Matyi kiszáll. A város, az edző és a cégvezető is megdöbbent

Matyi Dezső hat év után otthagyja a PMFC-t. Ezt egy pénteken összehívott budapesti sajtótájékoztatón jelentette be. A tulajdonos január elsejével távozik a labdarúgó NB I-es csapattól.

hirdetés

Frissítve (17:15)

Matyi Dezső: hazudott a bank

– Életem legnehezebb döntését kényszerültem meghozni az utóbbi napokban. A PMFC fő támogatója, működésének biztosítója az Alexandra csoport, illetve azon belül a Matias Borászat. A Matias Borászat a hosszú távú befektetései érdekében finanszírozási szerződést kötött a Széchenyi Bankkal, amely számomra eddig ismeretlen okból, általam nem ismert motiváció miatt, hazudott és meghiúsította az érvényes szerződésünket. Ezáltal szükségszerű döntést kellett hoznom felelős vezetőként – mondta az MTI-nek Matyi Dezső.

A sportvezető hozzátette:

– A Széchenyi Bank üzleti etikátlanságára, ilyen szintű mellébeszélésre és felelőtlen hazudozásra nem voltam felkészülve. Természetesen a jogi lépéseket az ügyben megtettük – jelentette ki Matyi Dezső.

Az “üzleti etikátlanságról” és a hazudozások mibenlétéről szerettük volna megkérdezni az érintett pénzintézetet is. A bank központi telefonszámán azonban azt az információt kaptuk, hogy az illetékes kolléga legközelebb hétfőn lesz majd elérhető.

Matyi Dezső
Matyi (baról) azt mondja, a bank átverte és becsapta, amire nem volt felkészülve Forrás: pmfc.hu

Frissítve (17:02)

A Polgármesteri Kabinetiroda közleménye: 

“Váratlanul ért minket Matyi Dezső mai bejelentése, miszerint január elsejétől távozik az NB I-es pécsi futballcsapattól, erről ugyanis semmiféle előzetes jelzést, tájékoztatást nem kaptunk tőle, mi is csak a sajtóból értesültünk a döntéséről. Ez a tény annál is inkább meglepő, mivel két héttel ezelőtt Páva Zsolt polgármesterrel történt személyes egyeztetése során, amikor a további tervek is szóba kerültek, Matyi Dezső egyetlen szóval sem említette ilyen irányú szándékát.

Bár Pécs városának szinte csak jelképes, néhány százalékos tulajdonrésze van a klubot működtető PMFC Sport Kft.-ben, számos kérdésre várjuk a választ Matyi Dezsőtől és elvártuk volna, hogy előzetesen tájékoztassa a várost terveiről és kilépési szándékáról.

Szeretnénk tudni – többek között –, hogy mi a szándéka a cégben lévő többségi tulajdonrészével. Eladja, átruházza, elajándékozza, netán ő maga hoz befektetőt a részére? Szeretnénk tudni azt is, bejelentése és annak következményei hogyan érintik a jelenleg is fennálló, a PMFC-pályára és ingatlanra vonatkozó 50 éves bérleti megállapodást, illetve mi lesz a jelenleg is érvényben lévő számos szerződéssel és kötelezettséggel. Szeretnénk tudni, pontosan hogyan is áll a cég, vannak-e tartozásai, hitelei, milyen és mennyire átlátható a gazdálkodása.

Nem szeretnénk semmiféle felelőtlen ígéretet tenni a csapattal és a klubot működtető céggel kapcsolatban, ezért haladéktalanul egyeztetéseket kezdeményezünk az érintett felekkel, hogy mielőbb megismerhessük hivatalos álláspontjaikat.”

Márton Gábor
Márton Gábor megszólalni is alig tudott forrás: pmfc.hu

Frissítve (16:52)

Márton Gábort, a csapat edzőjét szintén meglepte Matyi Dezső bejelentése.

– Egyelőre nem tudok mit mondani. Mi abban reménykedünk, hogy továbbra is rendezett háttér marad a klubnál, és akkor mi is gördülékenyen tudjuk folytatni a felkészülést.

Arra a kérdése, hogy mi lesz, ha problémák merülnek fel a finanszírozással kapcsolatban, Márton Gábor nem tudott válaszolni:

– Egyelőre annyi információm van a jövőről, hogy január 6-án megkezdődik a felkészülés, és 18-án állunk először pályára.

Frissítve (16:38)

Szerkesztőségünk megkereste Feleki Attilát, a klub ügyvezetőjét, aki – elmondása szerint –  a sajtótájékoztatón értesült a tulajdonos döntéséről.

– Amióta visszaindultam Budapestről folyamatosan a fülemen van a telefon, de egyelőre semmi okosat nem tudok mondani. Az elkövetkező időszakban több száz tárgyalás vár majd rám, rengeteg mindent meg kell oldanom. Nem gondolom, hogy a kapitánynak el kellene hagynia a hajót, ezért igyekszem megoldásokat találni, de az biztos, hogy nagyon nehéz helyzetben leszünk. Talán január első hetére ki fog tisztulni a kép.

A PMFC ügyvezetője a klub finanszírozásával kapcsolatban sem tudott bővebb tájékoztatást adni. A következő napokban felveszik majd a kapcsolatot az önkormányzattal, de a megoldást egyelőre homály fedi.

– Az elmúlt hét évben az önkormányzat a PMFC életében gyakorlatilag semmilyen szerepet nem vállalt. Tavaly és idén kaptunk 20-20 millió forint támogatást. Az előtte levő öt évben azonban semmilyen önkormányzati támogatás nem volt. Az biztos, hogy a helyi politikának most meg kell mozdulnia.

A PMFC további működése merőben kérdéses, hiszen Feleki Attila elmondás szerint a klub legnagyobb részt a tulajdonos éves támogatásából tartotta fenn magát. Ezen kívül vannak televíziós és a társasági adóból származó bevételeik, továbbá elenyésző pénzösszeg folyik be a jegyértékesítésből.

Egy dolog azonban biztos, Matyi Dezső távozása nem befolyásolja a pécsi stadionfejlesztést.

Felekit is meglepte Matyi döntése forrás:pmfc.hu

Korábban írtuk

Matyi Dezső a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a pécsi klubot a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt-vel kötött megállapodás alapján tudta támogatni, ám a bank – szerinte – nem tartotta be a szerződés feltételeit. Emiatt ő jogi lépéseket készül tenni.

Viszont klubtulajdonosként azt a felelős döntést kellett meghoznia, hogy távozik a pécsiektől – vélhetően nem akart ígérgetni, s azzal adósságspirálba kerülni –, és lehetőséget biztosít a csapatnak, hogy megtalálja az új tulajdonosát.

Ez a feladat az önkormányzatra vár, a döntés és a pécsiek jövője most a városi elöljárók kezébe került, mondta a láthatóan feldúlt Matyi Dezső, aki azt is hozzáfűzte: bízik a mielőbbi megoldásban, és a sikeres pécsi folytatásban.

Háromperces monológját követően Matyi Dezső távozott, és nem kívánt újságírói kérdésekre válaszolni – írja a hírportál.

A könyváruházláncot és kiadót vezető Matyi Dezső 2007 óta tulajdonosként irányítja a baranyai klubot, amely 2011 nyarán jutott vissza az élvonalba, és 2012 februárjában elmondása szerint már több mint egymilliárd forintot költött rá.

A pályán a várt további fejlődés Supka Attilával elmaradt, a hangos szakítás után Márton Gábor és Lőrincz Emil vette át a csapat irányítását, velük a Pécsi MFC jelenleg a tabella 7. helyén áll.

 

Fotók: pmfc.hu

 • terpentin

  Tipikus, vihar egy pohár vízben szituáció.

 • CMAC10

  Majd valamelyik fideszes megkapja ajándékba.
  Jövőre kell párnak új munka.
  Szegény Orbánisztán!

 • re kérdés

  Nem mindegy, hogy miből akarta? Nem mi fizettük volna a hitelt vissza, hanem ő. Az MTK sok milliós tartozását pl. a kormány, azaz mi fizetjük vissza. Micsoda különbség.

 • FekTiv

  Ez már tavaly biztos volt, csupán idő kérdése. Mindenki menekült, akinek esze volt.
  Mutyi meg nem annyira hülye mint tetteti magát. Szereti az egyesület, de a pénzt jobban, mivel nem jött a várt összeg, így bedobott egy okot, aztán rágódjatok rajta.
  A város meg majd fizet, mert felsőbb vezetés erre kényszeríti.
  Nem ártott az eddig pofázók szarvát letörni. (feleki, márton meg társai)

 • Kérdés

  Nem is értem? Banki hitelből akarta finanszírozni a PMFC-t? Ez milyen üzletember?

 • Névtelen

  joltette n eazőpénzébőlduskáljanak anagysemmittewvésért

 • Névtelen

  joltette hogygykiszált eznem foci csakutánzat

 • Valszeg

  Itt van az eb elhantolva:
  “Nyilván van oka, ha igy döntött! Valszeg soha nem fogjuk megtudni az igazat. Lehet, hogy csak beleunt, mert nem tud annyi pénzt kiszedni ebből, mint amennyit elképzelt.”
  Pontosabban: Valszeg annyit biztosan nem tudna kiszedni 2014-től … Honnan is?

 • Bal bekk

  Matyi urat megette a magyar futballmaffia! Szerintetek mi az oka, hogy 50 éve nem létezik magyar foci, de pénz az mindig van dögivel???

 • Ricsi

  És hol lehet utána nézni Okoska?

 • netuddkii

  Nem politikusokról cégvezetőkről van szó!Nézz utána !

 • Aha

  Utoljára a szoci városvezetők vettek fel milliós jutalmakat! Napjában akár 2x is.

 • Észlény

  Előbb kellett volna! De még időben, ghogy ne épüljon stadion!!!

 • netuddkii

  Arról miért nem ír senki,hogy a városi milliós jutalmakat felvették a cégek vezetői ?De a sportra nem fussa?Viktor nem lesz boldog.

 • Mesemondók

  Persze, persze! Tavaly megmondta, hogy idén karácsonykor majd kiszáll! Pont 27-én, pont ma, pont Budapesten. Úgy, hogy erről még a közvetlen jobbkeze sem tudott. Kamu! Nyilván van oka, ha igy döntött! Valszeg soha nem fogjuk megtudni az igazat. Lehet, hogy csak beleunt, mert nem tud annyi pénzt kiszedni ebből, mint amennyit elképzelt.

 • Reális

  egyenlo a zsolnayvall.a barom varos azt hiszi,hogy majd mas viszi a vallan az ertekeinket,ok ekozben piti modon teat osztogatnak.nesze pava,csizi,enektanar oldjatok meg vigyorogni es mindent bele.a csabika is hasznalja a tojasat,mert nagyon a szelarnyekban van.a koc.so.g barna is torje a fa.s.z fejet,ne a vasarteret adja el mert kell a penz a jutira meg a baromsagai.ra.nullak,tonkreteszik a varosunkat ez a par senkihazi.mit. csinaljunk?

 • netuddkii

  Ősszel a Fefe könyörgött ne szálljon ki!A Brassói is ott volt.Gondolod nem jelzett?Vagy lehet,hogy nem de akkor minek van ott?Akkor csökkentette a lét így vállalta,Sokan lehúzták meglopták!Elege lett nem fejőstehén.Sok sportigazgató ilyen-olyan intéző,stb.A munkát otthon az itteni melósokkal csináltatták.Matyi úr meg fizette a bérüket.

 • ??

  Te ezt honnan veszed? Ott voltal amikor tavaly megmondta hogy kiszall?

 • matyi tavaly mar bejelentette a varoshazan hogy kilep

  szoval a varatlanu erte kicsit kamu
  a szechenyi bank meg mutyibank
  pecs jobban teljesit
  beomlott a noi kosar
  a ferfi is
  a foci is
  az elcoteq is

  eddig mindent megoldott a varos
  igy mentse meg a focixcsapatot is:-))

 • Minek foci?

  Tehetségtelen, lúzer focisták, akiknek az a legfontosabb, hogy minél jobban hasonlítsanak Beckhamre! Tetkók, drága ruhák, csajok, kocsik! Nulla foci, gyakorlás, tehetség és kitartás. Bezárni az egészet és sóval felhinteni az egészet.

 • lelkespécsi(volt)

  “Egy dolog azonban biztos, Matyi Dezső távozása nem befolyásolja a pécsi stadionfejlesztést.” És ha nem lesz csapat, akkor mi a f@sznak stadion?? Hogy mutogatni tudják? Üresen rohadtul jól mutat!

 • zsurnal

  Nem tudom ki írja a sportcikkeket de gyalázatosak.Olyanok mint a régi üzemi újságok szintje.Találhatnának valami hozzáértőt erre a feladatra.

 • gyula

  Jellemző erre a pártlapra hogy ilyen címet adtak a témának.Fújj.

 • kuruc

  zsóti :ez sem jött be csak ugy mint a Zsolnay

 • Mondjuk páva olyan szinten egy sötét agyhalott, hogy ha Matyi célzott vagy utalt is a kilépésre, akkor sem értette volna meg. Amit nem rágnak a szájába, mint egy kisiskolásnak, azt nem érti, eszik, iszik sz@rik alszik és szalagot vág át, orbán vidéki véglénye!

 • re Mezi

  Ő fizette volna visza a hitelt, nem mi, adófizetők.

 • Öngól

  Nagyon remélem, hogy az önkormányzat 1 forintot sem fog beletenni ebbe a silány csapatba. Ha olyan jók, akkor tartsák el magukat ezek a focisták.

 • Mezi

  Matyi tehát bankhitelre alapozva akarta finanszírozni a pécsi futballt. Tipikusan magyaros megoldás.

 • gyula

  Igaza van Dezső bácsinak.A FIDESZ csapatoknak stadiont épít és adósságaikat elengedte állam bácsi.Akkor Ő minek invesztáljon ha azoknak meg van támogatás neki meg csak az igérgetés.

 • pécsi

  Helyes. tartsa fenn az állam a sok léhütő focistát.