Haditechnikai élménypark lesz Tüskésréten

A nyári szünidő előtti utolsó közgyűlést tartják a városházán, döntenek ma az elektromos biciklikről, új orvosi rendelők kialakításáról, a vásárcsarnokról, valamint a Szabadság-díj megalapításáról. 

hirdetés

A fociláz elérte a városatyákat is, hiszen a Páva Zsolt, Pécs polgármestere ezúttal nem öltönyben, hanem magyar válogatott mezben jelent meg az ülésen.

Közgyűlés4

A közgyűlésen szóba került a pécsi Pannon Filharmonikusok támogatása is, ami idén – minden más pletyka és híresztelés ellenére is – 100 millióval lesz több, mint tavaly. Egészen döbbenetes, hogy vannak, akik ennek ellenére arról beszélnek, hogy kevesebb a pénz.

A közgyűlés egyik legérdekesebb napirendi pontja a Tüskésrétre tervezett legújabb fejlesztés volt. Az önkormányzat ugyanis egy haditechnikai élményparkot tervez a wakeboard- és sportpálya mellé. Páva Zsolt elmondta, hogy a parkban olyan magyar haditechnikai eszközöket és vívmányokat fognak kiállítani, mint a magyar lánctalpas harci gépek, katonai légi járművek, és lokátorok. Hozzátette, hogy a kiállított járművek és egyéb katonai eszközök jó állapotban vannak, és természetesen nem élesek, nem használhatóak harci célokra.

A park – folytatta – minden bizonnyal Pécsre fogja csábítani a turistákat, hiszen ha elkészül, egyedi, unikális látványossága lesz az országnak. A beruházás bruttó 286 millió forintból valósulhat meg, az összeget uniós forrásokból teremtik elő.

Szó esett a közgyűlésen a pécsi közvilágítás fejlesztésének második üteméről is. A 2017 második negyedéve során megvalósuló fejlesztés során az első ütemből kimaradt világítótesteket cserélik a sokkal gazdaságosabb LED-lámpákra. Páva Zsolt elmondta, hogy az új lámpáknak köszönhetően a város éves szinten 127 millió forintot tud megspórolni. Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője hozzászólásában kiemelte, hogy sokan a már működő LED lámpák gyenge fényereje miatt panaszkodnak a városban, melynek oka az lehet a képviselő szerint, hogy nem mérték fel időben a lámpák paramétereit.

Páva Zsolt elmondta, hogy a kritikák jogosak voltak, az új lámpatestek beszerzése során pedig a város figyelembe fogja venni a lámpák fényerejének kérdését. Oszoli Dénes fideszes képviselő rámutatott, hogy a meglévő lámpák fényereje azért is gyengébb, mert csak a lámpafejeket cserélték le, az oszlopokat nem. A fényerő továbbá függ a lámpák egymáshoz való távolságától, és az oszlopok magasságától is, a következő lámpacserék során pedig már mindezeket a tényezőket figyelembe fogják venni.