Marilyn Monroe és Mona Lisa Pécsen

yvaral vasarely2

hirdetés

Yvaral, azaz Jean-Pierre Vásárhelyi (1934-2002) életművének jelentős része szerepel azon a tárlaton, amely péntektől tekinthető meg a pécsi Modern Magyar Képtárban. Többek között Marylin Monroe és Mona Lisa is megjelenik képein.

A kiállítást szervező Janus Pannonius Múzeum (JPM) tájékoztatása szerint Victor Vasarely fia, a 2002-ben elhunyt Yvaral munkásságát is az op-art alkotói szemlélete határozta meg, ugyanakkor kapcsolatba került a pop-art szabadságot hirdető világával is.

yvaral vasarely5

A művész a hatvanas évek végéig elsősorban plexiüvegből, fémlapokból, műanyag- és gumiszálakból szerkesztett, optikai hatásokra épülő fekete-fehér reliefeket készített, amelyek a néző helyváltoztatásától függően, változó látványt nyújtanak – közölte a múzeum az MTI-vel.

Később a festészet felé fordult, e munkái pedig korábbi képeihez hasonlóan, elemekre bontott és egyszerű geometriai formákból, szigorú rend szerint újraszerkesztett struktúrákból állnak. Később jórészt számítógép segítségével digitálisan szerkesztett és manipulált képeket alkotott, noha a végleges képet minden esetben kézzel festette.

A 80-as évek elejétől numerikus képein főleg ismert személyiségek, például Mona Lisa, Bach, Lincoln, Marilyn Monroe, Salvador Dalí portréit dolgozta fel. A néző mozgása e képeknél fontos szerepet játszik, hiszen a festménytől távolodva a geometrikus absztrakt látványból fokozatosan rajzolódnak ki az arcvonások.

Pierre Vasarely, Yvaral fia, Victor Vasarely unokája
Pierre Vasarely, Yvaral fia, Victor Vasarely unokája

Yvaral díszlettervezőként is sikeres volt, ezen felül számos, épületekhez kapcsolódó alkotást is készített Vasarelyvel közösen és önállóan is. Nevéhez fűződik a Renault rombusz alakú emblémájának megalkotása is.

Páva Zsolt

A Pécsen péntektől látható kollekció a Vasarely Fondation Aix-en-Provence gyűjteményéből jutott el a baranyai megyeszékhelyre. A tárlat szeptember 20-ig tekinthető meg.

yvaral05 (1)

A megnyitón Páva Zsolt polgármester azt mondta, Vasarely állandó tárlata mellett a Pécsre érkezők immár azt is megnézhetik, hogyan hatott a pécsi születésű művész munkássága fiára. Hozzátette: a fantasztikus alkotások jól illeszkednek a JPM idei tárlatai közé, hiszen, mint kiemelte: többek között Chagall képei is Pécsre érkeztek néhány hónapra, de láthatóak zsidó vallási ereklyék és egy roma holokausztról szóló kiállítás is.

Pierre Vasarely, Yvaral fia és Victor Vasarely unokája a Pécs és Aix en Provence között fennálló kulturális kapcsolatokat méltatta, s megjegyezte: jövőre lesz Vasarely születésének 110, évfordulója, ebből az alkalomból pedig több nagy kiállítás is lesz Pécsen és francia testvérvárosában.

Fotók: Müller Andrea; MTI