Martonfai tábor: már építeni kellene

Elvileg már meg kellett volna kezdeni a baranyai Martonfára tervezett befogadóállomás építését, ám ez még nem történt meg. Bár korábban újabb gyűjtőpontok létrehozását tervezte a kormány, Orbán Viktor miniszterelnök utasítására Pintér Sándor belügyminiszternek további 2-3 befogadóállomás felállítására kell javaslatot tennie. Kérdés, hogy mi lesz a martonfai létesítménnyel.

hirdetés

Idén eddig közel 180 ezer illegális bevándorló lépte át a magyar határt, ami elviselhetetlen terhet ró a hatóságokra. Ennek érdekében újabb befogadóállomásokat hozna létre a kormány – bár korábban további gyűjtőpontokat hoztak volna létre a déli határszakaszon -, így a korábban már kijelölt két helyszínnel együtt öt ilyen létesítmény fogadná be ideiglenesen a migránsokat.

Hargitai János országgyűlési képviselő, a KDNP politikusa szerint is “nehéz követni” jelenleg az eseményeket.

– A rendkívüli parlamenti ülésen arról született döntés, hogy tranzitzónákat hozunk létre a határ mentén. Aki oda belépne, az jogi értelemben még nem lép be az országba, mindössze ott bírálnák el a migránsok ügyeit. Aki menedékjogot kapna, az mehetne tovább Európába, aki pedig nem, az be sem léphetne Magyarország területére. Legutóbb azonban az hangzott el, hogy mégsem épülnek tranzitzónák.

Budapest, 2015. szeptember 4. Hargitai János, a KDNP vezérszónoka az egyes törvényeknek a tömeges bevándorlás kezelésével összefüggõ módosításáról szóló törvényjavaslat összevont vitájában, az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. szeptember 4-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Hargitai János a parlamentben is elmondta véleményét.

Hargitai amondó, hogy amennyiben tényleg nem lesznek tranzitzónák, akkor azzal a feltevéssel kell kalkulálni, hogy a folyamatosan épülő kerítéssel és azzal a viszonylag nagy számú rendőri és honvédségi egységgel meg fogják tudni állítani a migránsokat.

– Ugyanakkor az a kormánydöntés most még él, hogy Martonfán és Sormáson ideglenes befogadóhely épüljön Az egész ügy hatósági engedélyezése – például a közművek létesítésére – azonban még nem indult el. Egy kormányhatározat úgy is élhet, hogy a kabinet azt jegeli – mondta a politikus.

A Martonfára tervezett négyhektáros, 1,8 milliárd forintba kerülő létesítmény esetleges megépítésének természetesen ő sem örül, bár szerinte olyan korszerű “üzem” jönne létre, amilyen még nincs Magyarországon, s amelynek felállítása esetén hasznot hozzon a martonfaiak számára.

Mindenesetre szeptember 15-től új helyzet áll elő, új törvények lépnek életbe. Bűncselekménynek minősül majd a tiltott határátlépés és börtön járhat érte. Ettől azt várja a kabinet, hogy sokkal több migráns jelentkezzen a hivatalos belépési pontokon, emellett azt is, hogy más útvonalakon próbáljanak majd – Magyarországot kikerülve – Nyugat-Európába jutni.