1148 beteg, de sokkal többen lehetünk!

Március 9. a vesebetegek világnapja: a létfontosságú szervünk úgy adhatja fel a küzdelmet, hogy észre sem vesszük. Csak Pécsen 1148 betegről tudnak, de számuk napról napra nő. 

hirdetés

A veseelégtelenség egyszerűen annyit jelent, hogy a szerv nem képes ellátni feladatait. Eleinte csak fáradékonyság, szédülés, néha hőmérséklet-emelkedés lehet a korai jele a betegségnek, később hányinger, vér a vizeletben, a lábak vizesedése, izomgörcsök, mellkasi fájdalmak jelzik a veseelégtelenséget.

A pécsi Centrum Dialízis Központ orvosigazgatója, dr. Csiky Botond elmondta, jelenleg kétszáztíz beteg részesül művesekezelésben náluk, de Baranyában Szigetváron van még veseközpont, ott mintegy nyolcvan főt kezelnek, így a megyében körülbelül háromszáz dializált betegről beszélhetünk.

vesebeteg
Ha leállnak a vese funkciói, nagy a baj

Alapvetően a vesebetegségek igencsak tünetszegények, így nehéz számadatokkal szolgálni, csak már késői stádiumban figyelhetünk fel rá.

Az orvos elmondta, a betegség kialakulásának két fő oka van: a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Mivel a vesebajt korai stádiumban nehéz észrevenni, a szűrés a legalkalmasabb módszer. Ezért javallott azoknak eljárni szűrésre, akik az előbbi két betegségben is szenvednek.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) 2014-es országos felmérése szerint hazánkban három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott. A szív- és érrendszeri megbetegedések tekintetében Európa élmezőnyébe tartozunk. Ebből kiindulva nem nehéz elképzelni, hogy milyen könnyedén alakulhat ki valamilyen vesebetegség.

– Egyre többen vannak veseelégtelenségben szenvedők, de ha azt vesszük figyelembe, hogy pár éve még rohamosan nőtt a betegek száma, már valamelyest jobb a helyzet – közölte a szakember.

Csiky Botond szerint jó hír, hogy hazánkban az elmúlt években jelentősen megnőtt a vesetranszplantációk száma, ez jelentősen javít a várólistás betegek számán is. Pécsen jelenleg több mint negyvenen várnak új vesére.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2015-ben Pécsen 1148 veseelégtelenségben szenvedő beteget tartottak számon, ebből kilencen haltak meg. Egyéb, vesével kapcsolatos megbetegedések, daganatok pedig tizenhat áldozatot szedtek a megyeszékhelyen.