Meg kell menteni a pécsi famatuzsálemet

Pécs helyi jelentőségű, védett természeti értékeiről szóló önkormányzati rendelete 13 természetvédelmi területet és 5 természeti értéket sorol fel és von védelem alá. A Ferencesek utcájában, magánterületen lévő idős páfrányfenyő, egy Ginkgo biloba is ilyen természeti érték.

hirdetés

gingko védett fa (2)

A 20 méter magas,  100 évnél is idősebb fa az idén olyan bőséges termést hozott, hogy a nagy súly alatt vastag, erős, egészséges ágrészek szakadtak le róla, károsítva ezzel magát a fát,  veszélyeztetve az ott lakók testi épségét és vagyontárgyait.

A bajt a tulajdonos jelezte az önkormányzatnak, így a BIOKOM munkatársainak lehetőségük nyílt arra, hogy megmentsék a különleges páfrányfenyőt. A fát terhelő termést már le is szedték, és meg is metszették, így több tonna súlytól szabadult meg a növény.

gingko védett fa (1)

Lóczi Szidónia, a cég sajtófelelőse elmondta, hogy a letört ágcsonkokat is kezelni kell még, valamint a fa ágainak statikai megerősítésére sort kell keríteni, hogy a növény minél hosszabb ideig egészséges tudjon maradni. A napokban ennek a munkának állnak neki a cég munkatársai.