Gyorsabb lesz a Magasház bontása

Ne kiabáljuk el, de úgy tűnik, elhárult az akadály a Magasház bontása előtt. Az önkormányzat a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-t jelölte ki a munkálatok szakmai koordinációjának elvégzésével, miután a bontást végző céggel megkötendő szerződés hatályba lépését követően rendelkezésre áll majd a feladatra megígért egymilliárd forintos állami fedezet.

hirdetés

Végleg rendeződhet a hányattatott sorsú Magasház sorsa: gyakorlatilag minden feltétel adott – egyet kivéve – ahhoz, hogy nekiálljanak az épület bontásához. Mint ismert, a LA TORRE 2008 Kft. tulajdonában lévő Magasházzal kapcsolatban a Baranya Megyei Kormányhivatal 2014. január 21-én bontási kötelezést bocsátott ki, mert az épület életveszélyes.

Bár az épület nincs Pécs tulajdonában – az még mindig a LA TORRE 2008 Kft.-é, amely felszámolás alatt áll -, ám mivel a megyei kormányhivatal járási hivatala már harmadszorra mondta ki az ingatlan azonnali bontási kötelezettségét az életveszély miatt, minél hamarabb el kell kezdeni a bontást. Noha a LA TORRE felszámolás alatt áll, s az épületet jelzálog terheli, ennek ellenére a város megindítja az ingatlan bontását előkészítő folyamatokat.

Az önkormányzat Jogi és Ügyrendi Bizottsága kedden dönt arról, hogy a bontással kapcsolatos koordinációs feladatok ellátásáért a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. lesz a felelős. A bontást a STRABAG-MML. Kft. és a Land-Bau Kft. fogja végezni nettó egymilliárd forintért, amire az kormányzati ígéret szerint rendelkezésre áll az állami fedezet.

Lovász István, Pécs jegyzője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy kialakult egy munkakapcsolat az önkormányzat, a polgármesteri hivatal és a városfejlesztési cég között, ami a műszaki természetű, építéshez is kötődő projekteknek a menedzselését, koordinálását, ügyvitelét jelenti.

– Ebben a városfejlesztési társaságnak komoly szellemi tőkéje, gyakorlati tapasztalata van; ez a cég profiljába vágó feladat. Egy ilyen nagy volumenű, hosszú távú beruházási munka során, mint ez a bontás – ami előreláthatólag 12 hónapos időszakot is felölelhet – számtalan olyan egyeztetési, operatív feladat merül fel, amelyeket nem muszáj a városháza döntéshozói elé terjeszteni.

A városfejlesztési társaság feladata tehát az önkormányzat és a bontást végző konzorcium közötti kapcsolattartás, szakmai koordináció lesz.  A cél az, hogy a bontási munkálatok minél zavartalanabbul folyjanak.

A Magasházzal kapcsolatos legutóbbi cikkünk itt olvasható.