Még kicsit lassú, de jó lesz az orvosi Nagy Testvér

Novembertől nyitott könyv már orvosaink számára a kórtörténetünk, minden adatunkról, diagnózisunkról tudomást szerezhetnek. Az urológus láthatja a kikezelt influenzát, az onkológus a csípőprotézis beültetésének időpontját. De mi haszna van ennek? Ők hogyan profitálhatnak ebből? És nem kínos, ha a neurológus kiszúrja a szifiliszt?

Lassan, de elindult november elsejétől az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Dióhéjban: a rendszer minden betegről egy virtuális „dossziét” vezet, ahová bekerül minden dokumentum, amit a különféle kezelőorvosok kiadnak róla/neki. Ebbe pedig belenézegethet a betegen kívül annak többi orvosa is, hogy kollégái munkáját szemügyre vehesse a minél jobb diagnózis érdekében.

Dr. Princz János háziorvos, a Magyar Praktizáló Orvosok Szövetségének Baranya megyei elnöke elmondta, egyelőre kevesen érdeklődtek az új rendszer felől, ami viszont azokat a keveseket érdekli az az e-recept. Még ez az elektronikus rendszer sem vette át teljesen a papíralapú receptek helyét. Most párhuzamosan működik a kettő: amint a kezelőorvos felír egy receptet, az egyfelől jön a nyomtatóból – ahogy eddig is történt –, másfelől feltöltődik az elektronikus térbe.

– Óriási hátránya, hogy ez nem egy pár másodperces történet, az adatok lassan kerülnek fel a „felhőbe”. A gyógyszertárban viszont a recept beváltásakor a patikus is látja, hogy valóban fel volt-e írva az illető nevére ilyen szer. Ha kiadja a terméket, akkor az igénylés törlődik, megakadályozva, hogy esetleg kétszer beváltsanak egy receptet valamilyen úton-módon – mondta.

Princz szerint egy azonban biztos: sok papírmunkától fogja megszabadítani az orvosokat az EESZT, ha teljesen átáll a rendszer.

Bármelyik orvosunk számára hozzáférhetőek kórlapjaink

Az orvos nem gondolja, hogy különösebben sértené a beteg jogait az új rendszer, éppen a beteg érdeke az, hogy a különböző szakorvosok rálássanak a másik munkájára. Vannak olyan vizsgálatok, röntgenek, amiket bizonyos esetekben, bizonyos betegeknél nem szabad elvégezni. És még egy jó funkciója van az EESZT-nek. Utólag visszakereshető és ellenőrizhető, melyik orvos mit látott a személyi profilban – látható lesz, hogy a kollégák egymás között értesültek-e a beteg állapotának változásairól.

– Ráadásul a beteg látja az online felületen a saját anamnézisét, kórtörténetét, kórlapját, leleteit. Látja, hogy melyik kezelőorvos milyen recepteket írt fel mekkora dózisban, gyakorlatilag minden dokumentumot nyomon követhet, ami vele kapcsolatban született az egészségügyben – nyilatkozta. – Fontos megjegyezni, hogy az úgynevezett „szenzitív adatok” – ilyenek a bőrbetegségek, nemi betegségek, pszichés zavarok – nem láthatóak minden orvos számára, automatikusan csak az illetékes férhet hozzá.

A beteg jogában áll az online felületen beállítani, hogy melyik orvos mit lásson, milyen adatokhoz férhessen hozzá, akár le is tilthatja őket. Ezt az opciót a személyiségi jogok védelme miatt kellett létrehozni. Ugyanakkor ez a kiskapu lehetőséget teremt arra is, hogy tulajdonképpen feleslegessé tegyük az elektronikus rendszert – mindenki csak a saját keze munkáját látja, ahogy az eddig is zajlott.

– Reméljük, azért nem sokan fognak ezzel a lehetőséggel élni – tette hozzá.

A sürgősségi kezelés – életveszély – kivételt jelent, ekkor a rendszer a beállításoktól függetlenül engedi a rálátást az egész személyi profilra. A magánpraxisoknak is kötelező lesz csatlakozni. Már most is megtehetik ezt, de 2018. november elsejétől nekik is a rendszer részeivé kell válniuk.