példa, de a World trade centert is el tudták hordani, és az két sokkal magasabb épület volt. Robbantással is meg lehet oldani, járulékos kár nélkül. Nem néznek discoverit ezek a cégvezertők? És a 30 méteresz szemétkupacot is simán el lehet hordani, bányadömperekkel, láncoskotrókkal, és buldózerekkel…

 • Gálos Csaba

  1984-88 között diák voltam Pécsett. Rokonok laktak a “Magasházban”, sokat voltam náluk.
  Nekem afféle menedéket jelentett a ház, ahol jó emberekkel tölthettem pár órát, ha elegem volt a városi emberekből.
  Hiányozni fog a képből, ha néha felmotorozom a Misinára és csak bámulom onnan a várost 🙁
  De ha halnia kell, akkor intézzék el mihamarabb és legyen valami értelmes és veszélytelen épület a helyén.

 • Varga József

  Hol van az a pénz amit az Osztrák és Spanyol cég megvásárolásakor keletkezett?

 • Névtelen

  Sok évig laktam a magas házzal szemben és nagyon sajnáltam hogy magára hagyták sok sok évig.Minden nap láttam a pusztulását.Sajnálom hogy nem találtak más megoldást mint a bontást.

 • Edit Refflinghaus

  Ez az épület bontásra van ítélve. Egy rész mert csúfitja a várost, másrészt veszélyes, le kell bontani ha van rá lehetőség. Már pedig úgy néz ki hogy van. Akkor mire várunk !!!!

 • aki minden nap arra jár..

  komolyan nem értem,hogy mi baja van mindenkinek ezzel a házzal.A “veszélyesség” eleve kizárt,mert gondolom a vasdarabok pl nem maguktól másztak ki a falból és a betontömbök sem önként ugrálnak ki az ablakon..ha megfelelően van őrizve,nincs vele semmi gond.szerintem nagyon retro és egy közismert jelképe Pécsnek.különben is kíváncsi vagyok,mennyivel fog jobban tetszeni az ottlakóknak egy hatalmas földkupac,vagy egy büdös mélygarázs.rengeteg mindent ki lehetne hozni belőle,csak nem tipikus barbár magyar módjára kéne gondolkodni……………………………………………

 • Magasházi Jani

  Tessék békén hagyni az otthonunkat! Sokan élünk a magasház tetején, nekünk is jogunk van a saját pecóhoz. Tisztességes csövesek vagyunk, alapból nem bántunk senkit. De aki egy szögeti is elemel a lakhelyünkből, az megkapja a magáét!

 • 7632

  Mit gondolnak ki fizeti a bontás költségét?

 • 7623

  Ja és, hogy szociális lakást csináljanak belőle az egyenesen vicc. Ki fogja kifizetni a liftek és a ház üzemeltetésének a rezsijét? A kötelező porta szolgálatot, ami még a szocializmusban is volt…
  Akinek kell vegye meg! Ha eddig nem tette akkor meg ne tiltakozzon, hogy bontják.

 • 7623

  Számoljunk! De ezt már megtették a korábbi tulajdonosok is.
  250 lakás, kb. 40nm-esek, ugye?
  Valaki írta itt korábban, hogy évekkel ezelőtt 370 (?) millióból erősítették meg. Igen, de az csak az első pár szintre vonatkozott. Tippeljünk 6-ot. Vagyis még ennek a 3-szorosa kellene mostani áron, azaz 1,5 milliárd alsó gangon, mert gondolom minél feljebb folynak a munkák annál drágább.
  A liftek legalább fél milliárdba kerülnének. Tartunk 2-nél. Teljes vezeték csere mindenből az is lehet vagy fél milliárd. Egy lakás ha van padlózat, falak, stb. és a vezetékek eljutnak odáig nm-enként kell legalább 50.000 Ft, hogy berendezhetővé váljon, így ez újabb fél miliárd és tartunk összesen 3 milliárdnál.
  Nyílászárók, üvegek, üvegfelületek (speciális) cseréje, a ház teljes szigetelése (álványozás) és egyéb kőműves munkák külső-belső és máris a korábban mondott cca 5 miliárdos.
  Az eddigi tulajdonosok ezért nem akartak pénzt belefektetni, mert nincs az, aki egy ilyen lakásért még befektetési célzattal is minimum 20 milliót adjon.
  Lebontani meg 1 biliárdból le lehet.
  És ha annyira a politikára akarjátok fogni, akkor elhihetitek, hogy ha a legkisebb esély is lenne egy nullszaldó közeli felújításnak máris bele fognának, de vagy 1 milliárdért lebontják, vagy 5 biliárdért felújítják…
  Szerintem egyértelmű a válasz.
  De akinek nem tetszik a bontás dobja össze a felújításra a pénzt, én lemondok erről a lehetőségről, főleg, hogy közpénzből tegyék.

 • Szekeres András

  Ja és még valami.Az 1200 m2-en akár parkolni is lehetne!

 • Szekeres András

  Ki mondta,hogy 25 misi egy lakás felújítása?Vagy pl .tizesben 30 lakás egy lift!Akkor 240 lakásra így 8 lift kellene,itt a fele!Dobálóznak össze-vissza a számokkal.Politikai sugallatra szerintem.Az Illyés valóban jó példa.De az Árpád is működik,pedig temették!A fűtést,áram vezeték stb. valóban felújításra szorul de hol nem ennyi idős háznál?Parkolni lehetne a tér alatti mélygarázsban.Mi lett volna ha annak idején a francia kastélyokat,az egri várat és a többi épületet lerombolják?Nem maradt volna semmi!Talán egy belgrádi mérnöki irodát kellene felkérni a hatástanulmányok elkészítésére!

 • 7623

  Szerinted érdemes lakásonként 25 (!) millió forintból felújítani?????????? Kb. 40 nm-es garzonokról van szó.
  Ha ez még BP valamelyik elit kerületében lenne érteném is a véleményeteket, na de így???

 • xy

  Szerintem felújítani kellene ,mert van elég sok ember aki szociális lakásra vár,de állitólagossan nincsen üres lakás!Nem hiszem hogy több parkoló kellene,mert az ilyen emberek akiknek lakásra nincs annak autó fenntartására sincs!!!!
  Egyébként meg letudnák bontani,többe kerülne mint a felújjítás!!!

 • xy

  Ha eddig nem dölt össze akkor ha lakok vannak benne akkor sem fog,szerintem inkább felújíthatnák!Lenne aki beköltözne,csak lásd mennyi ember vár szociális lakásra,nem hiszem hogy mindenkinek van autója aki ilyenre vár!!!!

 • 7623

  Az Állambá 1-et adjon, amit a bontásra szán, azaz dobjanak össze 4 milliárdot ők, az lakásonként 20 millió lesz.

 • 7623

  Javaslom azoknak akik a mellett döntenek, hogy maradjon meg a ház, hogy álljanak össze úgy 200-an, dobják össze a felújításhoz szükséges 5 milliárdot, az Állambá adjon nekik támogatásként 4-et, az önkormi grátiszban csináljon nekik mély garázst és máris elégedettek lehetnek. A facebookon alakítsanak egy csoportot, keressenek támogatókat, hitelezőket és mindenki örülhet a végén.
  Ha viszont csak kibickednek, akkor jobb lenne ha hallgatnának…

 • szemétség

  Hülyeségnek tartom a lebontást. ha 360 mikulásért meglett erősítve akkor ez nem fog eldőlni még egy darabig sztem. Persze már dörzsölik a tenyerüket a kivitelezők akik majd hatalmas pénzért elbontják és persze részedeséssel megzsírozzák azt aki odaadta nekik a munkát.
  248 lakás nagy segítsék lenne az embereknek ha megkaphatnák. Nem romhalmaz ez csak rendbekell tenni de akinek nincs semmije ez is tökéletes lenne mert örülne hogy van hol lakjon.Olcsón rendbetenné mindenki a maga igényei szerint. Ebben az országban kúsoljon az aki még finnyás és igényesként hangoskodik. örüljön neki hogy jut és van. Más emberek fűteni nem tudnak meg enni!! Inkább üresen áll mint hogy 248 szegény család örömét okozza!! Mert ez a magyar mentalitás!! Ha nincs pénzed halj meg!! És sajnos nagyon sokaknak nincs pénze!

 • Hexenslussz

  A bontástól tényleg kár félni, mert nem fog megtörténni. Kamu, hogy lenne hozzá Pécsen vagy Magyarországon technika egy ilyen masszív épület szétszedéshez. Pénz meg végképp nincs. Illúziók dédelgetése helyett inkább legyünk büszkék rá. Igazi tükeikum, ilyen élményromja senkinek sincs!

 • Alány..

  Itt megint nem a házról van szó, hanem politika az egész…Ennek a háznak soha nem volt baja .Szerintem csak egy jó ürügy volt a kilakoltatás,az eladás,a felújítgatás,most a lebontás. Tényleg sok a patkány csak a méreg kevés….

 • Pécsi Tüke

  Én úgy gondolom a sok felesleges foci pálya helyett inkább a lakások számát kellene bővíteni.Itt is lehetett volna más megoldást találni.Rengeteg Pécsi lakos lesz hajléktalan miután elveszik a lakásukat a deviza hitelei miatt.A mai technológia fejlett annyira ha más országok mérnökeitől segítséget kértek volna ez a ház még ma is állna.

 • Radir

  Akinek tetszik ez az ócska, gusztustalan romhalmaz és nem akarja, hogy eltűnjön a színről, az nem normális!

 • Lalabá

  Pár éve jó pár milliót költöttek a megerősítésére. Ha annyira össze akart volna dőlni, akkor már biztos, hogy nem állna. Ráadásul, aki életveszélyessé nyilvánította, az nemrég az Illyés iskolát is feleslegesen azzá tette. Még dolgozik, kap munkát, sőt szakmai tekintély is. Másoknak meg nincs munkájuk…..

 • Pécsi Lakos

  Mindenki tiltakozik, és bontaná. Mi van, ha mégis biztonságos? Már nem azért, de elég kemény viharokat élt túl, és ha valóban annyira, de annyira életveszélyes lenne, akkor már rég megmutatkozott volna az. Így viszont csak arra lehet következtetni, hogy a bontással többet zsebelnek be, mint a felújítással. Leszűrve ebből: Magyarországon még mindig több a patkány, mint kellene.