Márciustól zárva lesznek az üzletek vasárnap és éjszaka

Több napig nem lesz Tescózás

Megszavazta a parlament kedden a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így jövő március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben. A KDNP szabad vasárnap néven ismert javaslatát fideszes kezdeményezésre a tárgyalás során több ponton is átírtak. Most akkor mi lesz nyitva Pécsen?

hirdetés

A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek. A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként. Így például a 200 négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat benne. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Pécsett a multiknak be kell zárniuk, így Tescónak, Baumaxnak, Praktikernek, Aldinak, Pennynek Lidl-nek, Metrónak és a Sparnak is be kell csuknia aznap. Kérdés viszont, hogy a nagy bevásárlóközpontokban – az Árkádban és a Plázában – működő üzletekkel mi lesz, hiszen ezekben több kisebb bolt is üzemel.

A Pécs Plaza igazgatója, Szabó Csilla Anna munkatársunk felvetésére, miszerint őket miként érinti az új törvény, csak annyit mondott, sajnálja, nem tud segíteni ebben a kérdésben.

Hahner Klaudiát, a pécsi ÁRKÁD igazgatóját még a jogszabály elfogadása előtt kérdeztük meg. Mint mondta, nyitva tarthatnak a kávézók, éttermek és bizonyos szolgáltató egységek. A jogszabály elfogadása egy gondos és pontos gazdasági számításon kívül egy belső egyeztetést is igényel azokkal a bérlő partnerekkel, akik a törvény szerint nyitva tarthatnak. Hivatalos és pontosabb információval csak ezek után tudunk szolgálni – közölte.

[box title=”Megszűnik a night shopping is”]Az Index.hu szerint nem csak a vasárnapi nyitva tartásnak csap oda a kormány: hétköznap sem lehet majd bármeddig nyitva lenni, csak 6 és 22 óra között. Ez nem csak az éjszakai tescózásokat érinti majd, írja a portál, hanem betesz az összes, kétszáz négyzetméternél nagyobb éjjel-nappalinak, illetve azokat a kétszáz négyzetméter alatti, sokáig nyitva tartó üzleteket is érinti, ahol nem a tulajdonos, vagy családtagja áll a pénztárnál éjszakánként.[/box]

A kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek vasárnap és munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között lehetnek nyitva, az újságosok és a virágüzletek 6-tól 12-ig, a sportlétesítményekben lévő boltok pedig ezeken a napokon a sportrendezvények ideje alatt tarthatnak nyitva.

A törvény hatálya emellett nem terjed ki a gyógyszertárak, a benzinkutak, a reptéri boltok, a vasúti és autóbusz-pályaudvarokon lévő üzletek nyitva tartására, a büntetés-végrehajtási intézetekben, egészségügyi intézményekben és katonai objektumokban zajló kereskedelmi tevékenységre, valamint a piacokra, vásárokra sem.

A tilalom nem vonatkozik továbbá a kereskedelmi jellegű turisztikai és a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltatási tevékenységre, a szálláshelyen végzett kereskedelemre, a vendéglátásra, a világörökségi területen található üzletekre, valamint a kulturális tevékenységet és a fürdőszolgáltatást kiszolgáló kereskedelemre sem.

A törvényben lehetőséget adtak arra is, hogy kormányrendeletben – az adott település vagy településrész sajátosságaira tekintettel – az e jogszabálytól eltérő szabályokat is megállapíthassanak.

Az előírások betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi, amely első jogsértés esetén legalább 5, legfeljebb 15 napra, a második jogsértésnél 30, a harmadiknál pedig 90 napra záratja be a boltot. Bármelyik következő jogsértés esetén viszont már egy évre záratják be az adott üzletet.

Az elfogadott törvény 2015. március 15-én lép hatályba.