Nem kell feltétlenül megijedni, ha egy rendőrségi mikrobusz – „Mobil Bűnmegelőzési Centrum” – áll meg a faluban: a Baranya megyei rendőrök egy ilyen új, mozgó formában is folytatják bűnmegelőzési programjaikat. A fővároson kívül elsőként ez a megye kapta meg a lehetőséget, a prevenciós munka elismeréseként pedig megalakult a Baranya Megyei Bűnmegelőzési Tanács is.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács vidéken is megkezdi munkáját és országos mintára Baranya megyében is – elsőként a főváros után – megalakult a Baranya Megyei Bűnmegelőzési Tanács. Ahogy a sajtótájékoztató résztvevői ismertették, a tanács tulajdonképpen egy olyan fórum, ahol szervezett, napirendi formában lehet egyeztetni a lokális bűnmegelőzési-prevenciós folyamatokról.

hirdetés

Dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott elmondta, egy 301 településsel rendelkező megyében nem könnyű a kormányhivatal által nyújtott szolgáltatásokat eljuttatni a száz fő alatti kis falvakba, hasonlóképpen van ezzel a rendőrség is.

Ambrus Zoltán, Balogh László, Hatala József és Horváth Zoltán

Dr. Hatala József altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke szerint nem véletlen, hogy Baranya megyére esett a választásuk a mikrobusszal való megajándékozást illetően, hiszen a bűnmegelőző program itt nagyon magas szinten működik, a rendőrségen kívül a civil szervezetek és az oktatási intézmények is áldozatos, példaértékű munkát végeznek.
Hozzátette, az elmúlt nyolc évben gyakorlatilag megfeleződött a bűncselekmények száma, ezt köszönhetjük a prevenciónak is. Jól látható, hogy egy széles körű társadalmi összefogás eredményt hozhat.

A “Mobil Bűnmegelőzési Centrum”

Végül Ambrus Zoltán rendőr alezredes, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője ismertette az átadott autó által igénybe vehető szolgáltatásokat.

– Főként a száz fő alatti településeket látogatjuk majd a járművel, ahol az életszínvonal alacsony, a lakosság öregedőfélben van. Falunapokon, egyéb rendezvényeken megjelenünk, a mikrobusz látványa pedig remélhetőleg odavonzza majd a helyieket – mondta. – Alapvető célkitűzésünk, hogy oda menjünk, ahol a probléma jelentkezik, olyan jelzéseket is kapjunk a helyiektől, amiket egyébként nem osztanának meg a rendőrséggel a távolság miatt.

Hatala József átadja az autót Balogh László rendőr-alezredesnek

Az autó felszerelésének vannak olyan elemei, amik speciálisan baranyai innovációk: a jármű mellett felállítható „vagyonvédelmi bemutatószoba”, különféle eszköztárak. Előbbihez olyan zárak, lakatok, biztonságtechnikai berendezések tartoznak, amiket ajánlani lehet a lakosság számára. Egy ilyen látványos szoba alkalmas arra, hogy odacsalogassa a polgárokat. De magában a mikrobuszban is van egy betörésvédelmi szoba, ahol nyugodtabb légkör uralkodik, rossz idő esetén itt is lehet bűnmegelőzési tanácsadást folytatni.

A belső, zárt térben is lehet foglalkozásokat tartani
Ambrus Zoltán megmutatott pár kelléket a sajtó képviselőinek
Vagyonvédelmi tárgyakat is bemutatnak

Hirdetés