Tízezret is kérhetnek a devizahitelesektől

A bankoknak március első hetében kellett megkezdeniük az elszámolást a devizahitelt felvevő ügyfeleikkel, akiknek április 30-ig kell tájékoztatást kapniuk a pénzintézetektől az elszámolás és a forintosítás folyamatáról. Azok, akik korábban már végtörlesztettek, tízezer forint ellenében írásban kérhetik az elszámolást a bankjuktól, nekik szeptember 30-ig kell megkapniuk az értesítést.

hirdetés

Az elszámolással a bankoknak az adósok számára kell visszafizetni a tisztességtelen kamatemelések és a tisztességtelenül alkalmazott árfolyamrés miatt keletkezett túlfizetéseket, ezért kell a teljes törlesztést az elejétől fogva újraszámolni a jegybank által meghatározott számítási módszer segítségével.

Dr. Morvai Gábor, a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat koordinátora szerint az elszámolás vitatása vagy a forintosítás esetleges visszautasítása esetén is fontosak a határidők.

Első körben (2015. március 1. és április 30. között) a deviza alapú (devizában nyilvántartott vagy devizában nyújtott és forintban törlesztett) kölcsönügyletek esetén történik meg az elszámolás kiküldése, ezt követően augusztus 1. és szeptember 30. között a forinthitelesek és a deviza alapúnak nem minősülő (pl. devizában nyújtott és devizában törlesztett) szerződéssel rendelkezők várhatják az elszámolást.

A szakember szerint a legfontosabb feladat, hogy jelentsük be a pénzintézeteknek azt a címünket, ahová az elszámolást várjuk. Abban az esetben, ha valakinek már megszűnt a szerződése, érdemes bejelentenie a korábbi bankjának azt a számlaszámot, ahová az elszámolás eredményeként kiszámolt összeg átutalását kéri. Élő szerződések esetén az elszámolás eredményét – a fogyasztói követelést – a meglévő tartozásból vonják le – előbb a lejárt és esedékes tartozásokból, majd a tőkéből.

– Amennyiben a követelés engedményezés útján követeléskezelőhöz került, akkor írásban kell kérni az elszámolást. Ehhez célszerű megvárni az eredeti hitelnyújtó pénzügyi intézménytől kapott elszámolást – mondta a koordinátor.

A kedvezményes végtörlesztésnél viszont pénzt kérhetnek a bankok.

– Azok, akik korábban éltek a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével, írásban kérhetik az elszámolást tízezer forintos díj ellenében. A bank ebben az esetben november 30-ig lesz köteles kiküldeni az elszámolást, a fogyasztó számára ez azonban fizetési kötelezettsége nem eredményezhet, sőt, a befizetett 10 000 forint is visszajár, ha az elszámolás alapján keletkezik fogyasztói követelés. Azoknak, akik igazolhatóan végtörlesztési szándékkal vettek fel forinthitelt, nem kell megfizetniük a tízezer forintot.